חדירת המל"ט האירני בסוף השבוע שעבר והפלת המטוס הישראלי הציפו מחדש את נושא הפעילות האירנית בסוריה. יממה בלבד לאחר שאמר שר החוץ האירני זריף כי אין לארצו שום בסיס צבאי בסוריה - מציג ה"ניו יורק טיימס" מפה הטוענת אחרת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי המפה של הניו יורק טיימס, ישנן עשרות מוצבי קבע של צבא אירן או בנות בריתה הפרוסים בכל שטח סוריה. מדובר במוצבים בהם פועלים יועצים טקטיים שנשלחו על ידי משמרות המהפכה, כשמפקדיהם מופיעים שוב ושוב בקווי חזית הלחימה במדינה.
לצד מפקדים וחיילים, הביאה עמה אירן לסוריה גם טכנולוגיות חדשות, דוגמת מזל"טים וטכנולוגיות ריגול. "אם תהיה מלחמה, היא תהיה כלל אזורית", מסביר קאמל ווזן מהמכון האמריקני ללימודי אסטרטגיה. "כל עימות יהיה בין ההתנגדות כולה לישראל ותומכיה".
הכוחות האירנים נכנסו לסוריה בשנת 2011 עם פתיחת מלחמת האזרחים במדינה, על מנת לסייע לכוחות אסד נגד המורדים ולאחר מכן להילחם בארגון הטרור דאע"ש. אך מאז כוחם של המורדים נחלש משמעותית, לשלטון אסד כבר לא נשקפת סכנה מידית - אך הכוחות האירניים נשארו.
"נשטח את תל אביב"
על פי מומחים, בשלב זה העבירה אירן את מרכז הכובד של מאמציה לבניית תשתית שתאיים על ישראל, על מנת לבנות חזית מאוחדת עם בנות בריתה בעירק ולבנון במקרה של מלחמה. "המטרה הסופית היא, במקרה שלך מלחמה, להפוך את סוריה לחזית נוספת בין ישראל לחיזבאללה ואירן", הסביר מומחה נוסף. "הם הופכים את המשימה הזאת לא רק למטרה - אלא למציאות".
לטענת החוקרים, האסטרטגיה האירנית היא אינה בניית כוח צבאי בשטח, אותו יכולה ישראל להפציץ, אלא יצירת קשרים עם כוחות מקומיים החולקים את אותה המטרה, ויכולים להרוויח מהמימון והייעוץ האירניים. גישה זו אפשרה לאירן להתחזק בעולם הערבי, ובמקביל להקטין את הסכנה לכוחותיה על אדמת אירן.
במקביל משגר הבוקר בכיר אירני איום לעבר ישראל בתגובה לדברי רה"מ נתניהו על פעילות נגד אירן. "אם ישראל תקדם אפילו צעד לא חכם אחד נגד אירן, נשטח את תל אביב ולא ניתן לנתניהו אפשרות לברוח", אמר הגנרל רזאי.