בית המשפט העליון קיבל היום (שלישי) עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטת שר הביטחון ליברמן לא לאפשר כניסתם של 90 פלסטינים לישראל לטקס זיכרון משותף למשפחות שכולות ישראליות ופלסטיניות שייערך הערב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את העתירה הגישו חוג ההורים – פורום המשפחות, משפחות שכולות למען שלום וכן לוחמים לשלום. נשיאת העליון חיות פסקה, בהסכמת השופטים עוזי פוגלמן וענת ברון, כי מתן היתרי כניסה לטקס המושתף, שמתקיים כבר 12 שנים, התאפשר בשנים קודמות בהתאם לחוק והדרג המקצועי - מתאם פעולות הממשלה בשטחים, שסבר שגם השנה יש לאפשר הגעת פלסטינים לטקס.
"החלטת שר הביטחון אינה מביאה בחשבון את המציאות שנוצרה לאורך השנים ואת הציפיות הלגיטימיות שנוצרו אצל משתתפי הטקס, ואף מתעלמת באופן מוחלט מן הפגיעה ברגשות המשפחות השכולות והציבור המבקשים לקיימו במתכונת שבו התקיימה לאורך השנים", אמרה נשיאת העליון, שהורתה לאפשר מתן היתרי כניסה ייעודיים למספר פלסטינים זהה לכמות ההיתרים שניתנה ב-2016 - בכפוף לבדיקה פרטנית בדבר מניעה ביטחונית או אחרת.
שר הביטחון ליברמן תקף את בג"ץ על ההחלטה ולדבריו, "יצר הבוקר שיוויון בין שכול וטרור, בין נרצחים ורוצחים. החלטת בית המשפט פוגעת ביום הכי ממלכתי ומאחד לעם ישראל. התוצאה הסופית: במקום איחוד, פילוג".
"גם לשר הביטחון יש גבולות"
לפני שבוע הכריז ליברמן שיאסור כניסת פלסטינים שהוזמנו להשתתף בטקס. "זהו לא טקס זיכרון אלא מפגן של טעם רע וחוסר רגישות", אמר על הטקס שמארגן הארגון "לוחמים לשלום" בשיתוף "חוג ההורים - פורום המשפחות", ארגונים שהוקמו על ידי משפחות שכולות. עוד הוסיף: "המפגן הזה פוגע במשפחות השכולות היקרות לנו מכל".
תנועת לוחמים לשלום ופורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני, מארגני הטקס בירכו על ההחלטה: "אנחנו שמחים שבית המשפט הבהיר שגם לשר הביטחון יש גבולות ושאת חוש הטעם שלו הוא צריך להשאיר לעצמו. ליברמן לא יקבע למשפחות שכולות כיצד לציין את הכאב שלהן. טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני ייערך גם השנה בהשתתפות פלסטינים, ויהיה הגדול מאז נערך לראשונה לפני 13 שנה וכלל הציבור מוזמן לקחת בו חלק".