בימים אלו מתרחשת מציאות בלתי נתפסת בבסיס אימונים של חטיבת כפיר בדרום הארץ. חיילות שחולקות את הבסיס עם חיילים דתיים לא יכולות להיכנס לשירותים ונאלצות לעשות את צרכיהן בשדה הפתוח. "הדרך היחידה שלהן ללכת לשירותים זה או בשדה, שזה אסור, או להתגנב לשירותי גברים שבמצב הזה הן מסתכנות בתפיסה ובעונש", סיפר י', אב לחיילת בבסיס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גם על ארוחת הצהריים הן נאלצות לוותר כדי לא לחלוק את חדר האוכל עם הגברים בבסיס. "במקרים מסוימים שהן באות לחדר אוכל לא נותנים להן להיכנס - 'אתן לא צריכות להיות פה', תגובות מהסוג הזה", המשיך האב. "במקרים כאלה האופציה היחידה שלהן זה ללכת חזרה לבסיס השכן במרחק כמה קילומטרים בשביל לאכול".
האב הוסיף: "הבנות האלה עושות תפקיד שמאוד חשוב להן, מאוד חשוב להן להצטיין. הן אוהבות את החיילים ונתנו להן לעשות את העבודה הזו שמתאימה להן. גם קולן צריך להישמע והן צריכות להרגיש שיש להן לגיטימציה".
לפני חמישה חודשים פורסם ב"מהדורה המרכזית" תחקיר על מסדרי הצניעות שעוברות חיילות בצה"ל והפגיעה בשירות שלהן בעקבות פרשנות מחמירה של פקודת השירות המשותף. בעקבות התחקיר, תוקן הנוסח הסופי של הפקודה וראש אכ"א חידד ש"אין לאף גורם סמכות להחמיר את הפקודות ויש למלאן כלשונן". רק שחידודים לשוניים לחוד, ומציאות לחוד.
"יש תחושה שהצבא, כשהוא רוצה ללכת לקראת חיילים דתיים הוא עושה את זה תמיד על חשבון הבנות", אמר רם פורמן, יו"ר הפורום החילוני. "מה שיותר חריף שהוא נותן תחושה לבנות שאסור להן להתלונן. הן מפחדות להתלונן, בעוד החיילים הדתיים מעודדים להגיש קבילה על כל פסיק הבנות מקבלו תחושה שדבר כזה יפגע בהן".
"אמרו שאני לא יכולה להשתתף בקורס כי הוא רק לדתיים"
ההתבטאויות הבלתי פוסקות של רבנים נגד השירות המשותף בצה"ל כנראה עושות את שלהן. גם אם רוח הרמטכ"ל בנושא ברורה, בשטח, החיילות ממשיכות לשלם את המחיר. כך קרה במקרה של עדן סער, חיילת משוחררת ששירתה בחיל לוגיסטיקה, שסיימה את שירותה הצבאי מבלי שהשלימה אף קורס בגלל שבכולם נכחו גם חיילים דתיים.
"נשלחתי לקורס בבסיסי ונאמר לי שאני לא יכולה להשתתף מהסיבה שיש קורסים רק לחיילים דתיים", תיארה. "לאחר מכן קיבלתי קורס לעיר הבה"דים ושם אמרו לי שאני לא יכולה להתקבל מהסיבה שהקורס הוא רק לבנים. לאחר בירור עם המפקדים שלי הבנתי שמספיק שיש חייל אחת דתי בנות לא יכולות להתקבל".
כעת עדן צפויה לקחת חלק, יחד עם חיילות שהתמודדו עם מצבים דומים בשירות, בקו טלפוני מיוחד שהקימה בימים האחרונים שדולת הנשים. מטרת הקו היא לאפשר לחיילות שנתקלו ביחס מפלה להתלונן מבלי לפחד.
יו״ר נעמת גליה וולוך מסרה: "בעת האחרונה מתרבים הדיווחים על הצרת צעדיהן של חיילות, דרישות צניעות בלתי סבירות והדרה באופן שמצביע על מגמה מדאיגה לדחוק את רגלי הנשים המשרתות במטרה לרצות את המשרתים הדתיים ואת רבניהם. וולוך קוראת לרמטכ״ל להורות לאלתר לכלל צה״ל להפסיק את ההדרה והאפליה של נשים בצבא".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בעקבות שינויים שנעשו בבסיס האימונים של חטיבת כפיר הוחלט להעביר את מפקדת המחנה הכוללת חיילים וחיילות למחנה אחר ולהפוך את בסיס האימונים למחנה עבור גדוד נצח יהודה. לחיילי וחילות המפקדה ניתן מענה מלא לכל צרכיהם במחנה השני. המקרה המתואר אינו מוכר וייבדק".