"הממצאים חמורים, אבל מי הבטיח שלא יהיו עוד מחדלים?" בקיץ ההוא, הם היו אלה שספגו מטחים כבדים של רקטות והביטו בחשש לעבר השמיים. אלא שגם מתחת לרגילהם התחוללה סערה: חמאס חפר מנהרות עמוק לתוך שטח ישראל, עד לפתח בתיהם. שנתיים וחצי אחרי מבצע "צוק איתן", עם פרסום המסקנות החמורות של דוח המבקר - תושבי היישובים בעוטף עזה מקריאים בקולם את ממצאי הדוח שמצביעים על מחדל, וקוראים להסקת המסקנות.
לקריאת הפרק מדוח המבקר העוסק באיום המנהרות לחצו כאן
לקריאת הפרק מדוח המבקר העוסק בתפקוד הקבינט לחצו כאן
"האמת, שזה כבר לא מפתיע אותי", מספר יונתן שמריז, סטודנט בן 27 מכפר עזה. "זו לא הפעם הראשונה שמדובר על מחדל שהמדינה אחראית לו. הממשלה פשוט לא לוקחת ברצינות את האזור הזה ואת הבעיות שלו. בגלל שההתייחסות מזלזלת, ככה נראית המציאות ואלו הן המסקנות".
"הגיע הזמן שהדרג המדיני והצבאי יתעשתו כי המצב חמור", קורא אשל מרגלית, פנסיונר בן 67 מנתיב העשרה. "לא הופתעתי מהכתוב בדוח, אני מקווה שעכשיו מישהו שם יתעורר כי הסכנה היא מוחשית". גם בתו, נופר מרגלית אלמקייס, בת 29, לא הייתה המומה מהנתונים: "ידעו שיש מנהרות ולא עשו עם זה כלום. זה יותר מקומם מאשר מפתיע".
משה קופרמן (מק), בן 85 מקיבוץ ארז, מפנה את האצבע המאשימה לעבר הדרג המדיני: "אני מבין שהבעיה הקשה יותר היא עם מקבלי ההחלטות ולא עם המבצעים בדרג הצבאי, שעושה את המקסימום. כשמאשימים את הדרג הצבאי כמו המדיני, זה לא מרגיש לי נוח".
"יותר משנתיים עברו כך שלצערי המסקנות כבר לא רלוונטיות", אומר דני הקש, חקלאי בן 51 מקיבוץ זיקים. "זה רק דוח כתוב ולא באמת יקרה משהו. המנהיגים שלנו נגררים אחרי דעת הקהל ולא מחליטים החלטות והתחושה היא שאם צריך להקריב מישהו, אז יישובי הדרום משלמים את המחיר. גם את הפיצויים שהבטיחו לא קיבלנו".
לדבריו, התושבים ביישובים הסמוכים לעזה לא רגועים מהשקט היחסי ששורר מאז המבצע: "חושבים שאם שקט אז אנחנו מנהלים חיי שגרה. אין גם תהליך מדיני כלשהו שישנה את המצב הקיים. אנחנו חיים כאן אבל מחכים לפיצוץ".
עריכת וידאו, הפקה וגרפיקה: יונתן סננס, שלומית פרידמן, טל מילר, רועי כהן ודנה אסא