"הרשויות מפקירות את ביטחוננו, שיתקנו מיד את גדר הביטחון": תושבים רבים במועצה האזורית דרום השרון, הממוקמת סמוך לגדר הביטחון המפרידה בין ישראל לשטחים, מתלוננים על עשרות פרצות בגדר שלא מטופלות ומאפשרות מעבר יומיומי של שב"חים. התושבים טוענים כי מדובר בסכנה ביטחונית חמורה ובמקור למכת הפריצות והגניבות שממנה הם סובלים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
הבעיה מוכרת היטב לרשויות ולכוחות הביטחון, ולפני כשנתיים אף נערך סיור של ועדת חוץ וביטחון בראשות ח"כ אבי דיכטר לאורך קו התפר ל"בחינת מצב גדר הביטחון והמשמעויות הנגזרות". בנוסף, בפעילויות שערך משמר הגבול באזור הגדר נתפסו שב"חים וברשותם כלי פריצה וציוד גנוב. המועצה המקומית פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל בבקשה שיטפלו בנושא בדחיפות, אך הפרצות טרם תוקנו.
אם לא די בחוסר המענה, לאחרונה התבשרה המועצה גם על כוונתו של צה"ל לבטל חלק מכיתות הכוננות שהציב ביישובי קו התפר. במועצה טוענים כי הסרת הכוחות, שתפקידם לתת מענה ראשוני לאירועים ביטחוניים ביישובים, מהווה "פגיעה קשה בביטחון התושבים, דווקא על רקע הפרצות הרבות בגדר ההפרדה".
"בשלב הראשון, אני דורשת לתקן את הגדר באופן מידי", אמרה ראש המועצה האזורית דרום השרון, אושרת גני גונן. "אך לא נסתפק בכך, אנו דורשים לתגבר את כוחות צה"ל והמשטרה באזור קו התפר. לא תיתכן המשך ההפקרות בגדר ההפרדה והמעבר החופשי של הפלסטינים ללא בקרה. בסופו של יום, המצב מתורגם לעלייה משמעותית בגניבות ובפריצות יומיומיות בישובים שלנו, ומלווה בתחושת חוסר אונים קשה של התושבים".
א' מהיישוב מתן, הממוקם מאות מטרים מהגדר, שבה לביתה בערב יום שישי וגילתה שאינה יכולה להיכנס. "היו לנו פורצים בתוך הבית והם נעלו את הדלת מבפנים", סיפרה. "הזעקתי את המשטרה, אבל הם הצליחו לברוח. כשנכנסתי סופסוף הביתה הייתי בהלם. ההרס והבלגן היו גדולים, כל הבית הפוך, לא השאירו דבר במקומו. זו תחושה נוראית של פחד וחוסר אונים". א' גילתה מאוחר יותר כי באותו ערב פרצו גם לבית סמוך.
עמית מורשטיין, רכז הביטחון של צופית, הפתיע חוליית גנבים בשעה שפרצו לבית במושב. "קיבלתי טלפון מבעלת המשק", סיפר. "היא אמרה לי שהיא רואה דרך אפליקצייה אצלה בטלפון שמנסים לפרוץ להם הביתה, 'טסתי' למקום והפתעתי את הגנבים. אחרי מאבק קצר הצלחתי לתפוס אחד מהם ושניים נוספים נמלטו".
"גדר המערכת נבנתה במיליוני שקלים וכיום היא פרוצה לרווחה", טוען עמרי הדר, רכז הביטחון השוטף בקיבוץ נחשונים. "אנחנו מזהים מדי שבוע שב"חים שעוברים דרך הפרצות בגדר ישר לתוך מטעי האבוקדו של הקיבוץ ומשם ליישובים באזור. אלו לא אנשים תמימים, הם מגיעים עם חמורים ועם שקים וגונבים פירות במאות אלפי שקלים".
לדברי הדר, קיבוץ נחשונים סובל כבר מספר שנים מגניבות במטעים: "אנחנו מרגישים הפקרות וחוסר מענה מצד כל הרשויות האמונות על הביטחון. השב"כ מפקיר את האזרחים החשופים להתפרצויות לבתים ולגנבות חקלאיות לטובת שקט ביטחוני".
עדות נוספת שממחישה את המצב היא זו של לין אבידור ממושב גן חיים, שגם לביתה פרצו בחודש שעבר. "ירדתי בשש בבוקר למטה", שחזרה אבידור. "ראיתי שהחלון פתוח מעט וסגרתי אותו. בזמן חיפשתי אחר התיק של הבת שלי, ראיתי שגם הלפטופ שלי חסר - אז הבנתי שפרצו לנו הביתה".
"זו תחושה נוראית", תיארה אבידור את הרגשתה לאחר המקרה. "נכנסו אליי הביתה בזמן שישנתי. מזלי שלא עלו לקומה העליונה. זה מפחיד מאוד, אני פוחדת על הילדים שלי, עילי הבן שלי הקטן מפחד לישון לבד כבר שבועיים".
תגובת דובר צה"ל: "צה"ל פועל במרחב למיגור אירועים אלו באמצעים גלויים וסמויים ומבצע מעקב מודיעיני שוטף. פעילות צה"ל והשקעת המשאבים הינם בהתאם להערכת מצב ביטחונית מודיעינית המתבצעת באופן שוטף ומתמשך".
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il