בעוד במערכת הפוליטית מחכים בדריכות לפרסום דוח המבקר על תפקוד הקבינט במבצע "צוק איתן", המחלוקות בין השרים ב-2014 ממשיכות להיחשף. בחודש מאי האחרון פרסם כתבנו אודי סגל חלק מדיוני הקבינט, ובעקבותיו מפרסם הבוקר (שלישי) יוסי יהושוע ב"ידיעות אחרונות" חילופי דברים נוספים מימי המבצע ומההיערכות אליו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התמלילים מפגישות הקבינט היוו בסיס לכתיבת טיוטת הדוח של מבקר המדינה על התנהלות המבצע - ומספקים הצצה ללחץ הפוליטי הממוקד שבא בעיקר מהשר בנט לפעולה נגד המנהרות.
בליל ה-30 ביוני 2014, לאחר שאותרו גופות הנערים שנחטפו ונרצחו, התכנס הקבינט. "התגובה עד עכשיו רפה וביזיונית אל מול הפיגוע", אמר השר נפתלי בנט. "בעזה יש עשרות מנהרות שמיועדות לחטיפה, הן לא שם כדי להחליד". בכך עקץ בנט את שר הביטחון דאז משה (בוגי) יעלון, שאמר לפני מלחמת לבנון השנייה לפיה הרקטות של חיזבאללה יחלידו במחסנים.
"צריך לצאת לפעולה יזומה בקו המגע", הוסיף אז בנט - עוד לפני תחילת המבצע. ההצעה של בנט נתקלה בהתנגדות גורפת של חברי הקבינט: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "המנהרות הן איום ממשי על מדינת ישראל והן עלולות לשנות את המאזן בינינו לבינם".
נתניהו פנה לשר הביטחון ואמר לו: "אני מבקש שתציג תוכנית מחר, כולל השתלטות על הפתחים". יעלון השיב: "יש תוכנית כזו" ונתניהו הגיב: "אני לא מכיר אותה".
"לא הצגתם תכנית על המנהרות"
יום לאחר מכן יעלון אמר: "לחמאס אין כוונה להפעיל את המנהרות באופן יזום, צריך להיזהר ממיס-קלקולציה". בנט עקץ שוב ואמר: "באירוע גלעד שליט היה להם רקע?" ויעלון השיב בשלילה. נתניהו הבהיר שבאותה עת בכוונתו להוביל מדיניות מאופקת: "המטרה כרגע - להכיל". בנט המשיך לדחוף לכיוון פעולה אקטיבית ושאל: "אתה חושב שאם לא נעשה כלום, הם יכילו?" - ויעלון השיב לו בחיוב.
באותה פגישה שאל השר גלעד ארדן את יעלון בנוגע למוכנות מערכת הביטחון לאיום המנהרות: "על כיבוש עזה הצגתם תוכנית - על המנהרות לא". יעלון ענה: "הצגנו". הרמטכ"ל בני גנץ היה שותף למסר המאופק: "חמאס אינו רוצה לפעול. הם אמרו כבר ברדיו שלהם 'עשינו טעות עם החטיפה'".
יום לאחר מכן, עם מציאת גופת הנער מוחמד אבו חדיר שנרצח בידי יהודים, הרוחות התלהטו - ויעלון הבהיר כי מהלך נגד המנהרות עלול להוביל לתוצאה קשה. "אני נגד פעולה על הפירים", אמר, "זה עלול לשאוב אותנו פנימה". ראש אמ"ן אביב כוכבי הצטרף ואמר: "יש עשרות אינדיקציות שחמאס לא רוצה עימות".
גנץ הוסיף: "אני ממליץ על חשיפה אסטרטגית של תוכנית המנהרות של חמאס". בנט לא הסתפק בכך ואמר: "כמה זמן תיקח פעולה קרקעית נגד המנהרות?" וגנץ השיב "יומיים-שלושה". הפעולה הקרקעית נמשכה לבסוף כמעט שלושה שבועות.
בהמשך הוויכוח שאל נתניהו את גנץ האם "הפצצת הפירים תנטרל את השימוש במנהרות?" וגנץ ענה לו: "לא יודע, אולי תשבש". נתניהו התענייין: "ייתכן שזה ימנע מאיתנו להיכנס למנהרות?" וגנץ השיב: "האפקטיביות של ההפצצות נמוכה מאוד- יש סבירות שפעולה נגד המנהרות תוביל לכיבוש כל עזה". יעלון הוסיף מסר של אזהרה: "אנחנו חיים תחת לא מעט איומים מתפתחים - אני מציע לא להיכנס לפעולה נגד המנהרות".
ב-7 ליולי, עם תחילת המבצע, יעלון שב וטען כי "אפשר להגיע להפסקת אש - לא נכון להגיע למצב שנפשיט אותם מהמנהרות. צריך למצות את התיווך המצרי". בנט הציג עמדה מתנגדת: "אני ממליץ לפעול לנטרול המנהרות". יעלון ענה: "ואם תשיג שקט לשלוש שנים בלי שהשמדת את המנהרות, מה רע?"
בנט השיב לו: "ואם נחטוף פיגוע אסטרטגי, זה יהיה אירוע גלעד שליט פי 100. עדיף שנמנע זאת מראש, ולא ראיתי תוכנית איך מונעים". יעלון ענה: "ואחרי שנכנסת, לא יבנו עוד מנהרות?"
יממה לאחר מכן שרים בקבינט דרשו פעולה תקיפה, בהם השר שטייניץ שקרא לכבוש את עזה. גם השר אביגדור ליברמן אמר: "אמ"ן טעה בהערכות שלו עד עכשיו. צריך לכבוש את עזה". לפיד ולבני התנגדו וקראו להרגעת הרוחות.
יומיים לאחר מכן התייצב אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן בקבינט כדי לדון בתכנית שנועדה לנטרל את המנהרות. שר הביטחון והרמטכ"ל התנגדו, והקבינט לא אישר את התכנית. התוכנית הקרקעית נדחתה ויצאה לפועל רק ב-18 ביולי.
גנץ: "מתנגד לפעולה קרקעית"
"יש איום אסטרטגי שבכל רגע יכול להיות מופעל נגדנו. יש לפחות תשע מנהרות שחצו לשטחנו, עדכן תורג'מן. נתניהו תהה: "צריך להמשיך באש או פעולה קרקעית?" - וגנץ השיב: "אני מתנגד לפעולה קרקעית. יש הישגים גדולים עד עכשיו, חמאס מוכה, המנהרות הן סיכון סביר". הדברים לא סיפקו את בנט, ששאל "עד כמה תהיה רחבה פעולה נגד המנהרות?"
תורג'מן השיב לו: "פעולה עם חיכוך, אבל אנחנו יודעים להתמודד איתה". בנט שאל: "אם אתה במקומנו, מה אתה עושה?" ויעלון הצטרף לשיחה ואמר: "הוא לא בנעליך, הוא סוס דוהר". תורג'מן אמר: "בנעליי ובנעליך הייתי נכנס עם שלושה צוותי קרב חטיבתיים כדי לנטרל את האיום של המנהרות".
יעלון אמר: "אני מסתכל על איום המנהרות כעל בעיה לא פתורה, שאנחנו לא נפתור אותה גם באירוע הזה". ליברמן קרא: "תלכו לפעולה רחבה בעזה, אבל אם זה בין פעולת מנהרות או הפסקת אש לכו להפסקת אש".
ב-27 ביולי יעלון האשים את בנט בחתירה תחתיו ואמר לו בכעס: "אתה לא תנהל לי את הצבא - אתה לא תבוא לי מהשטח ותגיד לי עושים ככה או לא עושים ככה, שמעת?". בנט ענה: "אני כן, אם לא מדווחים אמת" ויעלון השיב: "אני מדווח אמת".
השר בנט אמר: "עד עכשיו לא ידענו על הפסקת אש" ובוגי שאל אותו: "אני צריך לתת לך דין וחשבון?". בנט אמר לרמטכ"ל גנץ: "אני מצפה מכם להגיע לקבינט עם תוכניות מבצעיות ורוח התקפית. לא אני אמור להביא לכאן תוכניות להשמדת מנהרות. תהיו סוסים דוהרים ולא שוורים עצלים".