מערכת הביטחון נאבקת בתופעת ה"שנור" והתרומות הפרטיות: היום (שני) נחשפה הקרן החדשה שהוקמה - "יחד למען החיייל" - שמהווה איחוד של קרן לבי והאגודה למען החייל. הקרן המשותפת אמורה לייעל את תהליך הגיוס, למנוע כפילות ולדאוג לרווחת החיילים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הקרן החדשה מגלגלת סכום של 450 מיליון שקל בשנה ומטרתה לבלום את גיוס התרומות הפרטי של יחידות ומפקדים שמתרימים ציוד עבור החיילים - תופעה חמורה שזכתה לביקורת רבה בדוח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה. יו"ר הקרן הוא האלוף במיל' יורם יאיר (יה-יה), והמנכ"ל הוא תא"ל במיל' יחיאל גוזל.
הרעיון שעומד מאחורי הקמת הקרן הוא לאחד את כל התרומות שנאספות בארץ ובחו"ל - שייכנסו לצה"ל מעתה רק דרך הקרן "יחד למען החייל". המהלך נועד לייצר אחידות באיסוף התרומות ואחידות בחלוקה של הכספים - ובכך לעצור את מדיניות האיפה והאיפה, לפיה יש יחידות שמקבלות יותר ויש תחרות בין יחידות על תורמים.
מהיום מי שיספק ציוד לחימה יהיה צה"ל בלבד, והקרן החדשה תספק את כל נושא הרווחה: מעתה והלאה לא יורשו מפקדי בסיסים ויחידות להביא תורמים לביקורים, וכל סוגיית הגיוס תהיה באחריות הקרן ובסמכותה.
"ברגע שהורים צריכים להתרים כסף לציוד לבנים שלהם זה אומר שכל בסיס השוויוניות בצה"ל נפגע", הסביר האלוף במיל' יאיר. "זה פסול ערכית ונוגד את פקודות הצבא העדכניות. האיחוד הזה בין הגופים יחסוך כ-10 מיליון שקלים בשנה כי זה יחסוך כפילויות במשרות".
יה-יה הדגיש כי "תורם שיביא סכום כסף, וזה יכול להיות גם 20 מיליון דולרים, לא יוכל יותר להכתיב לאיזה יחידה ולאיזה ייעוד יילך הכסף - גם במחיר כזה שהוא לא יביא בסוף את הכסף". לדבריו, "נוצר פער עצום בין תרומות לחיל האוויר ולעומת צבא היבשה ולא נאפשר זאת". עוד הוחלט שעלות ההפעלה של הקרן החדשה - כ-15 מיליון שקלים בשנה - תמומן ע"י משרד הביטחון ולא תילקח מכסף שנתרם לחיילים.
לקריאת דוח המבקר המלא על "תרבות השנור" בצה"ל לחצו כאן
בסוף חודש מרס פרסם מבקר המדינה דוח חמור על התופעה וקבע כי גיוס הכספים עבור החיילים מתבצע בניגוד לנהלים ועלול ליצור מצב של חוסר שוויון בין יחידות צה"ל השונות. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, ציין כי במספר מקרים התורמים התבקשו להעביר כסף ליחידות לא רק עבור "מותרות" או רווחה - אלא גם עבור ציוד הכרחי. המבקר נזף והדגיש כי "ציוד לחימה ופריטים הנדרשים לפעילות ליבה של הצבא צריכים להיות מסופקים על ידי צה"ל בעצמו".
"ממצאי הביקורת מציגים תמונת מצב עגומה ביותר, ולפיה קצינים וחיילים מקיימים מגע ישיר עם תורמים, ומעורבים בגיוס ובקבלה של תרומות בכסף ובפריטים שונים, ובהם אף ציוד לחימה; כל זאת בניגוד לפקודות ולהוראות וללא פיקוח ובקרה של צה"ל", הוסיף.