הסיור בשכם חשף אתגר חדש שניצב בפני צה"ל. מזה שנים שהצבא מתמודד עם איום המנהרות מרצועת עזה, וכעת עולה איום מנהרות שונה באופיו - בתוך התשתית התת-קרקעית העתיקה של שכם. מטרת הסיור שערך כוח גבעתי בעיר הייתה מיפוי של מה שמוגדר היום בצה"ל "התווך התת-קרקעי" של העיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תחילת הסיור נקבעה בכניסה לבית הספר, בתוכו ישנה ירידה לעומק מערכת המים התת קרקעית החשוכה, 20 מטרים מתחת לקרקע. בעומק המים הסביר אל"מ שי קלפר, מפקד חטיבת שומרון, את מטרת הפעילות: "עלינו להתחקות אחרי שכם תחתית. אנחנו מחפשים את החיבורים בתוך המערכת התת קרקעית, שבעת הסלמה האויב יכול להתחבא בהם".
האזרח זאב (ג'אבו) ארליך, היסטוריון, מתעניין בהיבט הארכיאולוגי של המקום. "אותי מעסיקה השאלה האם המערכת הזאת הובילה ביוב או מים נקיים?", הוא מסביר. ג'אבו מתרוצץ כאן כבר כמעט 40 שנה, מתלווה לסיורים כאלה כל הזמן. "מדובר בתקופה בה העשן עוד עולה מעל בית המקדש והמצור על מצדה מתהדק. טיטוס מתכנן לסיום המלחמה - ומתפנה לבנות עיר חדשה", הוא מתאר את "שכם תחתית" במבט היסטורי.
השילוב של ארכיאולוגיה וביטחון בו זמנית מעסיק את הלוחמים בשטח. "אנחנו מסתכלים על זה בסוף כמשהו ביטחוני. אבל כן, יש כאן הרבה ארכיאולוגיה וזו חוויה 'לטייל' כאן, ללא ספק", הסביר סגן שגיא מסיירת גבעתי במהלך הסיור.
אמנם חם מאוד בפנים, לח ויש מעט מדי אוויר - אבל ממש לא שומם כאן. חוטי חשמל ומנורות נמצאים לאורך כל המסלול מתחת לפני הקרקע, כאילו היו בה מבקרים אחרים חוץ מאיתנו. החיילים נתקלו לאורך המסלול במכשול שחסם את הדרך ולא ניתן היה לעקוף אותו כדי להמשיך.
תמונות ממבצעים קודמים, שנערכו לפני מספר שנים, חשפו מעבדת נפץ ומרחב שהייה ממולכד ומרושת במצלמות שמחוברות פנימה - כך יכולה חוליית טרור להפעיל חפצים ממולכדים בתוכה. סא"ל ניר בן חמו, מפקד גדס"ר גבעתי, העריך כי "כרגע הטרור לא עושה שימוש במרחבים האלה, אבל אנחנו רוצים להקדים אותו - ולהיות שם צעד אחד לפניו". לסיכום, הצהיר בן חמו: "יש מאפיינים שונים למה שחווינו בגדוד ברצועת עזה במהלך מבצע צוק איתן - אבל האתגרים דומים".