היסטוריה בצה"ל: הרמטכ"ל גדי איזנקוט החליט היום (שני) לסגור את גדוד "חרב", הגדוד לבני העדה הדרוזית, שפועל למעלה מ-40 שנה. בדובר צה"ל הדגישו כי הסיבה להחלטה התקדימית היא "השילוב המוצלח של חיילי העדה לאורך שנים בכלל יחידות צה"ל ורצונם להמשיך להתפתח ולהשתלב בצבא" וההחלטה התקבלה בשיתוף מנהיגי העדה ומפקדי הגדוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בצה"ל הוסיפו כי הרוב המכריע של בני העדה רוצים להשתבץ בכלל המערכים והחילות בצה"ל, ובמיוחד בחטיבות הלוחמות וביחידות המיוחדות. "לכל אורך ההיסטוריה של מדינת ישראל ישנה ברית אחים בינה לבין העדה הדרוזית. בני העדה מהווים דוגמא ומופת בגיוס לצה"ל, במוטיבציה הגבוהה, ברצון לשרת בתפקידים משמעותיים בחובה ובקבע בכלל יחידות הצבא ואף שילמו מחיר כבד במערכות ישראל", הוסיפו בצה"ל.
לוחמי ומפקדי הגדוד, שמספרו 299, צפויים להשתלב בחודשים הקרובים במערכי צה"ל השונים, בדגש על מערך הלחימה. היום נמצאו הגדוד בתעסוקה מבצעית בגבול הצפון, ועד הקיץ יושלם הפירוק ובמחזור הגיוס של הקיץ כבר לא ניתן יהיה להתגייס אליו. בגדוד משרתים 400 לוחמים מתוך סך של כ-2,300 דרוזים בכל הצבא, והלוחמים והמפקדים יפוזרו בין יחידות צה"ל השונות.
"מהלך סגירת הגדוד נעשה בשיתוף ובהתייעצות עם מפקדים, בכירי העדה ומנהיגיה הרוחניים - צה"ל רואה במהלך זה הזדמנות לחיזוק שילובם המלא של בני העדה בצה"ל ויפעל בתוך כך לשימור המורשת המפוארת של גדוד חרב, לוחמיו וחלליו", הוסיפו בדובר צה"ל. בכוונת הצבא להקים אנדרטה לנופלי הגדוד ואתר אינטרנט להנצחת פעילותו.
"החלטת הרמטכ"ל לסגור את הגדוד הדרוזי יש בה משום פגיעה במורשת של אחת היחידות החשובות והמרתקות בצה"ל", אמר בתגובה למהלך ח"כ איוב קרא (ליכוד). "זאת על אף השינוי והאינטגרציה שאני תומך בה בקרב צעירי העדה הדרוזית". קרא הוסיף כי יפנה לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון בנושא. "במקום לסגור את הגדוד יש לספחו לאחת מחטיבות החי"ר המובחרות", אמר. "יש לשמר את המסגרת ולאפשר לחיילים יהודים ודרוזים לשרת בו באופן וולנטרי עם שמירה על השם, הסמל והמסגרת שהם חלק חשוב לצה"ל".
גדוד חרב, שסיסמתו "בכל מהלך - גאה להיות שייך", הוקם ב-1974. במשך שנים הוצב הגדוד ברצועת עזה וב-2001 עבר לגבול הצפון. הגוד לחם במערכות רבות בישראל, בהן מבצע "ליטאני" ומלחמת לבנון השנייה. על פי אתר היחידה, שם הגדוד קשור למסורת הדרוזית ולכבוד אותו הם רוכשים לחרב, כלי הלחימה העיקרי ששירת את הלוחמים הדרוזים במשך עשרות שנים.
הגדוד קיבל שני צל"שים - הראשון ממפקד פיקוד הדרום בשנת 2001, על חלקו בחיסול חוליית מודיעין מצרית בנגב. את הצל"ש השני קיבל הגדוד ממפקד פיקוד הצפון, על פעילותו במלחמת לבנון השנייה. 31 לוחמים מקרב הגדוד נהרגו במערכות ישראל.