משרד הביטחון נאלץ לבטל הבוקר (רביעי), ברגע האחרון, ניסוי נוסף בטיל היירוט המתקדם "חץ 3". זוהי הפעם השנייה ברציפות בה הניסוי לא מתבצע על פי התכנון לאחר שהניסוי בחודש שעבר הופסק גם הוא לאחר שלא עמד בתנאי הבטיחות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בהודעה שהתפרסמה על ידי משרד הביטחון נטען כי הניסוי הופסק בעקבות בעיה בהעברת הנתונים במערך הניסוי הקרקעי. "בגלל שאנחנו מדברים על תרחיש ניסוי, חשוב לומר שאם זה היה מבצעי המיירט היה יוצא", הסביר משה פתאל, ראש מנהלת 'חומה' במנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת).
פתאל הסביר את נסיבות הניסוי ואת הסיבות שהובילו לביטולו בטרם שיגור הטיל המיירט. "זהו תרחיש ניסוי מורכב מאוד הבודק את קצוות המעטפת", הסביר. "הניסוי בודק את הפיתוח של הבלוק העתידי. המיירט לא יצא, כיוון שהנתונים לא עברו כמו שצריך".
בועז לוי, סמנכ"ל וראש חטיבת הטילים והחלל בתעשייה האווירית, התייחס גם הוא לניסוי שבוטל. "זוהי התנהגות אופיינית לניסוי", טען לוי. "לא לוקחים סיכון מיותר, זה תהליך לא נעים, לא כיף למפתחים, אבל עדיף 'נו טסט' מאשר כל תרחיש אחר.
שני הבכירים לא פירטו במדויק באיזה רכיב התרחשה התקלה אך טענו כי התגלתה תקלה בהעברת הנתונים בממשק הקרקעי. "אנחנו לא מפרטים במפורט היכן זה היה" אמר פתאל. "זה היה במערך הניסוי הקרקעי, ובוא נגיד ככה - הנתונים לא עברו ולכן במצב של ניסוי מהסוג הזה לא מוציאים מיירט".
פתאל התייחס גם לעיכובים אפשריים בלוח הזמנים בפרויקט ולביטול הניסוי בחודש דצמבר. "חזרנו לאחר כחודש בו פתרנו את הבעיה במטרה", סיפר. תיקנו אותה ויצאנו לניסוי. אני מעריך שבמקרה הזה אנחנו שוב מדברים על סדר גודל כזה. ננתח לעומק, נראה שמבינים מה היה, נוודא שיודעים לתקן ונצא לפעם הבאה".
במערכת הביטחון הדגישו כי לניסוי זה אין השפעה על מערכת הנשק המבצעית "חץ 2" המופעלת מזה שנים על ידי מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר ועל מערכת "חץ 3" שנמסרה לחיל האוויר בינואר 2017.
המערכת מפותחת במשותף על ידי ישראל וארה"ב, בניהול מנהלת 'חומה' במפא"ת ומנהלת ההגנה מפני טילים במשרד ההגנה האמריקני (MDA). הקבלן הראשי לפיתוח המערכת הינה התעשייה האווירית/מפעל מל"מ, בשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית, אלתא, אלביט מערכות, תעש מערכות ורפאל.
מערכת "חץ 3" מסוגלת ליירט טילים בחלל מאות קילומטרים מחוץ לאטמוספירה. על פי פרסומים זרים, מלבד יכולת היירוט של חץ 3, המערכת מסוגלת אף ליירט לווינים - ובכך ישראל מבססת עצמה במועדון מצומצם ביותר של מדינות בעלות יכולת כזו.
ייחודיותו של חץ 3 טמונה בכך שהוא אינו מיירט רגיל והוא למעשה היחיד מסוגו בעולם שאין בו חומר נפץ. בחץ 3 האנרגיה הקינטית במפגש עם המטרה גדולה מספיק להשמדתה ללא צורך בחומר נפץ. זאת בניגוד לחץ 2, בו יש ראש קרב שאמור להתפוצץ כשהוא מתקרב למטרה.
בחודש ינואר 2017 נמסרה הסוללה הראשונה למערך ההגנה האווירית. חץ 3, שפותח במפעל מל"מ של התעשייה האווירית, הוא השכבה הרביעית במערך ההגנה יחד עם חץ 2, שרביט קסמים וכיפת ברזל. בכך השכבות הללו משלימות את עצמן ומגבות זו את זו כשהן יוצרות הגנה מטילים בליסטיים, רקטות מכל הסוגים וטילי שיוט. ב-8 השנים האחרונות מסרה ארה"ב לישראל 5.5 מיליארד שקלים לטובת המיזמים המשותפים.