הערב (ראשון) נפתחו באופן רשמי אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה בטקס הדלקת נר הזיכרון בכותל המערבי בירושלים. בשעה 20:00 נשמעה צפירת דומייה בת דקה, הדגל הורד לחצי התורן - ומדינת ישראל כולה הרכינה את ראשה כדי להתייחד עם זכר הנופלים והנופלות. הטקס הועבר בשידור ישיר בערוץ 2 ובאתרי חדשות 2 Online.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לאחר צפירת הדומייה, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הדליק את לפיד הזיכרון. מוריה בן-ארי, אלמנתו של רס"ן חגי בן ארי ז"ל שנפצע אנושות במבצע "צוק איתן" ומת מפצעיו השנה, הגישה לנשיא את הלפיד כשהיא מלווה בשניים מילדיהם של בני הזוג.
לאחר מכן נשמעה תרועת אבל והוקרא "יזכור" לזכר החללים. רב הכותל שמואל רבינוביץ' הקריא את פרק פ"ג בתהילים, והרב הראשי לצה"ל תא"ל אייל קרים נשא תפילה לנשמות הקדושים.
את הקדיש הקריא השנה בטקס הרב אוהד טהרלב, אביו של סמל אלחי טהרלב שנרצח בפיגוע דריסה בצומת עופרה בתחילת החודש. לאחר מכן החזן הראשי לצה"ל, סא"ל שי אברמסון, השמיע את תפילת "אל מלא רחמים" - והטקס ננעל בשירת "התקווה" שתבוצע על ידי טוראי עידן טמלר מתזמורת צה"ל. את הטקס הנחה דן כנר.
ריבלין: "יש מחיר לקיום כאן ולחירות שלנו"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא דברים בטקס ואמר כי "פעם כשהייתי קטן, הם הנופלים היו הגדולים, בני השכבה הבוגרת המדריכים שהערצנו. אחר כך הם נפלו בני גילי והיום הנופלים הם כבר בגיל של נכדינו". על המפגש עם המשפחות השכולות והביקור בבתי הנופלים אמר: "כמו גזירת גורל ארורה אני תמיד מגיע מאוחר מידי. תמיד אני מפסיד אותם ורואה את שמותיהם במסגרת שחורה, התמונות הצבעוניות וה'סלפי' האחרון וההודעה האחרונה לאמא, והלב נקרע".
"סבא וסבתא - אתם יושבים שם תמיד בצד, הבכי שלכם חרישי, ואתם כבר לא צעירים. אתם יושבים ושותקים ואני שותק איתכם. יקיריי, בכותל הדמעות והתקווה הזה, 50 שנה לשחרור ירושלים אנו זוכרים, החירות שלנו קדושה. אנחנו יודעים - יש מחיר לקיום שלנו כאן, לחירות שלנו", הוסיף. "יש מחיר ואנחנו באימה ויראה מוכנים לשלמו. משפחות יקרות, אנחנו חיים את הזכות, אתן שילמתן את המחיר, את מחיר חירותנו הנקנית בדם".
"נזכור את כולם ולאורם נלך"
ריבלין הוסיף כי "המחיר הנורא של קיומינו כאן מטיל עלינו חובה לדאוג ביום ובלילה, לעשות הכול כדי לעמוד במשימה. ראשית להבטיח את ביטחון מדינת ישראל, שנית לעשות כל שביכולתנו כדי להבטיח את שלום חיילינו בביצוע משימתם. עלינו להיות יותר מוכנים ממוכנים. יותר ממצוינים ממצוינים. תמיד לבדוק את עצמינו. תמיד דרוכים. תמיד מקדימים בצעד. תמיד עסוקים לא במניעת המלחמה הבאה, אלא מניעת המלחמות הבאות בכל כלי ואפיק העומדים לרשותנו".
הנשיא הסביר כי בשל כך, "צה"ל מוכרח להיות מוקדש כל כולו למשימות שלפניו. צה"ל הוא כולנו. הוא שומר עלינו ואנחנו נשמור עליו. השמירה שלנו ושל צה"ל על הממלכתיות שלו הוא השמירה על היסודות הבסיסיים יותר שעליו הוקם הבית הזה".
למשפחות השכולות אמר הנשיא כי "המחויבות שלנו לעתיד היא גם המחויבות שלנו לזיכרון. הזיכרון של הבנים והבנות, הגיבורים שלנו, האהובים שלכם. תקומה אמיתית של עם צומחת מתוך זיכרון חי. של השורשים ההיסטוריה והמסורת שלנו. זיכרון חי של הגיבורים והגיבורות שלנו. לא רק תמונות במסגרת שחורה על הקיר אלא מורשת חיה, אבוקה המאירה את דרכנו. סיפור חייהם ומותם. נזכור את כולם, לאורם נלך".
הנשיא הוסיף כי "איננו שוכחים את הלוחמים שלא שבו משדות הקרב. המשימה להשבת הנעדרים והחללים שמקום קבורתם לא נודע טרם הושלמה והמחויבות שלנו לבנים בעינה עומדת. תהיה נשמתם של בנינו ובנותינו צרורה בצרור החיים".
איזנקוט: "לא ניתן לשבור את רוחו של העם הזה"
הרמטכ"ל גדי איזנקוט נשא גם הוא דברים ואמר כי "עם הישמע הצפירה, מתכנס עם ישראל בעצמו, כל אדם בכאבו. אומה שלמה נושאת בעצב ובגאון את זכר היקירים לה, מוקירה את תרומת גיבוריה הנופלים ומרכינה את ראשה. עם ישראל מרכין ראשו לזכר מפקדיו וחייליו שמסרו נפשם על הגנת המולדת, ואנו מרכינים את ראשנו לזכר לוחמינו שיצאו למשימותיהם מתוך מחויבות אישית ולאומית לחייהם של אזרחי ישראל – וקיפחו חייהם למענם".
איזנקוט ציין כי הטקס נערך במקום בו רבים מהנופלים נשבעו אמונים לצה"ל: "כאן נקשר גורלם יחד. צבא אחד – שבועה אחת – משימה אחת. כפי שעשו הנופלים בשבועתם, וכפי שעושים זאת בכל שנה מיטב בנינו ובנותינו באחד הרגעים המכוננים בחייהם – גם אנו מוכרחים להרים ראשנו ולהישיר מבט".
"נביט קדימה בגאווה ונצעד לאור המורשת שהניחו לנו הנופלים – מורשת של רעות לוחמים והקרבה עצומה, של רוח לחימה, אומץ לב וגבורה", הוסיף איזנקוט. "המורשת של מדינת ישראל וצה"ל נכתבה בידי לוחמים אמיצים שהסתערו, שהמשיכו להילחם גם במצבים בלתי אפשריים, שעמדו יחידים מול רבים כנגד כל הסיכויים".
"שירת חייהם של הנופלים נגדעה באיבה"
הרמטכ"ל הוסיף כי "שדה הקרב היום שונה מבעבר – האיומים אינם אותם איומים, אולם רוחו של הלוחם הישראלי לדורותיו עודנה מפעמת בחיילינו". איזנקוט הדגיש כי "בעת שהמציאות במזרח התיכון ממשיכה להתערער ולהשתנות, אנו מוסיפים להיערך לשעת פקודה ולהתאמן ליום שנידרש להגן על ביתנו באחריות, בתושייה, בנחישות ובגבורה".
"היום, בשתיקתנו הכואבת, נרים את הראש ונראה את כולנו מחזקים זה את זה, מאוחדים כעם אחד, שאת רוחו לא ניתן לשבור", סיכם. למשפחות השכולות אמר: "אתם, המתמודדים מדי יום עם האובדן והחלל, תעצומות הנפש שאתם מפגינים הן מושא הערכה ומעניקות לנו כוח רב. הקשר שלכם עם צה"ל הוא מימוש ההבטחה שלנו לרעינו הנופלים – להתייצב לצדכם תמיד. אמנם שירת חייהם של הנופלים נגדעה באיבה, אך הודות להם נוכל להגיד מחר בלב שלם ובראש מורם שמנגינתו של עם ישראל לא תיפסק, עם ישראל חי".
מחר בשעה 11:00 בבוקר תישמע צפירה נוספת, ובבתי העלמין יתייחדו המשפחות השכולות עם יקיריהן. בסוף השבוע פרסם משרד הביטחון כי מספרם של חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד ימינו עומד על 23,544. מיום הזיכרון שעבר התווספו 60 חללים למניין הנופלים ועוד 37 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם והוכרו במהלך השנה החולפת כחללי מערכות ישראל.
בנוסף, פרסם משרד הביטחון את המספרים העצובים של משפחות השכול. בישראל 2017 ישנם 9,157 הורים שכולים, 4,881 אלמנות צה"ל וכוחות הביטחון, 1,843 יתומים עד גיל 30 ועוד אלפי אחים שכולים ויתומים מעל לגיל 30.