על רקע המתיחות ההולכת ומחריפה בין ישראל ולבנון בשל בניית המכשול בגבול הצפון, בכיר לבנוני אמר היום (חמישי) כי שליח אמריקני הרגיע את ביירות ואמר: ישראל אינה מעוניינת בהסלמה. בתוך כך, אמר נשיא לבנון מישל עאון כי נמשכים המאמצים "למנוע את החמדנות הישראלית בים וביבשה".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי בכירים ישראלים ולבנונים, המתווך האמריקני הוא דייויד סאטרפילד, עוזר למזכיר המדינה טילרסון: סאטרפילד, כך נטען, ביקר בישראל בשבוע שעבר והגיע ללבנון השבוע במטרה להרגיע את הרוחות
בכיר ישראלי אמר כי סאטרפילד "העביר מסרים" לביירות במגוון נושאים. הבכיר הישראלי אישר: "עמדתנו הייתה ועודנה שאנחנו לא רוצים לראות את המצב מתלהט". הישראלי ציין כי שתי מדינות אירופאיות עוסקות בתיווך, יחד עם ארצות הברית.
בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס אמר הבכיר, ששמו לא פורסם, כי סאטרפילד "דיבר על החומה עם ישראל ואמר שאין שום סיבה לדאגה ולא מסתמנת הסלמה. הוא הבטיח ללבנון שישראל אינה מעוניינת בהסלמה".
הנשיא עאון אמר כי "מתנהלת כל העת תקשורת דרך האו"ם ומדינות ידידותיות כדי לטפל במצב הזה, בתקווה שישראל לא תסלים את המצב". בישיבת קבינט של ארצו הבהיר: "אנחנו נתמודד עם כל מתקפה".
אתמול הכריזה מועצת הביטחון של לבנון כי לא תאפשר לישראל לבנות את המכשול בגבול בין המדינות. בהצהרה שפרסמה הממשלה המקומית נמסר כי בניית החומה תיחשב כמתקפה על לבנון. הצהרת המועצה פורסמה לאחר פגישה עם גורמים בכירים בממשלה ובצבא הלבנוני.
"נמנע מישראל לבנות חומה בשטחנו"
"אם החומה הזאת תהיה בנויה – היא תיחשב כהתקפה על אדמות לבנון", נכתב בהצהרה. "המועצה נתנה את הוראותיה להתמודד עם התוקפנות הזאת כדי למנוע מישראל לבנות את החומה בשטח לבנון".
שלשום פורסם כי ראשי ההנהגה בלבנון הסכימו לפעול במישור האזורי והבינלאומי על מנת למנוע מישראל לבנות את המכשול שלטענתם מפר את ההסכמים בין שתי המדינות. ההסכמה הגיעה לאחר האיום של חיזבאללה, לפיו יפתח הארגון באש אם ישראל לא תחדול את פעולות הבנייה.
בהודעה משותפת של נשיא לבנון מישל עאון, ראש הממשלה סעד אל-חרירי ויו"ר הפרלמנט הלבנוני נטען כי המכשול מהווה "איום ישיר על היציבות באזור הגבול". צבא לבנון ביקר את התוכנית הישראלית להקמת החומה לאורך הגבול הדרומי של לבנון וטען כי מדובר בפגיעה בריבונותה של המדינה.
בסיס המחלוקת הוא הטענה של הלבנונים שהמכשול נבנה בחלקו על שטחים השייכים ללבנון ואילו בישראל טוענים שהחומה ממוקמת בצד הישראלי של הקו הכחול שסומן ע"י האו"ם, לאחר הנסיגה מדרום לבנון בשנת 2000.
בתגובה לטענות הלבנוניות, הבהירה מערכת הביטחון לפני כשבוע כי ישראל פועלת בשטח הריבוני שלה בהתאם להחלטת מועצת הביטחון, שהתקבלה עם השלמת הנסיגה מלבנון. מקורות בישראל ציינו כי לא רק שאין כוונה להפסיק את בניית המכשול, חיזבאללה גם צפוי "לשלם ביוקר" אם ינסה לחמם את הגזרה, והתגובה הישראלית תהיה קשה וכואבת.