מה הוביל להקמת "כיפת הברזל הימית" החדשה נגד הקומנדו הימי של חמאס? אתמול (ראשון) הודיעה מערכת הביטחון על תחילת הקמת המכשול הימי בחוף זיקים, שנועד למנוע חדירות מעזה דרך הים. ההחלטה על הקמת מכשול ימי משודרג התקבלה במשרד הביטחון כלקח ממבצע צוק איתן, שבמהלכו הצליחה חוליית מחבלים לחדור לשטח ישראל דרך הים: המהלך מכוון נגד יחידת הקומנדו הימי של חמאס, "זרוע העילית" שמתאמנת כבר שנים רבות וממשיכה לשפר את יכולותיה - אך נחשפה רשמית על ידי הארגון רק ב-2014.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הקומנדו הימי של חמאס נחשב כצפוי ליחידת עילית של הזרוע הצבאית, והוא מונה קרוב למאה לוחמים שעוברים אימונים אינטנסיביים וקשים. חמאס דואג שהיחידה תישאר ממודרת ולפני מבצע "צוק איתן" חשף רק את אימוני אנשיה שנערכו על גבי סירות מהירות ועל חוף ימה של הרצועה. איכות האימונים והיכולות הגבוהות יחסית של הקומנדו הימי של חמאס מצביעות על כך שאנשיו מקבלים סיוע ואימונים מגורמים חיצוניים כמו אירן.
מעבר לאימונים התכופים בחופי הרצועה של כמאתיים צוללני יחידת הקומנדו הימי של חמאס, חמאס עבר זה מכבר לייצור עצמי של מערכות הצלילה ללוחמיו, על רקע השמדת מרבית מנהרות ההברחה ברפיח על ידי הצבא המצרי. מדובר במערכת נשימה סגורה שמאפשרת לצוללן לשהות מתחת למים לאורך מספר קילומטרים, בחתימה נמוכה, ובלי סימני זיהוי.
חמאס מחפש "פרצה" - גם דרך הים
ההנחה הרווחת במערכת הביטחון היא שחמאס יפעיל שוב את כוחות יחידת הקומנדו שלו במלחמה הבאה, הפעם באופן מוצלח ויעיל יותר, בין היתר באמצעות צלילה והגעה לארובות תחנת הכוח שבדרום אשקלון - מרחק של ארבעה קילומטרים בלבד בקוי אווירי מצפון הרצועה. מערך הימי של חמאס נחשב לזרוע עילית בארגון, בדומה למערך המנהרות.
מאז סיום מבצע "צוק איתן" הזרוע הצבאית של חמאס מנסה לגבש את ההפתעה החדשה שתציג בסיבוב הלחימה הבא מול ישראל: אחרי שבחמאס הפנימו כי מערכת "כיפת ברזל" מעניקה לישראל תשובה מוחצת לרקטות של הארגון, בין אם קצרות הטווח או ארוכות הטווח, הם הבינו כי עליהם למצוא פרצה אחרת שתאפשר להם לפגוע בה.
ניסיונות הברחה סוכלו, התשתית נפגעה
בחודשים האחרונים סוכלו מספר ניסיונות של הברחת אמצעי לחימה וציוד צלילה תומך לחימה לחמאס. החיסול לפני כשנה וחצי בטוניסיה של המדען הפלסטיני מוחמד א-זאוורי היה, לפי פרסומים זרים, בגלל שתכנן כלי שייט קטנים לצלילה.
מנגד, בצה"ל הרבו באחרונה לתקוף במהלך פעולות התגובה נגד חמאס ולפגוע בכוח הימי של הארגון – הבסיסים, הסירות ומחסני ציוד בעזה. רק בשבוע שעבר, בעקבות הצתת עמדה צבאית והמשך טרור העפיפונים, תקף צה"ל שתי מטרות טרור של הכוח הימי של ארגון הטרור חמאס - כך לפי הודעת דובר צה"ל. "ארגון הטרור חמאס הוא האחראי הבלעדי למתרחש ברצועת עזה מעל ומתחת לקרקע, והוא יישא בהשלכות לפעולות הטרור המתבצעות מעזה כנגד אזרחי ישראל וריבונותה", הדגישו אז.
עצם קיום היחידה נחשף רשמית רק במרס 2014, לאחר שאחד ממפקדי הזרוע הצבאית של חמאס איברהים אלע'ול נהרג בפיצוץ מסתורי בעזה. בסרטון שהופץ אז לזכרו נראים פעילי היחידה כשהם שטים על גבי סירות, מבצעים סריקות בחופי עזה ומשגרים רקטות לאורך קו החוף. בסרטון גם הופיעו קטעים של אלע'ול באימונים וצוואתו. לדברי מקורות ברצועת עזה, מטרת היחידה לאפשר לארגון חמאס לנהל קרבות גם בלב ים.
במהלך מבצע צוק איתן חדרו אנשי הקומנדו הימי של חמאס לישראל - לאחר שככל הנראה ניסו לתקוף את בסיס חיל הים שנמצא סמוך לחוף. המחבלים זוהו אז על ידי בקרית שליטה ימית של החיל ומיד לאחר הזיהוי הוקפצו אל המקום כוחות גדולים בדמות מסוקים, מזל"טים, טנקים וכוחות חי"ר.
"סיכול נוסף לחמאס שיאבד עוד יכולת אסטרטגית"
בתיעוד הנדיר מאותו אירוע נראים בבירור פעילי הטרור עולים מן הים ונפגעים מיד על ידי כוחות צה"ל כשהם נתונים תחת אש כבדה. כפי הנראה, הם התכוונו לבצע פיגוע אסטרטגי שעלול היה להפתיע מאוד את ישראל. על המחבלים נמצאו אמצעי לחימה רבים - בהם טילי אר.פי.ג'י, מטענים ורימוני יד.
כאחד מהלקחים מאותו אירוע, משרד הביטחון החל אתמול בהקמת המכשול הימי בגבול רצועת עזה. בנייתו אמורה להסתיים עד סוף השנה. המכשול - סוג של שובר גלים - יורכב משלוש שכבות: אחת מתחת לפני הים, שכבה מאבן שריון וגדר "תלתלית". המענה החדש לאיום הביטחוני תוכנן כך שיהיה עמיד לתנאי הים וישמש את מערכת הביטחון למשך שנים ארוכות.
שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר כי הקמת המכשול מהווה פגיעה נוספת ביכולות חמאס: "מדובר במכשול יחיד מסוגו בעולם, שיחסום למעשה את האפשרות לחדור מעזה לישראל דרך הים", הבהיר. "זהו סיכול נוסף לחמאס שיאבד עוד יכולת אסטרטגית. נמשיך להגן על אזרחי ישראל בעוצמה ובתחכום".