צה"ל חשף היום (רביעי) את "היחידה הסגולה" באגף המודיעין, הפועלת כ"יחידת הסטארטאפים" של הצבא. מדובר ביחידה מסווגת ביותר שפועלת לפיתוח אפליקציות מתקדמות עבור קציני המודיעין ביחידות השונות - באוויר, בים וביבשה - שתכליתן להעצים את אפקטיביות הלחימה ולספק לכוחות בשטח תמונת מודיעין כוללת ומקיפה - בזמן אמת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מבין מגוון האפליקציות אותן מפתחים ביחידה, בצה"ל התירו לחשוף שתיים מהן: "דרך המלך" ו"שידור חוקר". באמצעות היישומים, קציני המודיעין מקבלים לטאבלט המשמש אותן בשטח את כל המידע שיכול לסייע להם בתכנון הלחימה ובמהלך הלחימה עצמה, גיבוש תמונת אויב, ניתוח השטח בהיבטים גיאוגרפיים וטופוגרפיים וכן בניית תמונת מודיעין ומטרות מעודכנת.
האפליקציות מעניקות לכוח גישה למערכות המידע המודיעיניות המגוונות שיש ברשות צה"ל, החל מלוויינים, מזל"טים, מכ"מים, סוכנים ועוד. ביחידה משרתים 400 חיילים וקצינים, רבים מהם עתודאים במדעי המחשב, הנדסת חשמל ותוכנה, תכנות וכן בוגרי קורסי "תלפיות" ו"פסגות", והיא נחשבת לחוד החנית של העולם הטכנולוגי ומהמובילות מסוגה בעולם.
כך מתכנן צה"ל לחזות את העתיד
האפליקציה הראשונה שצה"ל חשף - "דרך המלך" - מבצע ניתוח של השטח המבצעי לקראת פעולה בשטח אויב. האפליקציה מאפשרת לסרוק את השטח עוד בטרם כניסת הכוחות דרך ניתוח תלת-ממדי של הטופוגרפיה, ומסייעת לקצין המודיעין לתכנן את מסלול תנועת הכוח מבלי להתגלות על ידי האויב ובכך ניתן להפתיעו.
היישומון השני - "בשידור חוקר" - מאפשר ניתוח של כל תא שטח שהכוח נמצא בו או צופה עליו. האפליקציה מספקת לכוח תמונת לוויין עדכנית של המרחב אליו הוא עומד להיכנס, וכן מאפשר גישה לכל המידע המצוי ברשות גופי המודיעין שרלוונטי לאותו תא שטח, לרבות קטעי וידאו, תמונות ממזל"טים או תצפיות. יתרה מזאת, אם באותו שטח ישנו חמוש או אפילו אזרח בלתי מעורב שמצלם תמונה או וידאו, לכוח תהיה גישה גם למידע הזה, ובכך ניתן ללמוד על השטח.
הפיתוחים אותם חושף צה"ל הם חלק מאחד התחומים החדשים בעולם הטכנולוגי כיום, והוא ה-Data Science (מדעי הנתונים). מדובר ביכולת לנתח בזמן אמת כמות גדולה מאוד של מידע, לבודד מתוכו נתונים ספציפיים ולקבל את המידע המעובד לשטח.
ביחידה עוסקים בתקופה האחרונה בפיתוח נוסף - Deep Learning (לימוד עמוק). מדובר במערכת שתיקרא "אלברט", על שם המדען אלברט איינשטיין, והיא מסוגלת לחזות אירועים שטרם התרחשו. המערכת מעניקה למערכת הביטחון את היכולת לחקור קשרים בין בני אדם, לחבר בין אירועים ולהרכיב מתוך פאזל של מידע מפזור תמונת תמונה מודיעינית רחבה ומקיפה.
לדוגמה, אם המערכת תופעל על גל ההפגנות ששוטף בשבוע האחרון את אירן, בעזרת פיתוחי בינה מלאכותית שמתבססים על הסנסורים של צה"ל והרשתות החברתיות באזור, ניתן יהיה ללמוד על האירוע, לעקוב אחר ההתפתחות שלו ואף לחזות אירועים שעשויים להתרחש בעתיד.