משלחת משטרת ישראל, צה"ל וראשי מערכת הביטחון נחתה הבוקר (חמישי) בפולין לקראת מצעד החיים, שצפוי לצאת לדרך בשעה 14:30 בראשות נשיא מדינת ישראל ראובן ריבלין. המשלחת תצעד במצעד השנתי בין אושוויץ לבירקנאו. עם נחיתתו, אמר הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט לחברי המשלחת: "אני, ראש המטה הכללי של צה"ל וראש משלחת צה"ל לפולין בשנת ה-70 למדינת ישראל, מתחייב ואומר: לעולם לא עוד".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך הדהד את הדברים, ואמר: "לאזרחי ישראל יש כיום לא רק הגנה מול אויבים בחוץ, אלא גם בטחון פנים, כולל בליבם פנימה, האומר: לא עוד!".
המפכ"ל הוסיף כי "בהבטיחנו את דמותה המוסרית, הערכית והדמוקרטית של מדינת ישראל, בשמירתנו על זכויות הפרט והאחר בחברה, בעמידתנו על עקרונות השוויון והצדק - בכל אלו אנו מציבים את הדמות האנושית ההפוכה בתכלית לדמותם של לובשי המדים הנאצים שביצעו ואפשרו את הפשע הנורא בתולדות האנושות. נצעד ונעמוד היום מלאי גאווה ובטחון, נשמש אות ומופת לדמותה המוסרית של הלאומיות היהודית שהתחדשה לה במדינת ישראל".
את הטקס בתום המצעד, בו ישתתפו כ-12 אלף בני נוער, ילווה הזמר שלמה ארצי, בעצמו דור שני לניצולי שואה. בנו של חסיד אומות העולם היפני, צ'יאונה סמפו סוגיהארה, יקבל אות הוקרה על פועלו של אביו, שכדיפלומט בקובנה הציל בתקופת השואה את חייהם של אלפי יהודים מליטא ופולין.
בינתיים, בישראל, החל ב-13:00 טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור. ב-19:30 יתקיימו העצרות לסיום יום הזיכרון בקיבוצים לוחמי הגטאות ויד מרדכי. אמש נפתחו אירועי יום הזיכרון בטקס הממלכתי ביד ושם: נשיא המדינה, ראש הממשלה, הרבנים הראשיים, מאות ניצולי שואה מישראל ומחו"ל, וחסידי אומות עולם השתתפו בטקס שהתקיים השנה בסימן 70 שנים למדינת ישראל - ניצולי השואה מעצבים זיכרון ובונים מדינה. שישה ניצולי שואה הדליקו שש משואות לזכרם של ששת המיליונים מבני העם היהודי שנרצחו על ידי הנאצים.
"אירועי הימים האחרונים מלמדים שעמידה מול הרשע והתוקפנות היא שליחות שמוטלת על כל דור", אמר ראש הממשלה נתניהו בטקס. "ניתן לסכם את המדיניות שלנו בשלוש מילים - תקיפות מול תוקפנות. תקיפות בהגנה, תקיפות בהרתעה, תקיפות מול כל מי שמאיים להשמידנו. גם היום משטר קיצוני מאיים עלינו, מאיים על כל העולם כולו".
הנשיא ריבלין התייחס ברמיזה בדבריו לחוק הפולני שעורר סערה בישראל ושנועד לטשטש את חלקה של פולין בשואה. "גרמניה לא קנתה את סליחת היהודים ולא ניתן לחוקק חוק ולקבוע את שכחת האירועים", הבהיר. "לעולם לא ניתן יד למתכחשים לאמת או למנסים להשכיח אותה. לא מצד בודדים או ארגונים, לא מצד ראשי מפלגות וגם לא מצד ראשי מדינות. שום אינטרס פוליטי, מדיני או כלכלי לא יגרום לנו להעלים עין מהן, לא באירופה ולא בשום מקום אחר. האנטישמיות לא תיעלם ולא נעלמה, שנאת ישראל לא השתנתה, אבל אנחנו השתנינו".