פרסום התיעוד הבלעדי מתהליך גביית העדויות של ארגון "שוברים שתיקה" עורר תגובות נזעמות בקרב אנשי צבא בדימוס וגורמים רבים במערכת הפוליטית, בהם גם ראש הממשלה נתניהו. "ארגון שוברים שתיקה חצה קו אדום נוסף, כך על פי התחקיר שפורסם בחדשות 2", אמר נתניהו שאף הבהיר כי גופי החקירה הביטחוניים בודקים את הנושא.
בארגון "שוברים שתיקה" לא נשארו חייבים ומיהרו להגיב: "ראש ממשלה שהופך את שירותי הביטחון של ישראל לכלי פוליטי, זו חציית הקו האדום האמיתית והמסוכנת, ואת זה צריך לחקור". עוד הוסיפו כי ל "שוברים שתיקה" אין מה להסתיר או ממה לחשוש, "הניסיון של ראש הממשלה נתניהו לסגור את הארגון ולפגוע בחיילים ולוחמים שמתנגדים לכיבוש צריך להדאיג את כל מי שחרד לעתיד מדינת ישראל".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו של ראש הממשלה הצטרף גם יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין, שטען כי הוא המום מהמהממצאים שהוצגו בתחקיר. "ל'שוברים שתיקה' צריך לומר עד כאן!", הבהיר. "התחקיר שביצעו אנשי 'שוברים שתיקה' נראה כמו תחקיר צבאי לכל דבר ושבוצע ע"י אנשים ללא סיווג וללא בושה. כיו"ר הכנסת אני סבור שעל רשויות אכיפת החוק לקיים חקירה בנושא ולברר איזה מידע רגיש נמצא בידיהם ואם חלילה הם עושים בו שימוש פסול".
גם שר העלייה והקליטה זאב אלקין (ליכוד) המשמש כחבר בקבינט המדיני-ביטחוני, תקף בחריפות את אנשי הארגון. "אני מזועזע מממצאי התחקיר מהם עולה חשד כבד לאיסוף מידע מסווג על צה"ל ומסירתו לגורמים בחו"ל, כולל גורמים פלסטינים", אמר השר. "פעילות כמו זו שהוצגה, שאין קשר בינה לבין ויכוח אידיאולוגי על מה שקורה ביהודה ושומרון, מעלה חשש כבד על שימוש ב'שוברים שתיקה' ככלי ריגול כנגד צה"ל ומחייבת חקירה מיידית של השב"כ ומשטרה צבאית חוקרת. במידת הצורך יש אף להעמיד את האשמים לדין".
לקריאות לפתיחה בחקירה נגד הארגון הצטרף גם סגן שר הביטחון אלי בן דהן (הבית היהודי): "אני קורא למשטרת ישראל ולשב"כ, לפתוח באופן מידי בחקירה בעקבות הפרסומים שבתחקיר כנגד מנהלי ארגון שוברים שתיקה ופעילי הארגון ולמצות עמם את הדין. אין ספק שמדובר בארגון גיס חמישי ובאנשים שכל מטרתם הוא איסוף חומר מודיעיני ומבצעי כנגד כוחות הביטחון בדרך פסולה ולמטרות פסולות, על סף הריגול כנגד מדינת ישראל".
"הארגון חותר תחת מדינת ישראל"
גל התגובות לא נעצר בקרב אנשי הימין בכנסת. גם ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) העומד בראש ועדת הכלכלה במשכן, קרא לפתיחה בחקירה משטרתית נגד הארגון. "מדובר בחציית קו אדום שאסור לעבור אותו", טען. "אלו ממצאים חמורים מאוד המצביעים על איסוף שיטתי של עדויות נגד צה"ל, נגד המדינה, נגדנו".
"הממצאים חמורים ומטרידים מאוד ואין מה להתבלבל בהגדרות של ימין ושמאל בעניין הזה", אמר ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני). "במקום הפעילות המוצהרת של פעילות למען זכויות אדם מתגלה פעילות חתרנית של איסוף מידע מודיעיני ומבצעי רגיש ומסווג שאין לדעת לאיזה גורם הוא מועבר ובעבור מה. הארגון חצה כבר מזמן את הגבול שבין ביקורת לגיטימית ובין פעילות הרסנית של השחרת פני ישראל בעולם ועכשיו ככל הנראה גם עיסוק בפעילות שעלולה לפגוע בביטחונה. החבר'ה האלה איבדו את הזכות להגיד משהו בשם המוסר".
אמירות חריפות באו גם מכיוונו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד: "הארגון חותר תחת מדינת ישראל וגורם לה נזק כבד מאוד מבפנים ומבחוץ. בזמן שמדינת ישראל נאבקת מול גל טרור לוקח ארגון שוברים שתיקה מידע ומשתמש בו נגד המדינה. מדינת ישראל צריכה לעשות הכל כדי להגן על חייליה - זה ארגון שאין לו שום זכות קיום במדינה שנלחמת יום יום בטרור למען בטחון אזרחיה", הוסיף לפיד.
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) טען כי פעילות הארגון מסכנת את ביטחון ישראל מתוקף הניסיון לחלץ מידע מסווג מחיילים. "גוף שמאחסן ואוסף מידע מסווג שלא כדין מהווה סכנה בטחונית", טען. מעל הפעולות הללו, המצטרפות למימון הזר שמקבל הארגון, מתנוסס דגל שחור. צריך לשבור את קשר השתיקה ולהוציא את ארגון שוברים שתיקה מחוץ לחוק באופן מיידי".
"הארגון פועל בשקיפות ובאחריות"
למרות דברי חבריו לאופוזיציה, יו"ר סיעת מרצ אילן גילאון נעמד לצד אנשי הארגון וטען כי אין בפעילותם דבר פסול. "פעילותו של ארגון שוברים שתיקה נעשית בצורה שקופה ואחראית, וכל העדויות שנמסרות לאנשיו עוברות תחת ידיה של הצנזורה, על פי החוק", טען. "כל מטרותיו ברורות וידועות לכל, ומהוות תמונת ראי לחברה שמנהיגיה מובילים אותה אל עברי פי פחת".
גילאון הוסיף: "בזמן שממשלת ישראל מעבירה את נכסיה הערכיים והכלכליים לידיהם של הקיצוניים בארגוני המתנחלים, כמו למשל ועד מתיישבי השומרון והחטיבה להתיישבות המממנים באופן לא שקוף במקרה הטוב ופלילי לכאורה במקרה הרע, מצער לראות איך מסע השיסוי בארגוני המוניטורינג וזכויות האדם מקבל שוב במה על כלום ושום דבר.״
״אין שום הוכחות למידע מסווג שנמסר לצד שלישי", ציין גילאון. "שרי הממשלה מסרו מידע מסווג מזה פי כמה, הן בקשקושי סרק והן בהדלפות מישיבות הקבינט".
"חקירה לצרכי איסוף"
במסגרת עריכת התחקיר, צפו אנשי צבא וביטחון בדימוס בתיעוד האופן שבו נגבו העדויות בידי אנשי שוברים שתיקה. לדבריהם, קשה שלא לחשוד שמדובר בניסיון לחלץ מידע משתולי ארגון "עד כאן" שבאו למסור עדות.
"זה נראה כמו תחקיר מבצעי של מישהו שמנסה להוציא מידע על פעולות טקטיות", אמר האלוף (מיל') אבי מזרחי, שעמד בראש פיקוד המרכז והגדיר במהלך כהונתו את פעולות "תג מחיר" כטרור. "אין לזה שום קשר לערכים או לאתיקה בלחימה או מוסר בלחימה. זה מאוד מטריד מה שהם עושים פה. אני סבור שהחומרים האלה, כשהם מגיעים לידיים לא נכונות, יכולים להשפיע עלינו גם בפעילות המבצעית וגם בחיי החיילים ומהפקדים שלנו שעושים את הפעילות כפי שהיא מתבצעת בשטח".
לדברים הצטרף גם ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) ששימש בעברו כראש השב"כ: "אם לא הייתי יודע את הרקע, הייתי אומר שזה נראה כמו חקירת איסוף של מפעילי סוכנים. לא שמעתי מילה אחת על פלסטיני או עזתי".