לאחר שרק אתמול פרסמה לראשונה הפרשנית המדינית דנה ויס כי מערכת הביטחון הגישה לרה"מ הערכת מצב חמורה המזהירה מפני קריסה כלכלית והומניטרית בעזה, מצטרף היום (ראשון) גם הרמטכ"ל לאזהרות. בדברים שאמר לשרי הממשלה הציב איזנקוט תמרור אזהרה ברור: המצב ההומניטרי ברצועה על סף קריסה והסיכוי ללחימה עולה. למרות האזהרה אמר איזנקוט כי יש להתנות את שיקום הרצועה - בפתרון סוגיית השבויים והנעדרים המוחזקים בעזה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בדבריו הבהיר הרמטכ"ל כי יש לעשות מאמץ משמעותי למנוע קריסה הומניטרית בעזה. למרות שמדובר באזהרה שכבר נשמעה בעבר, הפעם מצא הרמטכ"ל להגיד לנכון גם משפט המשך והזהיר כי המצב הנוכחי עלול להביא להתכתשות מול חמאס ב-2018.
אבל איזנקוט גם הפריד בין סיוע הומניטרי חשוב - לבין שיקום הרצועה: הרמטכ"ל הבהיר כי האזרחים והחיילים השבויים בידי חמאס צריכים לבוא לפני מאמצי השיקום, כלומר צה"ל לא יתן יד לשיקום לפני שהסוגייה תיפתר. מוקדם יותר היום התייחס גם רה"מ נתניהו למצב הנפיץ בגבולות ואמר: "אין פנינו למלחמה, אבל נעשה את כל הנדרש כדי להגן על עצמנו".
אתמול פירסמה דנה ויס ב"חדשות סוף השבוע" את הערכת המצב החמורה במיוחד שהונחה על שולחנו של רה"מ בנושא המצב בעזה. הערכת המצב מצביעה על הידרדרות דרמטית במצב ברצועה, שנמצאת בקריסה כלכלית והומניטרית, עד כדי כך שלראשונה נשקלת ברצינות האפשרות שישראל תזרים בעצמה מזון ותרופות - ישירות לעזה.
ראש המל"ל דרש דוח, אך הדוח טרם הוגש
לפי גורמים ביטחוניים המעורים במצב בעזה, המצב ברצועה הולך ומחמיר ומעלה מאד את הסיכוי לעימות צבאי, זאת למרות שלחמאס אין אינטרס לפתוח בסבב נוסף. במקביל מותחים שרים בקבינט ביקורת קשה על מה שהם מכנים "גרירת רגליים" בטיפול באיום שמתפתח בדרום.
בסוף חודש דצמבר פורסם ב"מהדורה המרכזית" כי במהלך ישיבת הקבינט התריע צה"ל מפני תסריט כזה בדרום, אז הוטל על ראש המועצה לביטחון לאומי להביא הצעות לשיפור המצב בתוך שלושה שבועות. מאז חלפו חמישה שבועות - הדוח טרם הוגש ולא התקיים דיון מסודר בקבינט למרות שהמצב בשטח הולך ומחמיר.
באותה הישיבה שמעו השרים מהצמרת הביטחונית הערכת מצב מאוד מדאיגה לגבי המצב ברצועה. בצה"ל התריעו כי המצב בעזה נפיץ ולמרות שלחמאס אין אינטרס ללכת לעימות, צבר הנסיבות עלול להוביל אותו לשם כשלדברי מערכת הביטחון - המצב בעזה מזכיר את המצב לפני צוק איתן.
על פי מערכת הביטחון מצבור הנסיבות, כמו המצב ההומניטרי הקשה, היעדר חשמל ומים, אבטלה, אי תשלום משכורות לפקידים, אכזבה של הציבור מהסכם הפיוס בין חמאס לרש"פ והעובדה שצה"ל מנטרל את מנהרות חמאס מאוד ביעילות, כל אלו מובילים למסקנה שחמאס עלול להפנות את היאוש שלו לעבר ישראל ולפתוח בסבב נוסף בזמן הקרוב.