עימותים נרשמו היום (שני) בשעות הצהריים בביתוניא, סמוך לכלא עופר, בין מפגינים התומכים בשביתת הרעב של האסירים הביטחוניים לבין כוחות הביטחון במקום. כמה עשרות פלסטינים במקום החלו ליידות אבנים לעבר כוח מג"ב שהיה בסמוך, וארבעה מהם נעצרו. בכל רחבי הגדה צעדו אלפים רבים והביעו תמיכה באסירים - בעיקר בחברון, בית לחם ורמאללה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסגרת מחאות יום האסיר הפלסטיני יצאו עשרות פלסטינים לעבר מעבר ביתוניא, תוך שהם חוסמים את הכביש המוביל למעבר, מבעירים צמיגים ומיידים אבנים לעבר הכוחות במקום. במהלך הפרות הסדר, דיווחו במשמר הגבול, ביצעו הכוחות שימוש באמצעים לפיזור הפגנות. במסגרת הפעילות המבצעית במקום, תיעדו הכוחות את המתפרעים במטרה להפלילם ולחזק את הראיות נגדם.
במהלך מרדף רגלי שביצעו הלוחמים אחרי אחד המתפרעים, הוא נפצע בידיו כתוצאה מכך שעלה על אחת התלתליות הסמוכות לגדר. החשוד נעצר וקיבל טיפול רפואי ללא צורך בפינוי. ממג"ב נמסר כי החשודים הם תושבי רמאללה, ג'לזון וביתוניא, שניים מהם קטינים ושניים בשנות ה-20 לחייהם. הם הועברו לחקירה של גורמי הביטחון.
מנגד, באום אל פאחם הוקם אוהל תמיכה באסירים השובתים. ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת), שהגיע למקום על מנת להזדהות עם שביתת הרעב, אמר: "אנחנו תומכים במאבקם". יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "ביום אחרון לחג החירות היהודי, האסירים הפלסטינים פתחו בשביתת רעב בדרישה לזכויות בסיסיות וסוף למעצרים המנהליים. כל אדם בעל מצפון יכול וצריך לתמוך".
ברגותי: "אין דרך להילחם בהתעללויות מלבד שביתת רעב"
שביתת הרעב החלה הבוקר, ונוטלים בה חלק יותר מ-1,100 אסירים ביטחוניים בבתי הכלא גלבוע, מגידו, נפחא, קציעות, שקמה, רמון, הדרים וניצן. הנימוק הרשמי לשביתה הינו דרישות להטבת תנאים של האסירים הביטחוניים שבשב"ס מסרבים לקבל, אולם גורמי מודיעין במערכת הביטחון אומרים כי הסיבה העיקרית לשביתה היא רצון של מרואן ברגותי, מנהיג המהלך, לחזק את כוחו הפוליטי לאחר שבבחירות האחרונות נוכח לדעת כי כוחו נחלש.
ברגותי פירסם היום מאמר דעה בניו יורק טיימס בו פירט מדוע נפתחה השביתה. "ביליתי את 15 השנים האחרונות בכלא הישראלי, והייתי גם עד וגם קורבן של שיטת המעצרים הלא חוקית של ישראל כמו גם היחס הגרוע שלה לאסירים פלסטינים", הוא כותב. "אחרי שניסיתי את כל האפשרויות האחרות, הבנתי שאין דרך אחרת להילחם בהתעללויות הללו מלבד שביתת רעב".
"שביתת רעב היא דרך המחאה השלווה ביותר - היא מכאיבה רק לשובתים ולאוהביהם, בתקווה שההקרבה שלהם תהדהד את המסר גם מחוץ לתא החשוך שלהם", הוא ממשיך. "ניסיון של עשרות שנים הוכיח שהשיטה הישראלית הלא-הומנית של קולוניאליזם וכיבוש נועדה לשבור את רוחם של האסירים ושל העם לו הם משתייכים - אנו לא ניכנע לכך".
בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת קרא היום לקהילה הבינלאומית להכיר באחריותה של ישראל לזכויות האסירים הפלסטינים הכלואים בשטחה. עוד הוא טען שמדיניות ישראל מפרה את החוקים הבינלאומיים הנוגעים לזכויות אדם.
"ההחלטה הזאת היא צעד חשוב מאוד", אמר ברגותי לפני כחודש, כשהודיע לראשונה על תכנונו לפתוח בשביתה. הוא קרא לכל האסירים לכבד את ההחלטה ולקחת חלק בשביתה. "זאת ההזדמנות לאחד את האסירים הפלסטינים תחת מטריה אחת, הכל למען כבוד וכבודם של האסירים בבתי הכלא בישראל".
בשב"ס הבהירו כי כבר כאשר תוחזר הארוחה הראשונה יינקטו צעדי ענישה נגד כל האסירים השובתים. במערכת הביטחון נערכים לאפשרות ששביתת הרעב תתרחב, אך בשב"ס מדגישים כי בשלב זה מדובר בענישה משמעתית בלבד, וכי הכוונה היא לנסות ולהכיל את השביתה ולפעול מול שובתי הרעב בסבלנות.