צעירים וצעירות שהגיעו היום (שלישי) נרגשים יחד עם הוריהם לבסיס הבקו"ם לקראת הגיוס נתקלו בשלט שהוצב במקום הקורא לעצור את גיוס הנשים לשירות קרבי. "אין טעם שבנות ילכו לקרבי וילחמו ויעשו טירונות והכל, אם לא ייתנו להן להילחם כמו כל אחד אחר שעושה אותו דבר", אמרה אחת המתגייסות הצעירות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את המאבק שהולך ומסלים בתקופה האחרונה מובילים ארגונים כמו 'אחים לנשק' שתלו את המיצג היום בבקו"ם. אבל מסתבר, שגם בתוך הצבא אין קול אחיד בנושא. בהקלטה מדיון סגור בו דיבר ד"ר ערן שוורץ, ראש תחום שיקום הלוחם בצה"ל נשמעו נתונים מדאיגים.
"שחרור עקב פציעות יתר גבוה פי 1.67 בנשים לעומת גברים", אמר ד"ר שוורץ. "אחוזי הנשירה אצל נשים הוא 2.5%, פי 2.5 גבוה לעומת גברים בטירונות. נשים צורכות גם פי 9.2 יותר שרותי רפואה, חבר'ה זה נתון שצריך לצלצל בפעמונים של כל מי שעוסק במדיניות רפואה בצה"ל".
"יסלחו לי כולם אבל אנחנו מאוד אוהבים את פטפוטי הברווזים, כולם מדברים ומדברים ומדברים", המשיך ראש התחום. "אף אחד לא יוצא בתכנית עבודה מסודרת, רב מערכתית, בשלבים, איך קולטים את הבנות, מתי קולטים אותן, למה קולטים אותן".
"עכשיו, תראו פציעת פעילות יתר זה לא צחוק, שבר מאמץ באגן זה ממש לא צחוק, ויכול להיות באחוזים גבוהים שווה ערך לנכות קשה - במיוחד של אישה", ציין ד"ר שוורץ. "כי שבר בצוואר הירך - לא אכנס איזה סוג שבר - הסיכוי שלו לפתח נמק אווסלקולרי של הראש עם הצורך בשתל של מפרק הירך - הוא גבוה. אתם לא רוצים אישה צעירה בת 20, בשנות ה-20 או 30 לחייה עם החלפת ירך כוללת זו נכות קשה".
גורמים בחיל הרפואה תוקפים את הטענות האלה ומדגישים שהנתונים עליהם מסתמך ראש תחום השיקום לא מעודכנים, אלא בני שש שנים ויותר. לטענתם המצב כיום שונה בתכלית, נוכח שורה של שינויים שבוצעו בהכשרה, בסרגל המאמצים, במעטפת הרפואית הניתנת ללוחמות ובתזונה מיוחדת שהותאמה עבורן - עתירת חלבון וסידן.
נתונים עדכניים אכן מציגים ירידה בפציעות: אם בשנת 2012 46% מהלוחמות סבלו מפגיעות אורתופדיות, במחזור הגיוס של הקיץ האחרון, סבלו מפגיעות כאלה רק 31% מהלוחמות ואלו פגיעות שאחרי מנוחה של מספר ימים ניתן לחזור לתפקוד מלאה.
על פי הנתונים ב-2012 סבלו 15% מהלוחמות משברי מאמץ, ובשנת 2018, ירדו מספר הלוחמות שסבלו משברי מאמץ לכ-7%. הנשר בגדודים המעורבים ירד מ-20% לפני 5 שנים ל-5% השנה.
בנוסף, בניגוד לטענות, אין שום הוכחה לכך שמאמץ פיזי, הנדרש מהבנות גורם לצניחת רחם, ולא מוכרת תופעה כזו אצל בנות שהשתחררו אחרי שירות קרבי. ולכן בצבא פותחים עוד תפקידים לנשים, זה קורא בגלל צורך מבצעי ובזכות היכולת של נשים לעמוד ברמה המבצעית הנדרשת, וביכולת הפיזיולוגית. וכמובן - בגלל שעוד ועוד נשים רוצות שירות משמעותי.