ראשי המוסד לשעבר סופדים גם הם למאיר דגן, שהלך הבוקר (חמישי) לעולמו. "נפגשנו כצעירים בני 18 בבקו"ם באוגוסט 1963", נזכר האלוף במיל' דני יתום בראיון לחדשות 2 Online, "עשינו יחד את הטירונות, ואז התפצלו דרכינו - אבל שמרנו על קשר לאורך השנים, ושוב ושוב דרכינו הצטלבו: ראשית כשהוא חזר לצבא אחרי מלחמת ששת הימים כדי להקים את יחידת רימון ולהיאבק בטרור מרצועת עזה, ואחר כך כשעשה הסבה לשריון ושימש כמח"ט בזמן שאני הייתי מפקד אוגדה".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
יתום הזכיר כי מינויו של דגן, שלא גדל במוסד אלא מונה לתפקיד לאחר שהיה יועצו של ראש הממשלה לענייני טרור, לא עבר בצורה חלקה. "כשהתמנה לראש המוסד היו טענות שזה מינוי פוליטי, כי הוא סייע לאריאל שרון להיבחר לראשות הממשלה - ויצאתי פומבית ואמרתי שהתפקיד הפעוט שמילא בפוליטיקה לא צריך לפסול אותו מהתפקיד", הסביר, "שמחתי מכך שהוא התמנה לתפקיד, הוא ביצע את תפקידו כראש מוסד לעילא ולעילא". לדבריו, "בכל פעם שנפגשנו תמיד מצאתי אוזן קשבת, עצה טובה ומילה נבונה".
גם ראש המוסד התשיעי, אפרים הלוי, העריך את דגן מאוד. "כשכיהנתי בתפקיד הוא היה יועץ ראש הממשלה ללוחמה בטרור, והוא קידם בגישה חדשנית ונועזת את המלחמה בזרימת הכספים לארגוני הטרור", הוא משחזר, "הוא זיהה את הצורך הזה, ובצדק, והשתמש גם במערכת המשפט ובפעולות שטח כדי לטפל בו".
"אחרי שנכנס לתפקיד ראש המוסד, אחת לתקופה הוא היה מכנס את ראשי המוסד לתדרוך ודיווח על דברים בהם עסק", סיפר, "אין ספק שהדברים ששמענו היו דברים שעוררו הרבה הערכה, ובמקרים לא מעטים גם התפעלות, שביעות רצון ושמחה".
הלוי התייחס גם להופעתו של דגן בעצרת השמאל בכיכר רבין סמוך לבחירות האחרונות. "ההופעה שלו הייתה אמיצה: הוא לא היה בקו הבריאות וזה היה מאמץ פיזי עבורו, אך הוא ראה בזה ייעוד ושליחות לומר את דבר", אמר, "דגן לא חשש אף פעם מתגובות המערכת הפוליטית - כשם שהיה אמיץ בעשייה המבצעית, כך היה גם בהתבטאותו הפומבית. הוא ידע שלדבריו יש משקל ומשמעות להרבה אנשים בארץ ובעולם".
"השואה והניסיון המשפחתי לו הכתיבו את דרכו בחיים בכל אשר עשה", הוסיף ראש המוסד לשעבר שבתי שביט, "האמונה שלו הייתה שצריך לעשות כל שניתן בכדי להבטיח את קיומו, בטחונו ושרידותו של עם ישראל, ולוודא שאירוע דוגמת השואה לא יחזור על עצמו". לדבריו, "דגן היה פורץ דרך בכל תפקיד שעשה. העובדה שבא מעולמות תוכן שונים מהמוסד נתנה לו את האפשרות לשנות הרבה דברים בתחום הדוקטרינה, הארגון והמבצעים".