לאחר שפורסם אתמול (שני) כי כוחות הביטחון חשפו מנהרה שחפר חמאס מרצועת עזה לתוך שטח ישראל, בצה"ל גיבשו תכנית להקמת מכשול שייתן מענה לאיומים מעל ומתחת לפני הקרקע. על פי ההערכות, הקמת המכשול תושלם בתוך שנתיים. הערב (שלישי) פוצץ צה"ל את מנהרת התקיפה שנחשפה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
עד כה בוצע במערכת ביטחון ניתוח מעמיק של הנושא, וכן גובשה התפיסה בנוגע לשימוש בו. תכנית ההקמה מצויה בשלב ההוכחות להיתכנותו הטכנולוגית של המכשול והפעלתו נגד האיומים.
במערכת הביטחון קיימת ההערכה מרגע תחילת העבודות, הקמתו תימשך כשנתיים. המכשול עצמו צפוי לכלול מרכיבים הנדסיים וטכנולוגיים מורכבים והוא לא יסתכם בחומות ובגדרות בלבד.
"נפעל לחשיפת המנהרות - גם במחיר של עימות"
פתח היציאה של המנהרה שנחשפה במהלך השבוע, אותר באזור סופה בעוטף עזה - לא בקרבת יישוב. במערכת הביטחון מעריכים כי מדובר במנהרה חדשה יחסית, שנחפרה לאחר סיום מבצע "צוק איתן" בקיץ 2014. פיר הכניסה למנהרה נמצא בדרום הרצועה בגזרת חאן יונס והיא נחפרה בעומק של 30 מטר מתחת לאדמה. המנהרה שנחשפה חוצה את גדר הביטחון ופיר היציאה נמצא כמאה מטר בתוך שטח ישראל. פתח המנהרה לא נמצא סמוך ליישובים - ככל הנראה כי המחבלים העריכו שבקרבת יישובים תהיה יותר אבטחה.
המנהרה, שאורכה כשני קילומטר, נחשפה על ידי המערכות שנפרשו בשבוע שעבר סמוך לסופה בדרום הרצועה. היא אותרה בהמשך על ידי קידוחים. מדובר במנהרה מבוטנת שנחפרה אחרי צוק איתן על ידי חמאס - מנהרה דומה לאלה שחשף צה"ל במהלך המבצע הצבאי בעזה.
צה"ל פעל במרחב הזה בימים האחרונים, מיפה, טיפל במנהרה והפך אותה ללא מבצעית. הערכה בצה"ל היא שהמנהרה נבנתה כדי לשמש את חמאס ביום פקודה ולא לטווח הזמן המיידי.
פיקוד הדרום, צה"ל ושב"כ משקיעים הרבה מאוד מאמצים לאיסוף מודיעיני וטיפול לאיתור וחשיפה של המאמץ התת קרקעי של חמאס. הגילוי האחרון הוא שילוב של כל היכולות והוא סנונית ראשונה של השיפור בטכנולוגיית הגילוי של מנהרות במטרה להמשיך ולפעול כדי לאתר מנהרות נוספות אם יש כאלה.
במערכת הביטחון התייחסו לחשיפת המנהרה החדשה והבהירו כי מדובר במהלך ראשון לאיתור מנהרות נוספות. "גם במחיר של הידרדרות לעימות אנחנו נפעל לחשיפה של מנהרות כאלה. חמאס צריך להבין שכאן לא יהיו פשרות לא נרשה חדירת מנהרות לשטחנו".