"חרד מאוד מהפגיעה במוכנות הצבא": נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון, האלוף (במיל') יצחק בריק, חשף היום (שני) את הדוח השנתי לשנת 2017 - ומתח ביקורת חריפה על המוכנות של צה"ל. אחד הפרקים בדוח הוקדש לסוגיית קיצוץ בתקני אנשי הקבע - וקיצור שירות הגברים. לדברי נציב הקבילות, הקיצוצים מתבצעים "באופן הפוגע ביכולת לעמוד במשימות".
מה חושב נציב קבילות החיילים על סכנת הטלפונים החכמים?
האלוף בריק, שמסיים את תפקידו בעוד חצי שנה, הזהיר היום בתדרוך לכתבים מ"התפתחות של סטנדרטים רדודים כתוצאה מהעומסים שנגרמים מהקיצוץ". לדבריו, "מקצצים אלפי אנשי קבע ואחרי זה צריך להקים יחידות חדשות כמו מודיעין וסייבר עם תקנים נוספים - הם לא עומדים בעומס, המשוואה פה לא מתכנסת".
"הקיצוץ והקיצור של שירות הקבע יוצר מצב של חוסר ביצוע או רדידות או שטחיות", טען. "זה חמור כי הדור הצעיר יחשוב שזה הסטנדרט ואז אי אפשר יהיה לתקן, זו המשמעות החמורה ביותר. בחיל היבשה קיצצו לרוחב והמצב הוא שאי אפשר להחזיק את הקיים - אלו הטענות המרכזיות שמושמעות בפניי, גם ממסמכים וגם ממפקדים בכירים".
ההערכה: הפסד של מאות מיליוני שקלים לצה"ל מדי שנה
בריק כתב בדוח כי התריע כבר לפני שנתיים מ"תוצאות קשות לקיצוץ של אלפי אנשי קבע בתוכנית הרב-שנתית 'גדעון', ובכללן – פגיעה קשה במערך תומכי הלחימה, בבסיסי ההכשרה וההדרכה והאימונים בדרום הארץ". הקיצוץ פוגע לדבריו באיכות האימונים, מקצר את ההכשרות ופוגע ברמה המקצועית ופוגע בכוח האדם בשירות הקבע במחסני החירום (ימ"חים). הנציב העריך כי מדובר באובדן של מאות מיליוני שקלים בשנה לצה"ל ב"אחזקת שבר", בשחיקת ציוד, בפסילת תחמושת, באובדנים ובפגיעה בביטחון השוטף.
"התשתיות נפגעות גם מחוסר משמעת ומחוסר כוח האדם לאחזקת התשתיות", ציין בריק. "אי אפשר לאחוז את החבל בשני ראשיו: המשימות גדלות, מחד גיסא, ומתקיים קיצוץ רוחבי נרחב בכוח האדם מאידך גיסא. נוצר חוסר איזון בין כוח האדם שנותר לאחר הקיצוץ לבין המשימות שלא פחתו ואף עלו. יש בכך כדי לפגוע ברמת הביצוע, במשמעת ובמוטיבציה של החיילים במערכים נוספים לאלה שחווים זאת כבר היום".
"חוסר הלימה בין המשימות לכוח האדם"
לדברי הנציב, חלה בצבא ירידה במוטיבציה של אוכלוסייה איכותית להתחייב לשירות קבע ארוך, "גם בעטיים של הקיצוצים הרחבים בכוח האדם של שירות הקבע אף שמשימות הצבא לא פחתו ואף עלו. כך נוצר עומס כבד על אנשי הקבע הנותרים לאחר הקיצוצים, עומס
הפוגע ביכולתם לבצע חלק מהפקודות ומהמשימות ובתנאי שירותם. בחלק מהמערכים אני מתרשם מתסכול בקרב אנשי הקבע ובפגיעה באמון במערכת, לרבות פעילות רדודה, שטחית ואובדן נכסים מקצועיים שנבנו בשנות דור מלקחי המלחמות, המבצעים וחיי השגרה".
בריק הזהיר מפני "קיצור שירות הגברים בשירות החובה עתיד לגרום לכך שהפער, שהוא חריף ממילא כיום, בין כוח האדם הקיים לבין המשימות –יוחמר ביתר שאת. דבר זה עלול לגרום לפערים שיהא קשה לגשר עליהם, אלא אם כן יותאמו המשימות להיקף כוח האדם שנותר לאחר הקיצוצים. הפחתה נוספת של אלפי חיילים בשירות החובה במצבת כוח האדם הסדיר במערכים קריטיים, מחמת קיצור שירות הגברים, שבא לידי ביטוי כבר במרס 2018 – עלולה להביא לידי מצב קשה שיחריף את המצב הקשה בלאו הכי".
הנציב הדגיש בדוח את הבעיות הקשות שחווה הצבא בשל הקיצוצים הנרחבים. בדוח פורטו מקרים בהם מפקדים קיבלו נפח משימות גדול ביחס להיקף כוח האדם שעמד לרשותם - וזאת בעקבות הקיצוץ. "נוצר מצב של חוסר הלימה בחלק מהמערכים בין המשימות המוטלות על הקצינים, הנגדים והחיילים, לבין היקף כוח האדם והמשאבים העומדים לרשותם", טען.
נציב קבילות החיילים הוסיף: "עקב המצב החמור שנוצר, חובה על מקבלי ההחלטות להיכנס בעובי הקורה ולבחון כל מערך ומערך - לוגיסטי, מבצעי, הכשרה והדרכה, אימונים וכדומה - ולהתאים בין כוח האדם לאחר הקיצוץ לבין הפעילות והמשימות שהוא מבצע".
עוד התריע הנציב כי ביחידות רבות של צה"ל לא מקפידים על ניהול שגרת טיפולים בנשק, בציוד לחימה וברכב קרבי משוריין: "לא תמיד מתקיימים מסדרי בוקר לטיפול בנשק אישי וטיפולים סדורים בטנקים וברקם הן בשגרה והן לאחר אימונים. באחד מביקוריי אף נחשפתי לכך שאחד מבסיסי האימונים המרכזיים שכר חברה אזרחית לניקוי כלי הנשק לאחר אימונים. חיילים, שאינם מטפלים בציוד אישי כנדרש בעת שגרה, לא יידעו לעשות זאת בשעת חירום, דבר שיוביל לחוסר כשירות ולחוסר יכולת לעמוד במשימות".
מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מברך על דוח נציב קבילות החיילים לשנת 2017. בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רא"ל גדי איזנקוט, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי, הליך סדור להעמקת הבדיקה וטיפול בפערים שהועלו בדוח. המהלך לקיצור שירות הגברים אינו פוגע ביכולותיו של צה"ל, וזאת בעקבות הערכות מקדימה נכונה ויישום מספר פתרונות חלופיים כמו הארכת משכי חתימת הקבע ביציאה לקצונה, וכן מתן מענה תקציבי המאפשר התמודדות עם קיצור השירות".
"כמו כן, נציין כי בביקורים שנערכו בבסיסים השונים ובשיחות עם המפקדים עולה כי גם בהינתן קיצור השירות, המפקדים מפגינים שביעות רצון רבה מהפתרונות שנמצאו, אשר מונעים פגיעה בכשירות היחידות ואף מועילים להם. קיצור השירות הוא החלטה של ממשלת ישראל וצה"ל נערך ליישמה כרוחה וכלשונה".
"בהתאם להחלטות התכנית הרב-שנתית (תר"ש) גדעון, בצה"ל משרתים כיום כ-40,000 אנשי קבע. היקף זה מתוכנן ומותאם לצורך המבצעי ולמימוש במשימות צה"ל, וכן מבטיח בניית עתודת פיקוד איכותית. המהלך הביא להתייעלות בתהליכי העבודה בצה"ל וניכר שיפור תפקודי משמעותי בעקבות יישום התר"ש.