החשד שנחשף לראשונה בחדשות לפני חודש לפיו אירן ממשיכה בפיתוח טילים מדויקים בשטח סוריה סמוך לישראל במתקן חבוי - מתחזק: הערב (רביעי) מפרסמת חברת המודיעין ISI ImageSat International תמונות שצילם אתמול לוויין של החברה, ומציג ממצאים חזותיים של המפעל בצפון-מזרח סוריה שמחזקים את החשש שאכן מדובר במתקן אירני לייצור טילים מדויקים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
לוויין של חברת ISI תיעד אתמול את הפעילות החשודה בעיר סאפיתא שבצפון-מזרח סוריה. למרות ניסיונות ההסתרה הרבים של הגורמים האירנים והסורים - גורמי המודיעין של ישראל הצליחו לתעד מהאוויר את המתקן החשוד. מהצילומים הצליחה החברה לזהות כי המיקום והפעילות אכן מצביעים על כך שמדובר במפעל אירני על אדמת סוריה: כך למשל זוהתה תנועה ערה של כלי רכב כבדים, ככל הנראה של משגרי טילים.
במקביל, המגזין האמריקני "פוריין פוליסי" חשף את פרטי "פרויקט הדיוק" של הטילים האירניים - ובייחוד של טילי הזלזאל (בפרסית: "רעידת אדמה") בלבנון, שהגיע לנקודה קריטית.
לפי שעה הפרויקט האירני הזה בלבנון מתקיים אך ורק עבור חיזבאללה, והוא עוסק בהפיכתם של יותר מ-14 אלף טילי זלזאל (2 ו-3) לטילים ברמת דיוק גבוהה ובעלות נמוכה. כך לדוגמה, הם מצליחים להפוך את טילי הזלזאל 2 לטילים בעלי דיוק גבוה בעלות של 5000-1000 דולרים ליחידה אחת.
המבצע הטכני והמודיעיני של אירן נועד, כך לפי הדיווח, לצייד את טילי זלזאל 2 ו-3, שכבר נמצאים בלבנון ונאמדים כיום בכ-14000 יחידות, ב-GPS אוטונומי ומתקדם, וגם ברכיב רוסי GLONASS. החלקים החשובים ביותר של הטילים הללו עדיין מועברים, מפורקים ללא ספק, מאירן ומעירק ללבנון, בתוך מפעלים חשאיים של חיזבאללה, הן ביבשה - ברשת המקבילה של "הפרוזדור" העיראקי-לבנוני - והן בדרך האוויר מסוריה, באמצעות קווים מסחריים פרטיים בבעלות Pasdaran.
כאשר הטילים מגיעים אל המפעלים הלבנוניים שבידי חיזבאללה (ופסדראן האיראני) - שלעיתים קרובות נמצאים מתחת לאדמה - משודרגים זלזאל 2 ו-3 במתקני השליטה והביטחון. המערכת שמותקנת מאפשרת שליטה ובקרה, וכך למעשה הם מנסים להפוך את הטילים האלה לטיל חדש של פת"ח 110.
שעתיים או שלוש שעות עבודה לכל טיל מספיקות כדי להפוך זלזאל ישן לטיל דיוק, כלומר זה הזמן שנדרש כדי להחליף את מערכת ההדרכה, סנפירים פני השטח החדש ומערכת בקרת אינרציה.
הפת"ח 110 הוא בדיוק טיל אירני קצר טווח, שניתן להשתמש בו על משגרים ניידים מבוססי קרקע, תמיד עם דלק מוצק והטווח שלו הוא 300 ק"מ. עדיין לא ברור לחלוטין כמה זלזאל 2 הפכו לפתח 110 וזמינים כעת בידי חיזבאללה, אך נראה כי לדברי ארגון הטרור הלבנוני יש בידיהם כיום כ-150 טילים ברמה גבוהה.
"רכיבי הטילים עוברים דרך נמה"ת בדמשק"
טילי זלזאל 2 ו -3, ניתנים לשיגור בקצב שנע בין 180 ל-1,200 כל יום. "פרויקט הדיוק" של חיזבאללה מאורגן ישירות על ידי משמרות המהפכה האירניים, שקנו גם מסוריה של בשאר אל-אסד כמה טילים מסוג M600, הגרסה הסורית של הפת"ח 110.
כמה מאות לוחמים לבנונים על מערכת הטילים של חיזבאללה מאומנים בחלק מיוחד של אוניברסיטת אימאם חוסיין בטהרן, האוניברסיטה הרשמית של חיל המשמר האסלאמי, שנועד אך רק כדי לשדרג את הטילים. רבים כבר חזרו ללבנון.
חלקי החילוף והחומרים הנדרשים לפרויקט נשלחים לסוריה וללבנון ביבשה או באוויר, באמצעות חברות התעופה האזרחיות הרשמיות, שבבעלות משמרות המהפכה האסלאמית. עם הגעתם אל היעד, החלקים החדשים מאוחסנים ונבדקים במיוחד במחסני נמל התעופה בדמשק, אך המפעלים הסוריים של חלקי טילים הוכנסו כולם תחת שליטתו הישירה של משמרות המהפכה.