שר הביטחון אביגדור ליברמן כינס היום (שישי) פגישה חשובה בלשכתו: הרמטכ"ל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, ראש אמ"ן ואלוף פיקוד דרום התכנסו בלשכת השר לדון במצב ברצועה. לדעת כל הצדדים בדיון המצב ברצועה קשה ומוסיף להידרדר - וייתכן שאף מתקדם לעבר קריסה. הנתונים, שהוצגו הערב (שישי) באולפן שישי, מציגים את התמונה הקשה שמדירה שינה גם בישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שיעור האבטלה ברצועה ב-2015 עמד על 41% ב-2015 וכיום מדובר כמעט ב-47%. השכר היומי הממוצע עמד על 61.9 שקלים ב-2015 וכיום הוא עומד על56.7 שקלים בלבד.
גם קצב כניסת הסחורות, שמלמד על כושר הקנייה ברצועה, נשחק: ב-2015 נכנסו בין 800 ל-1000 משאיות ביום. מינואר 2017 נכנסות רק 400 משאיות בממוצע ביום. גם הקיצוץ האמריקני בכספים לאונר"א מאיים לדרדר את המצב ברצועה.
השליח האמריקני: "התרומות, יחד עם מאמצי ישראל, חיוניות לעזרה לעזתים"
הפגישה הסתיימה באמירה משותפת: ישראל תעודד ותאפשר הכנסת סיוע לעזה - ציוד, מזון ותרופות. ישראל לא תעמוד בדרכו של אף גורם שינסה להכניס סיוע לרצועה: היא לא תגייס באופן אקטיבי סיוע - כך הוחלט - אבל היא גם לא תפריע.
בימים האחרונים הדיון הפנים-ישראלי בנוגע לעזה עלה לכותרות בעיקר בהקשר של הוויכוח בין בין שר הביטחון אביגדור ליברמן לשר התחבורה והמודיעין ישראל כ"ץ. מדובר בוויכוח משמעותי ועקרוני: כ"ץ מנסה לדחוף תקופה ארוכה את רעיון בניית האי המלאכותי מול חופי עזה. אם ייבנה האי, אליו יבואו האוניות ומשם יכניסו סחורות - ואז ישראל, לתפיסתו, כבר לא תהיה אחראית למצב ההומניטרי ברצועת עזה.
מנגד, שר הביטחון ליברמן לא תומך ברעיון. כבר היה תאריך בו הנושא היה אמור להיות מוצג לקבינט והדבר נדחה: זהו הבסיס לסכסוך בין השניים ולא המצב ברצועה בפועל.
חמאס מנסה להציל את הסכם הפיוס
היום הכריזה איחוד האמירויות על תרומה של שני מיליון דולרים לעזה, וקטר התחייבה לתשעה מיליון דולרים נוספים, על מנת למנוע את סגירת הגנרטורים של בתי החולים ברצועה. האו"ם קרא השבוע להירתם למאמצי הסיוע באופן מיידי והודיע כי הדלק לגנרטורים שמחזיקים את מערך הרפואה והסניטציה עומדים לאזור תוך 10 ימים - גם בשל הסכסוכים בין הרשות ברמאללה וחמאס בעזה למרות הסכם הפיוס.
ארגון הבריאות העולמי בירך על תרומת איחוד האמירויות, שלדברי ראשי הארגון תספק דלק להפעלת בתי החולים למשך מספר חודשים. עד כה נעצרו הגנרטורנים ב-3 מתוך 13 בתי החולים ברצועה - כך לפי הדיווחים מהרצועה - וב-14 מתוך 54 המרכזים הרפואיים בעזה. מנהיג חמאס איסמעיל הנייה נסע היום למצרים לסבב שיחות חדש במטרה להציל את שיחות הפיוס.
השליח האמריקני ג'ייסון גרינבלט בירך היום גם הוא על התרומה: "חדשות טובות לעזה - תמיכה אזורית לסיוע הומניטרי בדרך. תודה לאיחוד האמירויות לקטר על התרומות החיוניות". לדבריו, שותפות בין קטר לישראל תעזור לעזתים. גרינבלט גם הודה היום למצרים על פתיחת מעבר רפיח בימים האחרונים: "מהלך זה, יחד עם מאמצי ישראל, חיוני לעזרה לעזתים - צריך לעשות עוד וחשוב שכל המעברים לעזה ייפתחו באופן קבוע בכפוף לשיקולי ביטחון".
בתוך כך נמשכו העימותים בגבול הרצועה גם היום: הפלסטינים טוענים כי עשרות עזרים נפצעו מאש צה"ל סמוך לגדר. במשרד הבריאות בעזה אף טענו כי צוותי הרפואה נאבקים על חייו של אחד הפצועים.