הקסדה שתספק פתרון לבעיה שמטרידה טייסים ברחבי העולם: מערכת חדשה תזהה כי הטייס השוהה במטוס הקרב חווה את תופעת ה-"ג'י-לוק" בזמן אמת, ותמנע מצבי חירום בזמן הטיסה בהם קיים חשש לחייו של הטייס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תופעת ה"ג'י-לוק" מתרחשת כשהמטוס נמצא בנסיקה, ובמהלכה הדם יורד מהראש בשל התאוצה המהירה, מה שעלול לגרום להתעלפות הטייס . המצב הזה צפוי לחלוף מיד כשהמטוס יחזור למצב טיסה אופקי.
תופעת ה"ג'י-לוק" גרמה לכך שטייסי קרב רבים מצאו מותם כשמטוסם צלל לקרקע לאחר שאיבדו את ההכרה. הדבר התרחש גם בחיל האוויר הישראלי, כשהמקרה האחרון היה מותו של אסף רמון ז"ל שנספה בתאונת אימונים דומה לפני כשש שנים.
אולם כעת, מערכת חדשה המכונה "קנרי" ופותחה באלביט מערכות מאפשרת למנוע את המצב. חיישנים המותקנים בקסדת הטייס מבצעים ניטור רפואי לזיהוי והתרעה בזמן אמת על סימני המצוקה של הטייס במהלך הטיסה. החיישן מוצמד למצח הטייס ובודק את רמת החמצן, קצב הלב וזרימת הדם לאורך הטיסה. "ברגע שהטייס מאבד את ההכרה המטוס יוכל לקחת את ההגאים ולהחזיקו כמה שניות עד שהטייס יוכל לקחת את המושכות ולהשתלט עליו בחזרה", מסביר ירון קרנץ, ממערך מחקר ופיתוח מערכת ראש בחברת אלביט.
חברת הסטרטאפ "לייף-בים" פיתחה את החיישן, וחברת אלביט הובילה את הפיתוח בתמיכת משרד הביטחון שבקרוב יהפוך למבצעי. "קנרי" יכולה להתריע גם מפני ירידת בכמותה חמצן בתא הטייס ותתאים בעתיד גם למטוסי נוסעי נוסעים. "היה מקרה בעבר שמטוס שלם התרסק בגלל היפוקסיה (ירידת חמצן בדם) של הצוות", סיפר קרנץ. "התופעה מבחינת הטייס היא שהוא אט אט הולך ומאבד את היכולת לשלוט במה שהוא עושה והוא לא מודע לזה".