"לשמור על השמיים נקיים" - כך הגדיר סא"ל ר', העומד בראש יחידת הבקרה הצפונית של חיל האוויר, את המשימה המרכזית שעליה הופקד. 365 ימים בשנה הוא וחייליו נדרשים לשמש כ"עיניים של המדינה" ולזהות גורמים עוינים המנסים לחדור לשטח המדינה, לצד ניהול התעבורה האווירית במרחב הצפוני.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מול עשרות המסכים הפזורים בחמ"ל היחידה, נדרשים אנשיה להתמודד עם ריבוי השחקנים במרחב הצפוני, בדגש על הפעילות הרוסית בשטח סוריה ואיומי חיזבאללה מלבנון. "אנחנו מוצאים את עצמנו נדרשים להרבה יותר מקצועיות בזיהוי וסיווג המטרות בצורה נכונה", טען סא"ל ר'. "בגלל כל מה שמתרחש במרחב, אנחנו צריכים לדעת כיצד להגיב נכון. מחיר הטעות הוא מאוד גבוה ובעצם האתגר כאן הוא בסיווג המטרות".
מבנה היחידה העגול מוכר היטב לתושבי אזור מירון בו היא ממוקמת. אנשיה פועלים באופן רציף לשמירה על המרחב האווירי של מדינת ישראל ולקשר בין כל הגורמים הרלוונטים לכך. מבט חטוף במשרדי היחידה, שמכונה בעגה הצבאית "יב"א", "יחידת בקרה אווירית", מספק הצצה לעבודתם של חיילי חובה וקצינים רבים שעסוקים מסביב לשעון בניטור ההתרחשיות מעל לראשינו.
סא"ל ר' מנסה לשרטט את התפקיד היחידה המורכב, בפשטות, ובמסגרת המעט שניתן להגיד. "אנחנו אחראים לבנות את התמונה האווירית בשמי מדינת ישראל במרחב הצפוני שלה", הוא אומר. אנשי היחידה אחראים על הפעלתם של כלל הכוחות האוויריים בכל הקשור למשימות הגנה על שמי המדינה. "הרעיון הוא לבצע גילוי סביב המדינה, מחוץ לשטחיה, בעומק האויב", מסביר ר'. "צריך לגלות ולזהות בשלב מאוד מוקדם את המטרות. בכל רגע עובדים ביחידה בקרים ומש"קי בקרה שעסוקים בביצוע משימות במסגרת השגרה העמוסה".
שליטה אווירית
בפועל, נדרשת יחידת הבקרה לנצח על מערך שלם שכל תפקידו לספק הגנה אווירית על שמי המדינה. "אנחנו למעשה אחראים לבנות את התמונה האווירית במרחב הצפוני", הסביר ר'. "כשאנו נדרשים לכך, אנחנו אחראים להפעיל את כלל הכוחות האוויריים שאחראים למשימה הזו כמו מטוסי קרב, מסוקים, סוללות טק"א (טילי קרקע-אוויר) ומקדמים כוננויות למיקום המטרות".
"בהמשך, אנו מעבירים הנחיות שליטה ופעולה לכלל הכוחות", המשיך ר'. "מדובר בין השאר בטייסים קרביים או כוחות קרקעיים בסוללות הטילים. התמונה האווירית משמשת כשפה משותפת לכלל הגורמים הפועלים ובכלל זה גם אל גורמי השליטה המרכזית בחיל האוויר לטובת קבלת החלטות".
קשה להשתמש במונח "שגרה" בכדי לתאר את ההתנהלות היומיומית במשרדי היחידה. "כשאומרים שהיה כאן יום שגרתי, זה לא אומר שהוא היה נינוח", הדגיש סא"ל ר'. "השגרה כאן היא מבצעית לחלוטין. יש כאן פעילות מסביב לשעון במשך 365 ימים בשנה. בסופו של דבר, כל התעבורה האווירית באזור מתנהלת דרכינו, הן האזרחית והן הצבאית. אנחנו כל הזמן מנהלים את המרחב ומווסתים את הפעילות. לצד פעילות הדרכה שמתבצעת אף היא ביחידה, אנחנו בעצם שותפים בכל הפעלה מבצעית באזור, במדינה ומחוצה לה, הן במשימות הגנתיות והן בהתקפיות".
"קבלת החלטות תוך שניות"
דבריו של של סא"ל ר' מקבלים משנה תוקף לנוכח ההתפתחויות והשינויים בגזרה הצפונית. בשנתיים האחרונות נאלצה היחידה להתמודד עם שני אירועי חרידה של מטוס קרב וכטב"ם (כלי טיס בלתי מאויש) מסוריה לשטח רמת הגולן, כשברקע עומד החשש מחדירה דומה מלבנון. "באופן עקרוני, התגובה במקרים מסוג זה מתחילה הרבה קודם - טרם כניסת המטוס לשטח האווירי", הסביר ר'. "צריך לזהות את המטרות בשלב מוקדם ולהפעיל את הכוחות כך שבמקרה הצורך יעמדו לרשותנו האמצעים הדרושים למנוע את חדירתה, ולכן תרחיש כזה מתחיל מממשקי הבקרה הפועלים מסביב לשעון".
בעת הצורך, אנשי היחידה מעבירים הנחייה על הגברת כוננות לקראת הזנקת מטוסי קרב שילוו את כלי הטיס ובמקרה הצורך גם יפילו אותם. בתרחישים מסוג זה מקפיצים את הכוחות בטייסות השונות ובסוללות הטק"א באמצעות סירנות ואזעקות, כשאנשי היחידה מעדכנים את כולם ומתאמים ביניהם. זה לא תמיד מגיע למצב שכזה, אבל התרחיש הזה אינו חריג ולכן נדרשת דריכות גבוהה".
כשכלי הנשק העיקריים של היחידה הם מכשירי מכ"ם ועוד מספר מערכות תומכות לביצוע בקרה, נשענת היחידה על כוח אדם מיומן שנדרש לקבל החלטות בעלות השלכות כבדות בפרקי זמן של שניות. "העבודה היא מאוד מאתגרת, אינטנסיבית ומקצועית", ציין ר' תוך התייחסות להון האנושי ביחידה. "מול המטרות השונות יושב קצין, לעתים נער בן 19, שמנחה על הזנקה של מטוסים והגברת כוננות. העבודה הזו דורשת חשיבה מהירה ויכולות גבוהות לצד עבודת צוות. החיילים והקצינים נדרשים לקבל החלטות חשובות על בסיס יומיומי בפרק זמן מצומצם. לשם כך דרושים לנו אנשים שיודעים לעשות זאת ואף מעוניינים בעבודה תחת לחץ אדיר, משום שמדובר באחריות מאוד גדולה. אם מש"ק הבקרה לא הבחין במטרה מסוימת והדבר איפשר לה לחדור לשמיי המדינה, יש לכך השלכות".
"מחוייבים לשמור על ערנות"
לצד השינויים וההתפתחויות מצדו הסורי של הגבול, נאלצים אנשי היחידה להתמודד עם איום נוסף: הרחפנים. כלי הטיס הזעירים שהופכים אט אט לחלק בלתי נפרד מחיינו, תופסים חלק נכבד משגרת העבודה של מש"קי הבקרה. בזמן שרבים עושים בהם שימוש למטרות אזרחיות, קיים חשש שגורמים עויינים יעשו שימוש ברחפנים למטרות חבלניות.
בהקשר זה, סא"ל ר' מציין כי לצד ההתפתחות של כלי הטיס, קיימת גם התקדמות משמעותית בהתפתחות מערכות ההגנה. "כניסתם של הרחפנים מחייבת שינוי של שיטת ההפעלה של המערכות השונות", הסביר. "גם בתחום הזה, אנחנו מאוד דרוכים ונאמנים למשימה שלנו לייצר אינטגרציה בין הגורמים השונים. אנחנו בתהליך מתמיד לשיפור היכולות ההגנתיות שלנו, גם בכל הקשור לרחפנים".
בינתיים, ביחידה ממשיכים לשמור על דריכות בכדי לספק מענה לאיומים מסוגים שונים. "קרה בהיסטוריה שלנו שהופעל כוח אווירי, לאחר שהתברר שהמטרה היא למעשה בלון הליום", סיפר ר'. "צריך לזכור שאנחנו מקפידים לשמור על ערנות מפני כל תרחיש. שכנינו בצפון ממשיכים להזהיר ולאותת ואנחנו ממשיכים להיות לדרוכים. יש לנו אמצעים מצויינים כדי לעמוד במשימה הזו, וזה דבר שמשותף לכלל הכוחות בחיל האוויר".