מסדרונות כלא 4 (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
אגף ההפרדה. פרוז'קטור בכל חדר | צילום: דובר צה"ל, חדשות

קרני אור בודדות חודרות מהחלון הצר, פרוז'קטור מכוון למרכז התא הקטן במשך 24 שעות ביממה ומצלמה מתעדת את כל המתרחש. בשירותים עם אסלה מברזל אי אפשר להוריד את המים לבד, רק הסוהר יכול, והמיטות מבטון. גם מי שלא סובל מקלאוסטרופוביה יילחץ משהות קצרה במקום הזה. נכנסנו אתמול (חמישי) לצינוק של כלא 4.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות מאות תלונות שהצטברו במערכת חדשות 2 Online על התנאים והיחס במחנה הכליאה בבסיס צריפין במרכז, במשטרה הצבאית הזמינו אותנו בהתראה של שעתיים למקום. גם המפקדים האחראים מסכימים כי התנאים הפיזיים ירודים והתשתיות איומות. הנחמה היחידה - ב-2018 אמור לקום כלא צבאי חדש בבית ליד, שיאחד את כלא 4 וכלא 6. הנחת אבן הפינה תיערך כבר החודש.

רוב התלונות הן על התנאים - מיטות עלובות, ישנות ומחלידות, שירותי רפואה חסרים, חתולים שמטילים את מימיהם וצרכיהם בכל עבר, ויש גם כלואים שהלינו על יחס מצד מפקדים.

השירותים. רק הסוהר מוריד את המים
השירותים. רק הסוהר מוריד את המים | צילום:

לא הפסיק לירוק על המפקדים

"אתם לא רוצים לדעת מה קורה בחדרי חדרים", אמר חייל שנכלא באגף ההפרדה. "את הצרכים שלך אתה תריח עד שאחד השומרים יחליט בטובו לפתוח את המים". חייל אחר סיפר כי הסוהר "לפעמים בא רק אחרי שעות".

סיפורי אימה נשמעים על אגף ההפרדה והצינוק. מפקד הכלא, סגן-אלוף חגי קנטרוביץ', אומר לנו כי המפקדים נמנעים מלשלוח כלוא לצינוק ועושים זאת בלית ברירה - ובאישורו האישי. לדבריו רק מקרים קשים נכנסים לצינוק - לדוגמה חייל שלא הפסיק במשך יומיים לירוק בפניהם של מדריכי הכלואים.

מיטות מבטון באגף (צילום: דובר צה"ל)
מיטות מבטון באגף | צילום: דובר צה"ל

כלא 4 נחשב לעמוס ביותר בצבא והוא תמיד מלא באנשים. מדי יום ראשון מועברים ממנו כ-45 כלואים לכלא 6, כדי לפנות מקום. בכלא שלוש אוכלוסיות: חבושים (חיילים שנשפטו בדין משמעתי), אסירים בעלי רישום פלילי שנשפטו לעונשי מאסר על ידי בתי הדין הצבאיים, ועצירים שהובלו למקום מיד לאחר שנעצרו, לפני שראו שופט.

מבין הכלואים, 71% נכלאו על היעדרות משירות, 21% על עבירות משמעת ו-8% בלבד על עבירות פליליות כמו אונס, אלימות, גניבות, עבירות סמים ועוד. המשמעות: רוב מוחלט מקרב החיילים הכלואים אינם "עבריינים" לפי החוק האזרחי.

פתחים צרים
פתחים צרים | צילום:

"מתוסכלים, וחלק מזה עובר לכלואים"

ברוב שעות היום האסירים עובדים, למשל במרכז ציוד ולחימה לחלפים או במתפרה. בנוסף, הם עוברים שיעורי חינוך וסדנאות להתנהלות כלכלית. ביקורים? המשפחה יכולה לבוא פעם בשבועיים לחצי שעה.

מהאוכל, מספרים חלק מהכלואים, עדיף להתרחק. לפי חלק מהטענות גם לא מספיק ממנו מוגש, והמפקדים אומרים שהם מנסים להגדיל את הכמות. אבל מכת התברואה הקשה ביותר, ועל זה מסכימים גם מפקדי הכלא, היא החתולים. עשרות מהם מסתובבים בין כותלי הכלא, עושים צרכים בכל מקום, מה שעלול להוביל לזיהומים ומחלות.

בתופעה מנסים בכלא 4 להילחם בסיוע חיל הרפואה, והנושא הגיע לשולחנו של ראש אכ"א. החתולים עוברים עיקורים, אבל החוק מחייב להחזיר אותם למקום שממנו נלקחו, כלומר לכלא, מסביר סא"ל קנטרוביץ'.

יש גם כלואים שתיארו יחס קשה במיוחד מצד מדריכי הכלואים, שמגיע אף לאלימות פיזית. "הפתרון המיידי זה אלימות", העיד אחד החיילים, "והם עושים את במקומות שלא רואים אותם". לטענתו, הוא הרגיש את נחת זרועותיהם של מדריכיו לאחר שנרדם באמצע היום. "הביאו לי אגרופים ובעיטות - התחננתי שיפסיקו". כך למשל השבוע דיווחנו על שני מפקדי כלואים בכלא שהעלו תמונה שלהם מחוץ לכלא על מדים - בה נכתב "טרור לכלואים". בצה"ל אמרו כי הם יועמדו לדין.

משטרה צבאית, אינסטגרם
"טרור לכלואים" | צילום:

העברה לאגף ההפרדה המושמץ נעשית במקרים תכופים מדי, טוענים חיילים. "בפלוגה מעמידים אותך שעות בשמש, לצעוק הקשב", סיפר אחד האסירים. "מי שקצת מתחצף - נשלח להפרדה". בשיחה השבועית עם מפקד הכלא הדברים נשארים בבטן. "אנשים מפחדים לפתוח את הפה כדי שהמפקדים לא יתנקמו בהם", אמר.

בכלא אומרים שמדובר במקרים בודדים. בשנת 2014, לפי הנתונים שנמסרו מצה"ל, נרשמה ירידה של 41% בכמות אירועי האלימות בבסיסי הכליאה, ירידה של 45% במספר הקבילות שהוגשו וירידה של 64% במספר הקבילות שנמצאו מוצדקות.

"התנאים פה עלובים", מסביר מדריך כלואים שהשתחרר לאחרונה. "יש מדריכים שאוהבים קצת להתעלל בכלואים. באמת שאנחנו עושים הכל כדי שהכלואים יעבירו את הזמן הזה כמה שיותר בטוב, אבל זה קשה. חלק מהמדריכים בעצמם מתוסכלים מהתפקיד הקשה, אז חלק מזה עובר לכלואים".

כלואים בפלוגה בה ישנים באוהלים (צילום: דובר צה"ל)
כלואים בפלוגה בה ישנים באוהלים | צילום: דובר צה"ל
החצר של פלוגה ג' (צילום: דובר צה"ל)
החצר של פלוגה ג' | צילום: דובר צה"ל
ציטוטי שירים על חומות הכלא (צילום: דובר צה"ל)
ציטוטי שירים על חומות הכלא | צילום: דובר צה"ל

המדריכים, למעשה סוהרים, הם חיילים בשירות חובה, בגילאי 21-18, שעברו הכשרה בת חמישה שבועות בלבד. עבודתם מתישה וסיזיפית ולעתים מלווה בהשפלות ואף באלימות מצד כלואים, למשל במקרה שעליו דיווחנו לאחרונה. "לפעמים אנחנו פשוט חסרי אונים מול האמצעים הדלים של הצבא והכלא", אומר מדריך הכלואים לשעבר.

נקודת אור מבחינתם בשירות הקשה היא מכתבי תודה רבים מכלואים, שמודים להם בין היתר על סיוע בעת נקודת שפל בחיים. "לפני הכלא הייתי חסר סבלנות, אלים וללא חיוך. המפקדים לימדו אותי משמעת עצמית, איפוק וסבלנות. יצאתי לחיים כחדש, מלא ערכים", כתב בשבוע שעבר חייל שהשתחרר.

מגדל השמירה (צילום: חדשות2)
מגדל השמירה | צילום: חדשות2

שלושה שבועות לקב"ן

כמו כל החיילים, גם האסירים זכאים לראות רופאים ואת גורמי רפואת הנפש של צה"ל. אבל מתברר שזה לא כל כך פשוט. חייל שלטענתו איים לפגוע בעצמו זכה לראות קב"ן (קצין בריאות הנפש) רק ארבעה שבועות אחרי המקרה. אחרים שביקשו לראות רופאים מומחים טוענים כי התשובה שקיבלו הייתה - "אין תורים". "אמרו לי 'תסתדר ככה', אבל זה פשוט זלזול", טען אחד האסירים.

בתוך הכלא משרתים רופאה צבאית ועוד שלושה רופאים אזרחיים, מהם שניים בחצי משרה, ורופאת שיניים. בתחום בריאות הנפש פועלים בכלא ארבעה קב"נים ופסיכיאטרית. אבל למאות כלואים בימים הפחות יפים של חייהם, זה כנראה לא מספיק.

קב"ן רואה כל חייל שנכלא (במסגרת ועדה, לא בפגישה אישית). יש המופנים לטיפול קב"ן, רבים אחרים מבקשים פגישה, וזמן ההמתנה הממוצע עומד לפי מפקד הכלא על שלושה שבועות - אלא אם מזוהה כוונה אובדנית.

החודש נפתחה קבוצת מחאה בפייסבוק בקריאה לביקורת חוץ-צה"לית על התנאים בכלא. מפקד כלא 4 הראה לנו בתגובה חלקים מדו"ח ביקורת של אגף כוח האדם והפרקליטות שהוגש לעיונו לאחרונה. בנקודות החיוביות הוא התגאה, אך סירב לחשוף מה היו הבעיות שהתגלו בביקורת. גם התמונות בכתבה הועברו לנו על ידי דובר צה"ל, לאחר הביקור.

משפחתו של החייל מבקשת לשחררו מיד (צילום: חדשות2)
אוהלי כלואים | צילום: חדשות2
כבר חודש בכלא הצבאי. אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
כלואים בכלא. ארכיון | צילום: פלאש 90

חשוב להזכיר שמי שנכנס לכלא ביצע עבירה, מפקדים או שופטים גזרו את דינו והוא לא אמור ליהנות מתנאי נופש. בכלא מנסים לשקם את החיילים, ובחלק מהמקרים מצליחים, אך העובדה שבשנת 2015 הכלא הגדול בצה"ל סובל מתשתיות מימי המנדט הבריטי ותנאי תברואה ירודים, צריכה להדליק נורה אדומה.

עד למעבר ל"נווה צדק" (כך ייקרא הכלא הגדול שעתיד לקום בעוד שלוש שנים), יש לקוות שפחות חיילים יישלחו למבנים הרעועים בצריפין.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מערך הכליאה על כלל מפקדיו עוסק בשיקום הכלואים לצד קיום שגרת יומם תוך שמירה על רווחתם. בבסיסי הכליאה פועל סגל רפואה נרחב הכולל חובשים, רופאים וקב"נים, אשר נמצאים בקשר תמידי עם הכלואים וכן בשנה האחרונה הוגדלה כמות המפקדים בכלא, במטרה להעניק יחס חניכה מיטבי. בנוסף לכך, בבסיס פועל מערך טיפול בפרט שכולל גורמי חזרה לשירות תקין, גורמי ת"ש, ומבצע פעילות חינוך ענפה. כמו כן, בתי הכלא עתידים לעבור למתקן כליאה חדש בבית ליד בשנת 2018. באשר לאירועים חריגים, כל אירוע חריג מתוחקר ומטופל בהתאם".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני