שינויים משמעותיים בצה"ל - בקרוב: משרדי האוצר והביטחון מפרסמים היום (שני) חלק מהסכם התקציב ביניהם, שאושר באחרונה בכנסת. ההסכם מעניק לאוצר לראשונה גישה ישירה לנתוני התקציב של צה"ל, וכולל שינוי ניכר בגילאי הפרישה במטרה לצמצם באופן דרמטי את מספר אנשי הקבע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שינוי נוסף נוגע לאנשי צבא שנפצעו מחוץ לתפקידם - למשל, בתאונה מחוץ לבסיס: הטיפול בהם צפוי לעבור ממשרד הביטחון לביטוח הלאומי.
על פי הנתונים שפרסמו המשרדים, תקציב משרד הביטחון יעמוד על 59 מיליארד שקלים בכל שנה עד שנת 2020. עם זאת, התקציב אינו כולל הוצאות מיוחדות - בהן למשל מעבר בסיסי צה"ל דרומה לקריית ההדרכה או אבטחת שדות הגז של ישראל: למשימות אלו יוקצה תקציב נפרד.
הסיכום קובע לראשונה כי למשרד האוצר תינתן גישה ישירה לנתוני התקציב של צה"ל ומשרד הביטחון, והם יהיו שקופים בפניו. בהסכם יש שינוי משמעותי במודל הפנסיה של אנשי הקבע: לפי הסיכום, קצינים שלא יגיעו עד גיל 36 לדרגת סא"ל ישוחררו מהצבא. המשמעות היא שכ-50% מהקצינים ינשרו עד גיל 36. גם הקצינים שיישארו בשירות יפרשו בגיל מוקדם יחסית – עד גיל 42. בכל הנוגע לנגדים, להם דווקא יוארך גיל הפרישה עד 53.
עם זאת, משרדי האוצר והביטחון מסרבים למסור את ההיקף הכספי המפורט והמדויק של השינויים הפנסיוניים הללו ואת השפעתם על התקציב. ההסכם קובע עוד כי יחול שינוי בטיפול בחלק מנכי צה"ל: חיילים שנפגעו שלא במסגרת שירותם הצבאי יטופלו בביטוח הלאומי ולא בידי אגף השיקום. הפרטים המלאים של התכנית הזו טרם סוכמו סופית בידי המשרדים.
בנוסף הוחלט, כפי שפורסם לפני כחודשיים, כי שירות החובה לבנים יקוצר לשנתיים וחצי (30 חודשים). יש לציין כי מדובר בשינוי שיהיה תקף רק למי שיתגייס משנת 2020 ואילך – כך שנושא זה עדיין נתון לשינויים.