כוחות הביטחון נכנסו לפנות בוקר (רביעי) ליישוב אום אל-חיראן כדי לפנות את בתי היישוב שנבנו שלא כחוק. לטענת התושבים, המשא ומתן על הסכם פינוי מרצון לא מוצה והפעולה הבוקר התבצעה באמצע מגעים לחתימת הסכם. מנגד, השר לביטחון פנים גלעד ארדן טוען כי הבתים נהרסו בהתאם לפסק הדין שקבע כי הבנייה במקום בלתי חוקית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עורך הדין אבי עייש, המייצג את התושבים במשא ומתן מול המדינה, נכנס לתמונה רק בימים האחרונים, למרות שהמאבק מתקיים כבר שנים. לחדשות 2 Online הוא תיאר כיצד נציגי מנהל מקרקעי ישראל זימנו אותם אמש לשיחה שנמשכה עד חצות, בסופה נשלחו התושבים לנסח מחדש את טיוטת ההסכם שהוצע להם. כשקמו בבוקר, אמר, גילו את מה שהתרחש באותו זמן.
"אפשר היה למנוע את האסון הזה ולתת להם עוד כמה שעות ולעבוד טיפה על המשא ומתן", אמר עייש. "רק לפני יומיים התקבל מסמך שעניינו היה אופן הפיצוי והחלופה המוצעת להתיישבות אחרת. בעוד אנחנו דנים בטיוטה הזאת הגשנו מיד תשובה, ואחרי שהגשנו את הטיוטה הזאת זימנו אותנו לפגישה בתשע בלילה עם נציגים של המשפחות ובכירים ברשות. לפי השיחות האלו הסתמן שיש הסכמה להיענות לדרישות התושבים".
במהלך השיחה הזאת, טוען עייש, הציגו נציגי המנהל מסמך אחר, בו לא מופיעות ההסתייגויות של התושבים עליהן הושגה כבר הסכמה שבעל פה. הנציגים הציגו בפני התושבים אולטימטום: "תחתמו, אם לא תחתמו – תפונו. אבל אין בכלל לאן לפנות אותם כרגע", המשיך עייש.
בשלב הזה ניסה עייש לקבל ארכה להגעה להסכמות על הפרטים. "היינו שם עד חצות", מסביר עייש. "הביאו אותנו למצב שבו היו בטוחים שהתושבים לא יחתמו על המסמך הזה, בדברים פשוטים כמו לוחות זמנים, מי יממן את התושבים ואת המגרש החדש שהם היו אמורים לעבור אליו, את המטעים שלהם, חיים של 70 שנה להעתיק בשלושים יום?".
הבוקר היו אמורים נציגי התושבים להגיש מסמך עם שינויים להסכם שהוצע להם. אך לפנות בוקר הגיעו כוחות הביטחון ליישוב כדי להתחיל בפינוי, אז גם התרחשו המהומות הקשות ואירוע הדריסה בו נהרגו שני בני אדם. "זה מפך נפש, לדעתי אפשר היה למנוע את האסון הזה ולתת להם עוד כמה שעות ולעבוד טיפה על המשא ומתן", מסכם עייש. "הם לא הכינו שום פעילות אלימות, הם ממש חיכו למשא ומתן".
השר לביטחון פנים גלעד ארדן טען, בניגוד לדברים הללו, כי "מדובר בהחלטת בג"ץ חלוטה שעברה על הערכאות, מספר הדחיות בביצוע שלה אין לזה אח ורע - זה הרבה מעבר למועדים שההריסות אמורות היו להתבצע". ארדן אף אמר כי "המשטרה תמיד מנסה להגיע להבנות על הריסות מרצון, זו מגמה שמנסים לעודד בכל רחבי המדינה כדי באמת שלא תהיה התלהטות יצרים והעלויות יהיו נמוכות יותר".