תחילת שנת 2016, יחד עם אישור התקציב למערכת הביטחון במהלך חודש דצמבר, מסמנת תקופה של שינויים רבים בצה"ל: הצבא נערך לספק מענה לאיומים החדשים, ובראשם סיכוני מתקפת הסייבר. אז אילו מהלכים משמעותיים צפויים בקרוב?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מבחינה טכנולוגית, במהלך השנה אגף התקשוב יחזק את מערך ההגנה בסייבר של צה"ל כחלק ממדיניות של הרמטכ"ל איזנקוט בנושא. כבר בחודשים הראשונים של 2016 תקום חטיבת הגנה בסייבר, שתכניס טכנולוגיות רבות כדי להשפיע על המרחב הקיברנטי של צה"ל. במקביל, יתחיל לפעול "ענן תומך הלחימה" - מערכת יישומים חדשה שפותחה באגף התקשוב ומטרתה "ליישר קו" בצה"ל בנוגע לניהול תקציבים, ניהול כוח אדם וטיפול בתנאי שירות.
גם בפיקוד העורף יחולו שינויים משמעותיים בשנה הקרובה: במהלך 2016 עתידים להתעדכן אזורי ההתרעה כדי למקד את אזור הנפילה/אזעקה. מערכות מתקדמות, שפותחו על ידי מחלקת ההתרעה של פיקוד העורף, יאפשרו לצמצם את אזור הסכנה - וכך בעת אזעקה פחות אנשים יצטרכו להיכנס למרחב המוגן.
האזעקות, שמקורן בחמ"ל ההתרעה באחד מבסיסי צה"ל בארץ, מופעלות בצורה אוטומטית ולפעמים גם ידנית: מספר חיילים הוכשרו להתערב ולתפקד באופן מהיר וממוקד כאשר מתקבלת התרעה על איום בשמי ישראל. החמ"ל הפועל מסביב לשעון מתכלל את כל מערכות הגילוי להתרעה וגם את מערכות הפצת ההתרעה.
חיזוק משמעותי לחיל הים
בשנת 2016 צפויה זרוע הים לקלוט את הצוללת החמישית במספר- אח"י רהב. הצוללת היא השנייה מדגם "דולפין AIP" והשלישית העונה לשם "רהב". הצוללת החדשה היא בעלת יכולות מבצעיות גם בים הפתוח וגם במים רדודים: היא יוצרה במספנות בעיר קיל שבגרמניה ונחשבת לאחת המתקדמות מסוגה בעולם.
צוללת הדולפין AIP זהה לצוללת הדולפין, אך מכילה שיפורים במערכות הלחימה וגם אמצעי טכנולוגיה מתקדמים. בצוללת מצוי מדור נוסף המאריך את הצוללת בכ-10 מטרים, ובו תאי דלק שמאפשרים זמן ארוך יותר של שהות מתחת למים. המשמעות המבצעית היא הארכת יכולת הפעולה לאורך זמן, בחשאיות ובהרתעה. כמו כן, הצוללת החדשה מספקת תנאי מחיה מרווחים יותר שמאפשרים הפעלה יעילה יותר של צוות הלוחמים בהפלגות ארוכות.
"שולה המוקשים" - גירסת המציאות
בשנה הקרובה עתידה להיכנס לפעילות מערכת "שדות תלתן" - מערכת לניהול מידע בכל מה שקשור לשדות המוקשים הפרושים בארץ. המערכת פותחה בשנים האחרונות על ידי ענף עולמות בחטיבה הטכנולוגית ליבשה, וההחלטה לצאת לפרויקט נבעה ממספר אירועי בטיחות שהיו בשדות מוקשים.
בצה"ל הסבירו כי עד כה המערכת הייתה נייחת, ובכל פעם שצוותי חיל ההנדסה ירדו לשטח הם נאלצו לקחת תדפיסי מידע ולמלא את המידע באופן ידני כשחזרו מהשטח. כיום, לאחר שהצליחו להתאים את המערכת, הכוחות יוכלו לעדכן את המאגר דרך טאבלט נייד וגם לקבל עדכונים שוטפים.
בנוסף, הסבת המערכת לטאבלט תוסיף למערכת יכולות חדשות כמו למשל שימוש במצלמה, שיעלו את רמת הדיוק ושיתוף המידע על שד"מים.
יותר קווי אוטובוס לחיילים
בחודש ינואר ייחנכו 19,000 קווי תחבורה ישירים חדשים שינגישו ויאפשרו זמינות, נוחות ומהירות של הגעת החיילים לקריית ההדרכה בנגב - בה משרתים וישרתו 20,000 חיילים. גם חיילים המשרתים בבסיסים דרומיים יותר ייהנו מהטבת שירות ההסעות, והאוטובוסים יאספו אותם מחניון קריית ההדרכה.
התחנות פרוסות ומחולקות לארבעה אזורים: באזור הצפון ממוקמות תחנות בכרמיאל, בעפולה ובחצור הגלילית. באזור הדרום ממוקמות תחנות ברחובות, באשדוד, בצפון ומרכז באר שבע. באזור המרכז ממוקמות תחנות בכפר יונה, קרית אונו, פתח תקווה, חולון, מזרח ומערב ראשון לציון. באזור הרי ירושלים ממוקמות תחנות במודיעין, בית שמש, מבשרת ציון, שוהם, צפון ודרום ירושלים.
מיקום התחנות נבחר בקפידה ונבדק על ידי אגף המבצעים במטרה לשמור על ביטחון החיילים ולהנגיש את מגורי החיילים לתחנות. אחת המטרות היא הקלת העומס המשמעותי בתחנה המרכזית בבאר שבע בימי ראשון.
גם בקרב אלופי צה"ל עתידים להתרחש שינויים: לתפקיד מפקד זרוע היבשה ימונה ראש אט"ל, אלוף יעקב (קובי) ברק, שיחליף בתפקידו את אלוף גיא צור המכהן בתפקיד בשלוש השנים האחרונות. לתפקיד ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) ימונה תא"ל אהרון חליוה, שיועלה לדרגת אלוף. חליוה יחליף בתפקידו את אלוף יעקב (קובי) ברק, המכהן בתפקיד בארבע השנים האחרונות.
לתפקיד מפקד זרוע הים ימונה תא"ל אלי שרביט, שיועלה לדרגת אלוף. שרביט יחליף בתפקידו את אלוף רם רוטברג, המכהן בתפקיד בחמש השנים האחרונות. לתפקיד ראש אגף התקשוב ימונה תא"ל נדב פדן, שיועלה לדרגת אלוף. תא"ל פדן יחליף בתפקידו את אלוף עוזי מוסקוביץ', המכהן בתפקיד בארבע השנים האחרונות. לתפקיד נספח צה"ל בארצות הברית ימונה תא"ל מיקי אדלשטיין, שיועלה לדרגת אלוף. אדלשטיין יחליף בתפקידו את אלוף יעקב אייש, המכהן בתפקיד בארבע השנים האחרונות.