חשיפת החדשות על הפריצה לטלפון הנייד של יו"ר כחול לבן בני גנץ הכניסה את המערכת הפוליטית לדריכות, אך גם העלתה לא מעט שאלות שבינתיים נותרו סתומות. גנץ עצמו ניסה להבהיר את הדברים במסיבת העיתונאים שקיים אתמול (שישי) בעוטף עזה, אבל התמונה המלאה טרם התבהרה ובינתיים הידיעה התגלגלה לקרב האשמות על אודות זהות המדליף, הסיבות לפרסום בעת הנוכחית ובאשר לשאלה אם מדובר בספין פוליטי או בחשש אמיתי לביטחון המדינה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
מה הכיל הטלפון?
במקרים של חדירה של מדינות אויב לטלפונים הניידים של בכירים במערכת הפוליטית או הביטחונית, החשש הוא שמידע חסוי, סודות או מידע מודיעיני וביטחוני רב ערך יעבור לידי האויב. אלא שגנץ סיים את תפקידו כרמטכ"ל לפני ארבע שנים, ומאז כבר לא זכה להגנה על הטלפון הנייד שלו.
במסיבת העיתונאים שקיים אתמול הוא הבהיר כי מדובר ב"ספין" וכי בטלפון לא היה מידע ביטחוני שהועבר לידי אירן. באתר "הארץ" למשל דווח כי חברי מפלגת כחול לבן תודרכו כי בטלפון לא נמצאו סרטוני מין של היו"ר ולשאלת הכתב חיים לוינסון אם הוא הסתיר לכאורה רומן, סירב גנץ להשיב.
האם תיתכן סחיטה?
המקרה הבולט ביותר של דיווח על ניסיון סחיטה אפשרי של מנהיג פוליטי בעקבות מידע רגיש שנמצא בידי מדינה זרה - קרה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על פי פרטים מתוך דוחות של סוכנויות מודיעין שפורסמו בכלי התקשורת, רוסיה מחזיקה מידע מביך על טראמפ שכולל גם תיעוד שלו "מבלה" עם נערות ליווי בבית מלון.
החשש שעלה בעקבות הפרסום הוא שרוסיה עלולה לסחוט את טראמפ ולהתנות פעולות שתואמות את האינטרסים שלה - בפרסום הסרטון.
בחזרה לגנץ - בכל טלפון עלול להימצא מידע אישי שכל אדם היה מעדיף שלא ייצא החוצה, אבל לא ברור אם זה יכול להגיע לרף של סחטנות. אמש דווח באולפן שישי כי גורמים בכירים ביותר במערכת הביטחון הבהירו כי מטפלים בכך במלוא הרצינות והם לא חושבים שגנץ עלול להיות יעד לסחטנות אירנית.
האם זה הוביל למשבר פוליטי?
בכחול לבן ובסביבתו של גנץ ניסו להדוף את הסערה והאשימו את לשכת ראש הממשלה במעורבות בהדלפה. עם זאת, ראש השב"כ ציין כי נתניהו לא עודכן בנושא בשל הרגישות לקראת הבחירות, כשגנץ הוא המועמד היריב המשמעותי ביותר עבור רה"מ.
אתמול בבוקר פורסם כי "הרביעייה" - גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי נפגשו ודנו בפרטי החשיפה ואף שהשלושה זעמו על גנץ על כך שלא סיפר זאת. הפגישה עצמה התנהלה בנינוחות יחסית משום שהחברים לא רצו לשדר משבר, אבל במפלגה עצמה היו לא מעט שהביעו תרעומת על החשאיות של הסיפור עד שהוא נחשף במהדורה המרכזית.
מה הלאה?
מספר 4 ברשימה, גבי אשכנזי, קרא אמש לראש הממשלה באולפן שישי להורות על חקירה שתבדוק את הנושא ותרד לשורש העניין.
במקביל, חבר הכנסת לשעבר אראל מרגלית, משקיע גדול בתחום הסייבר, פרסם פוסט בעמוד הפייסבוק שלו שבו כתב כי הוא יכול להעריך מה יקרה. "זה רק סיפור כיסוי", כתב. "תוך כמה ימים יתחיל לצאת מידע עליו, שכביכול האירנים מוציאים דרך גורם שלישי ואז הקמפיין של נתניהו יחבור למידע הזה. עשו את זה להילרי קלינטון, עשו את זה בברקזיט בבריטניה, עשו את זה למקרון בצרפת".
מרגלית ציין כי הוא התריע בעבר ש"יש סכנה ברורה ומידית לפגיעה בבחירות בישראל על ידי גורמים חיצוניים שיחברו לגורמים פנימיים" והבהיר כי הוא יודע זאת משום שהוא "עוסק בסייבר שנים, מכיר את הנפשות הפועלות, ומכיר את היכולות של החברות".