בצה"ל פרסמו היום (חמישי) תמונות חדשות של שתי המנהרות שהתגלו בתחילת השבוע ובחודש אוקטובר. במקביל גורם בפיקוד דרום סיפר כי ארגון החמאס שוקל מחדש את השימוש במנהרות התקיפה בשל ההתקדמות הטכנולוגית בגילוי מנהרות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הקצין הבכיר התייחס גם למתיחות סמוך לגבול בשבועות האחרונים בשל חשיפת המנהרות. "חשיפת המנהרות לבדה לא מובילה למלחמה", אמר הקצין. "חמאס ספג 23 הרוגים בחודשיים אבל לא יורה רקטות כך שאנו מבינים שההרתעה שלנו מולו חזקה".
הגורם סיפר כי חמאס הבין כי בשל ההתקדמות הטכנולוגית בצה"ל ובניית המכשול הקרקעי, חמאס מבין שפרויקט המנהרות עלול להפסיק. "אנחנו מבינים שהוא (חמאס - ר.ד) נמצא בשלבים מתקדמים שהוא מבין שפרויקט המנהרות לא משתלם לו ומיותר עבורו לבנות מנהרות חדשות כשהוא מבין שאנחנו מוצאים את המנהרות שבצורה שיטתית".
הקצין סיפר גם כי בפיקוד דרום עובדים על מנת להמשיך ולחשוף מנהרות נוספות שעלולות לחדור לשטח ישראל: "אנחנו יודעים הרבה מאוד על מנהרות חודרות, ונדע להתמודד איתם גם אם הקיר התת קרקעי אינו מושלם".
הקצין התייחס גם למצב ההומניטרי בעזה ולשיקום הרצועה, וטען כי המעורבות של אירן מונעת זאת. "כל עוד אירן מעורבת בנעשה בעזה וכל עוד לא תיפתר בעיית נעדרי צה״ל, והאזרחים המוחזקים בעזה לא נאפשר מהלכי שיקום של הרצועה", טען הקצין.
תצלומי האוויר של מנהרת הטרור ליד כרם שלום מראים כיצד נראה פתח המנהרה לפני שנאטמה והוצאה מכלל שימוש. מדובר בשתיים מבין המנהרות שהושבתו לאחרונה בפעילות צה"ל בדרום. במערכת הביטחון אף התגאו השבוע כי הצליחו לפתח "כיפה טכנולוגית מפלדה".
250 משאיות ומערבלי בטון אטמו את המנהרה
תמונה שצולמה ימים ספורים לאחר פיצוץ המנהרה והופצה בכלי תקשורת פלסטיניים תיעדה כ-250 משאיות, מערבלי בטון, שעמדו בשורה ארוכה ופרקו את תכולתן - בטון כזה ואחר - לפתח המנהרה שנחשפה בסמוך למעבר כרם שלום.
שפיכת הבטון במקום בוצעה על מנת לאטום את המנהרה עם חשיפתה. בשל מיקום המנהרה, הסמוכה לצינורות גז ודלק, לא היה ניתן לפוצץ אותה - ולכן הפתרון שנמצא הוא מילוי החללים בהרבה בטון וכך לנטרל את המנהרה. דרך הנטרול נבחרת על פי פרמטרים שונים.
בצה"ל אישרו כי השמידו את מנהרת הטרור שחדרה לשטח ישראל מתחת למעבר כרם שלום. המנהרה חצתה את גדר המערכת לכיוון ישראל ועברה בסמוך לצינור הגז במעבר כרם שלום ומשם המשיכה לשטח מצרים.
"מנהרה כזו עוד לא ראינו", אמרו גורמי ביטחון. דרך המנהרה, שאורכה היה קילומטר וחצי, היה ניתן להעביר אמצעי לחימה, סחורות ובעיקר להוביל פיגוע קשה אל תוך מעבר כרם שלום שהוא הציר המרכזי להעברת אספקה לתוך רצועת עזה.
צה"ל הכיר את המנהרה במשך שבועות אחדים לאחר שזוהתה באמצעות טכנולוגיה מתקדמת וייחודית וגם הודות למאמץ מודיעיני ומבצעי. ההפצצה כוונה אל פתח המנהרה בתחומי רצועת עזה, שחלק ממנה חדר, כ-180 מטר, לשטח ישראל.