חודשיים וחצי לאחר הפיגוע בפאב הסמטא בת"א, בו רצח המחבל נשאת מלחם את אלון רוימי, אלון בקל ואת נהג המונית אמין שעבאן ז"ל, מפרסמת היום (ראשון) המשטרה את דוח המסקנות הסופי, המגולל את השתלשלות האירועים מרגע הפיגוע ועד לחיסולו של מלחם בכפר ערערה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח כולל בעיקרו מענה לביקורת החריפה על התנהלות המשטרה בעקבות הטענות על דיווח שלא זכה למענה והעיכוב בפרסום תמונתו של המחבל. בנוסף נטען כי הפריסה הנרחבת של המשטרה בתל אביב ובוואדי ערה הלחיצה את מלחם והובילה ללכידתו.
בנוגע לביקורת על הדיווח למוקד המשטרה של שתי נוסעות האוטובוס שהבחינו במחבל, טענו במשטרה כי הקצין שטיפל בקריאה נהג כראוי. "הדיווח המפורסם אודות חשוד כמחבל שנסע באוטובוס וירד בהרצליה בדרכו לואדי עארה, התקבל במחוז חוף באמצעות המעסיק של עדות הראיה, למעלה מ-5 שעות לאחר הפיגוע", נכתב בדוח.
"הדיווח נכתב על ידי המוקדן כיאות והועבר כנדרש למוקד ת"א ומשם לצוות החקירה המיוחד שעסק בפיגוע, לטיפול הקמ"ן הרלוונטי", הוסיפו במשטרה. "דיווח זה הגיע למוקד לאחר שהימ"מ וכוחות נוספים נשלחו זה מכבר לפעילות בוואדי ערה לצורך לכידת המחבל, על בסיס מידע אחר שהיה במערכת ולפיכך לא היה בדיווח כדי להשפיע על הפעילות המבצעית".
"תמונתו של המחבל פורסמה זמן קצר לאחר הפיגוע"
במשטרה טוענים כי השיחה למוקד 100 שהוקלטה ופורסמה לא שיקפה את הטיפול האמיתי בקריאה: "העובדה שהמעסיק זיהה כי יש לו שיחה שלא נענתה ממספר חסום גרמה לו לנסות ולהשיג את המשטרה שנית, מה שחולל סדרה של שיחות (שלו ושל המדווחות כל אחת בנפרד ממספר אחר ובזמן אחר ולשני מוקדים שונים...) לגורמים שלא מעורבים בחקירה ויצרו תחושה של המדווחים כאילו המידע שהעבירו לא מטופל ולא הגיע ליעדו".
"מטבע הדברים ביום הפיגוע זוהתה בפעילות כלל מוקדי המשטרה עלייה של עשרות אחוזים בהשוואה לשגרה", הוסבר בדוח. "במוקד 100 של מחוז ת"א נרשמה ביום האירוע עלייה של 40% בפניות הציבור למוקד (2199 שיחות), עליה של 32% במספר האירועים שדרשו טיפול (718) ועליה של 624% בדיווחים על אדם חשוד".
בנוגע לביקורת לפיה המשטרה התמהמה עם פרסום תמונתו של המחבל לאחר הפיגוע, נטען בדוח שתמונתו של מלחם, שפורסמה זמן קצר לאחר הירי, הייתה הכי עדכנית שלו. "התמונה הראשונה שהועלתה לרשת (שלא על ידי משטרת ישראל) היתה עד לסיום הטיפול (כולל לאחר החיפוש בביתו) התמונה העדכנית והמייצגת ביותר של המפגע", נכתב בדוח.
המפכ"ל: "הלחץ שהופעל הוביל ללכידה"
"הדילמה המשטרתית נגעה אך ורק לשאלה האם לקחת בעלות 'רשמית' על התמונה שכבר פורסמה אם לאו", טענו במשטרה. "הדילמה נגעה לעובדה כי בזירה הראשית (פאב 'הסמטא') ממצאי הזיהוי הפלילי העלו חשד לפיו מדובר באחיו של מלחם".
מפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, התייחס לממצאי הדוח והסביר כי התנהלות המשטרה הובילה לתפיסתו של המחבל בטרם הצליח לתקוף שוב. "הלחץ שהופעל על המפגע לכל אורך השבוע באמצעות מעצר הסייענים וחקירתם ע"י שב"כ, סייע לשבש את תכנוניו לפיגועים נוספים", אמר אלשיך.
הלקחים: הנחיות לא ברורות לציבור, סירבול בעבודה מול השב"כ
תחקיר המשטרה מעלה שיש פער טכנולוגי משמעותי בין האמצעים שפועל מוקד מאה כיום לבין המציאות הטכנולוגית וכעת פועלים שוב לגיבוש תכנית למוקד מאה. יחד עם זאת, במשטרה סבורים שאין צורך ואין מקום לנקוט מסקנות אישיות לגבי פעילות של שוטר או קצין כלשהם שהיו מעורבים בטיפול בפיגוע ובמצוד אחר המחבל.
תחקור השלבים השונים של המבצע העלה כי נוצר חלון זמנים בין הערכת המצב הראשונית שקוימה בשטח, ובין הערכת המצב שקוימה בעירית תל אביב, בו ההנחיות לאוכלוסיה לא היו ברורות, מה שחייב מיד בתום הערכת המצב תדרוך כתבים בראשות מפקד מרחב ירקון. הנושא האמור לעיל אותר כפער, למרות ההודעה שנמסרה עוד בשטח לתקשורת על ידי דוברות מחוז תל אביב, בעיקר לאור העובדה שבפרק זמן זה (מעל שעתיים), הנוכחות של המשטרה ברחובות תל אביב היתה בעלת נראות גבוהה ביותר וחייבה הבהרות לציבור.
בנוגע ללקחים בעבודה מול השב"כ נכתב כי "היה מדובר בשיתוף פעולה מורכב בין גורם חקירה שב"כי אחד, מול שני מחוזות משטרתיים.לאור ריבוי הממשקים, דרכי הפעולה היו לעיתים מסורבלים ועירבו בכירים בצירי דיווח".