דוח מבקר המדינה שפורסם היום (שלישי) בנושא מבצע צוק איתן, חשף כי למרות טענות מערכת הביטחון לאחר המבצע - איום המנהרות לא הוסר לגמרי. דיווח שמעבירים כעת תושבים בעוטף עזה מחזק את טענות הדוח. לדברי התושבים לפני כשלושה חודשים בלבד פנו אליהם גורמי ביטחון - והודיעו על חשד לקיומה של מנהרה המובילה ליישוב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הדיווח, בתחילת דצמבר פנו הגורמים בצורה שקטה למספר תושבים ספציפיים בקיבוץ הסמוך לגדר, ועדכנו אותם כי בקרוב יראו כלים הנדסיים רבים שיבצעו חפירות קרקע סמוך לביתם. הגורמים הבהירו כי הכלים יבצעו עבודות במקום, בשל אינדיקציה על מנהרה שנמצאת בתוך הישוב. לדברי התושבים כעבור זמן קצר נאמר להם שהבעיה נפתרה ושהאיום נוטרל.
"צה"ל נמצא בקשר רציף וישיר עם תושבי עוטף עזה, הרבש"צים וראשי הרשויות ומעדכן אותם במאמצים הרבים הנעשים בגזרה כולה במטרה לשמור על שגרת חיים ותחושת ביטחון בעוטף", נמסר מדובר צה"ל בתגובה לדיווח. "גם במקרה המדובר, עודכנו התושבים במאמצי צה"ל לאיתור ממצאים במרחב כחלק משגרת הפעולות הנעשות באופן שוטף לאורך הרצועה בנושא. כמו כן, התושבים עודכנו כי נכון לכרגע לא נמצאו ממצאים חריגים".
"הכוחות התקשו לבצע את משימתם"
היום פורסם דוח מבקר המדינה החמור על מבצע "צוק איתן" וחשף כיצד צה"ל לא נערך כראוי לאיום המנהרות. המבקר דוחה את גרסת נתניהו וקובע כי בעוד ראש הממשלה ושר הביטחון דאז יעלון ידעו מהאיום וגם ראשי צה"ל, המידע לא הועבר לקבינט ולא טופל כאיום משמעותי. עוד חושף הדוח, כפי שטענו גורמים בקבינט השבוע, כי קיימות עוד מנהרות התקפיות פעילות שמגיעות לשטח ישראל - ולא כל המנהרות שסומנו כמטרה ב"צוק איתן" הושמדו.
כמו כן חושף הדוח, שקורא ל"בדק בית מקיף", שורה של כשלים וליקויים שהובילו לכך שצה"ל נכנס למערכה ללא תורת לחימה ברורה מול המנהרות, עם מידע מודיעיני לא מלא שהועבר לכוחות וקבינט שלא תפקד כראוי - והמשיך להתווכח על מטרות המבצע בזמן שהקרבות מתנהלים ועל כן חלק מהיעדים לא הושגו בשל שורה של ליקויי מודיעין, היערכות וקבלת החלטות בקבינט. הדוח לא כולל מסקנות אישיות, אך מספר הערות לבכירים - ובראשן האמירה כלפי הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ כי "אין לפטור את המטכ"ל והעומדים בראשו מאחריות למצב שבו הגיע צה"ל בהיבטי בניין הכוח והפעלתו למבצע 'צוק איתן'".
עוד נחשף במסמך הנוקב חוסר תיאום שפגע בתוצאות המבצע: כוחות ההנדסה שנדרשו להשמיד מנהרות "התקשו לבצע את משימתם" לאחר שחיל האוויר תקף את המנהרות. "מתוך כלל המנהרות ההתקפיות שצה"ל תיעדף לטיפול, הוא השמיד את מחציתן וניטרל כמה נוספות, ואילו יתר המנהרות ההתקפיות שובשו בלבד או נותרו כשירות", כתב המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא. "מכאן נובע שבמשימה מרכזית וייעודית שהייתה לצה"ל במבצע - השמדה או נטרול של המנהרות ההתקפיות - צה"ל השמיד או נטרל רק כמחציתן, ובכך לא השלים את משימתו".