סוריה מוסיפה לשגר איומים לישראל, זאת לאחר שהלילה (בין חמישי לשישי) נורה טיל נ"מ סורי לעבר מטוסי חיל האוויר בעת תקיפה בשטחה. בסרטון ששודר בטלוויזיה הסורית מוצגים חיילי צבא אסד כשהם מתפעלים מערכות טכנולוגיות, לצד האיום: "מערכות ההגנה האוויריות שלנו מגיבות על התוקפנות".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מלבד התגובות בסוריה, אתר החדשות הלבנוני "א-נשרה", הידוע כבעל מקורות עיתונאיים בחיזבאללה ובסוריה, מספק פרטים נוספים על ההתרחשויות בסוריה הלילה. על פי דיווח מפי מקור צבאי הנמצא בשטח, בוצע לפני זמן מה שינוי פקודות לפיו יש להגיב בירי לחדירת מטוסי אויב. "המטוסים הישראליים תקפו משטח לבנון, ומשנקרתה ההזדמנות הראשונה - ירו סוללות הנ"מ לעבר מטוסי האויב", הסביר.
לטענת המקור, אמש בחצות זיהו יחידות ההגנה האווירית של סוריה פעילות אינטנסיבית של חיל האוויר הישראלי מעל הגולן בצדו הישראלי, וכן חדירות חוזרות ונשנות של המטוסים לשטח סוריה. המקור ציין כי בשעה 02:40 בדיוק, שבו וחדרו המטוסים למרחב האווירי של סוריה כדי לבצע את התקיפות בשטחה.
בשלב זה, לטענת המקור, הגיבה מערכת ההגנה האווירית S-200 לעבר המטוסים הישראלים, שניסו לסגת לשטח ישראל כדי להסתייע במערכת ההגנה האווירית (החץ 2), ששיגרה מספר טילי יירוט. "אחד מהם נפל בשטח ירדן", ציין המקור.
דבריו של המקור הצבאי בנוגע לשינוי המוקדם של הפקודות בסוריה בנוגע לירי לעבר מטוסים, מתקשר לאירוע קודם שבו נורה טיל נ"מ לאחר תקיפה שיוחסה לישראל. הדבר מאשר גם אמירותיהם של מקורבים למשטר הסורי בנוגע לשימוש ב-S-200.
תלונה לאו"ם נגד "התוקפנות הישראלית"
במקביל, משרד החוץ הסורי שיגר שני מכתבים למזכ"ל האו"ם ולנשיא מועצת הביטחון בנוגע לה שהוגדר על ידם כ"תוקפנות הישראלית נגד הרפובליקה הערבית של סוריה, תוך התגרות מקוממת בדין הבינלאומי, בהחלטות האו״ם ובריבונות סוריה והאיסור על פגיעה באדמותיה".
"התוקפנות הישראלית היום בבוקר היא ניסיון נוסף להעלות את מורל ארגוני הטרור שקרס בעקבות הכשלונות שנחלו בלחימה", נכתב. "התירוצים שישראל מספקת לשם כך אינם אלא ניסיונות זולים של הונאה, שבהם היא משתמשת על מנת להצדיק את המשך כיבוש הגולן, האדמות הפלסטיניות והאדמות שנותרו כבושות בדרום לבנון. סוריה קוראת למזכ"ל האו"ם ולנשיא מועצת הביטחון לגנות את התוקפנות הישראלית המקוממת ולתבוע מישראל להפסיק את התמיכה בטרור, ליישם את כל החלטות האו״ם הנוגעות למאבק בטרור וכן לסגת מרמת הגולן עד לקו ה-4 ביוני 1967".
שימוש ראשון בערכת ה"חץ"
במהלך התקרית יירטה מערכת "החץ" את אחד הטילים, שנפל בשטח ירדן ולא גרם נזק - בעוד אזעקה חריגה נשמעה בצפון בקעת הירדן. מדובר למעשה בהפלה המבצעית הראשונה של מערכת טילי ה"חץ" ההגנתית, שנמצאת כבר 17 שנה בשירות חיל האוויר.
מנגד, צבא סוריה תיאר את השתלשלות האירועים מעט אחרת והוסיף מסר מאיים: "חיל האוויר הישראלי חדר לשטח סוריה מלבנון בשעה 2:40 לפנות בוקר ותקף בסיס צבאי במזרח העיר חומס, בדרך לתדמור. בתגובה תקפה ההגנה האווירית את המטוסים, הפילה מטוס אחד, פגעה באחרים והיתר ברחו". בצה"ל הבהירו מנגד כי אף מטוס לא נפגע.
צבא סוריה הוסיף וטען כי המטוס ש"נפגע מהטיל" נפל בשטח ישראל. לפי הדיווח, מטוס נוסף נפגע ושניים נוספים נמלטו ללא פגע: "מבטיחים להגיב מיד, ישירות ובכל האמצעים האפשריים על כל ניסיון תקיפה של ישראל בסוריה".
המיוחד בהודעה הסורית, שאמינותה מוטלת בספק, הוא מיקום התקיפה הישראלית - "אחת מעמדות הצבא הסורי במזרח חומס, בואכה תדמור": מדובר בתקיפה בעומק חריג, לפי הדיווחים.
בצעד חריג, צה"ל הודו בתקיפה
הפלת הבכורה של מערכת ה"חץ" מיוחדת גם בכך שלא מדובר בטיל קרקע-קרקע אלא טיל נ"מ (קרקע-אוויר), ששוגר לעבר מטוסי חיל האוויר. "חץ 2" ו"חץ 3" הם טילי קרקע-אוויר שמהווים מערכת הגנה נגד טילים בליסטיים, שפותחה בישראל בסיוע מימון אמריקני ובשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית.
המערכת נקלטה בזרוע האוויר בשנת 2000 ועברה ניסויים רבים. היא מורכבת ממספר רכיבים: מערכת ניהול ירי בשם "אתרוג זהב", מרכז בקרת משגרים בשם "אגוז חום", מכ"ם ייחודי בשם "אורן ירוק", משגר טילים וטיל. היחידה בצה"ל המפעילה את הטיל במערך ההגנה האווירית הישראלית נקראת "חרב מגן".
פרט מעניין נוסף שקשור לאירועי הלילה הוא ההחלטה של צה"ל להודות בתקיפה שהתבצעה בסוריה ולא לשמור על עמימות, למרות שזו נותנת מרחב חסינות מתגובה: צה"ל אישר באופן חריג כי מטוסי חיל האוויר תקפו משלוח נשק אסטרטגי בצפון סוריה שיועד לארגון חיזבאללה.