גורמים במערכת אכיפת החוק ערכו בדיקה משפטית אסטרטגית שנועדה לבחון אם חקירה באזהרה של ראש הממשלה בפרשת הצוללות תביא לביטול עסקת הצוללות עם גרמניה, כך פורסם הבוקר (חמישי) ב"ידיעות אחרונות". החלטתם הייתה שאין סיבה להימנע מלבצע את החקירה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ממשלת גרמניה אישרה באוקטובר האחרון את עסקת הצוללות עם ישראל, אך הוסיפה "פסקת הגבלה" שבה ציינה כי אם יתברר שהעסקה הייתה נגועה בשחיתות של מקבלי ההחלטות והדרג הפוליטי, יהיה באפשרותה לסגת ממנה.
להסכם המורכב הזה היו, כך על פי הפרסום ב"ידיעות אחרונות", השלכות על תהליך קבלת ההחלטות של גורמי אכיפת החוק. לאור הממצאים שנאספו עד כה במסגרת חקירת תיק 3000, יש גורמים במשטרה הסבורים כבר תקופה ארוכה שיש לחקור בנושא גם את רה"מ בנימין נתניהו. נכון לעכשיו, על פי האישור שקיבלו החוקרים הם יתחילו בגביית עדות פתוחה מנתניהו בתיק זה, אבל יש להם אישור להפוך את העדות בכל שלב לחקירה באזהרה.
למעשה, ההתלבטות בקרב גורמי האכיפה אינה בשאלה האם לחקור או לפחות לגבות עדות מראש הממשלה בפרשת כלי השיט, אלא מתי לעשות זאת. בניגוד לחקירות הקודמות של רה"מ באזהרה, בפרשת הצוללות וכלי השיט לחקירה עלולות להיות משמעויות הנוגעות בסוגיות של הביטחון הלאומי.
ב"ידיעות אחרונות" דווח כי בשבועות האחרונים נערכו דיונים אסטרטגיים בשאלת ההשלכות ותופעות הלוואי של חקירת אישיות בכירה כמו ראש הממשלה באזהרה, והיכולת של מדינת ישראל לממש הלכה למעשה את עסקת הצוללות.
לדיונים היו שותפים בכירים במשרד המשפטים, צמרת המשטרה, מערכת הביטחון וגם גורמים הקשורים לממשלת גרמניה. המטרה הייתה להגיע להסכמות, לפיהן גם אם יתגלה שסממני שחיתות דבקו בעסקה, הם לא יביאו לביטולה כל עוד ישראל תעשה את הצעדים הנדרשים להילחם בתופעות שיתגלו. ב"ידיעות אחרונות" נכתב כי במשטרה ובמשרד המשפטים מסתמכים על עקרונות מוכרים במסגרת ההנחיות למלחמה בשחיתות ב־OECD ולפיהם אם ניתן לנקות אלמנטים של שחיתות הדבר לא בהכרח מוביל לביטול העסקה העצמה.
לפי הדיווח הוויכוח המשמעותי ביותר התנהל בין אלה שחששו שהחקירה תביא לביטול העסקה עם ממשלת ישראל, לאלה שטענו כי אי חקירת רוה"מ באזהרה עלולה להדביק חשד קבוע לשחיתות בעסקה. לצד הוויכוחים הללו יש שטענו כי חקירת הפרשה במישור הפלילי צריכה להיעשות ללא תלות בביצועה של עסקת כלי השיט.
בימים האחרונים החליטו גורמי אכיפת החוק לקיים עקרונית את החקירה ובמקביל להתמודד במישור הבינלאומי. לצורך כך היו גם התייעצויות עם מומחים משפטיים בעלי שם בין לאומי, אשר צידדו בעמדת גורמי אכיפת החוק שעסקת הצוללות לא בהכרח בסכנה גם במקרה של חקירה באזהרה.