יממה לאחר פיגוע ההתאבדות באיסטנבול, בו נרצחו שלושה ישראלים ועוד 10 נפצעו, חקירת מתקפת הטרור בבירת טורקיה עדיין נמשכת. בשלב זה מעריכות הרשויות הטורקיות כי מי שעומד מאחורי הפיגוע הוא ארגון המדינה האסלאמית - כך גם על פי זהותו של המחבל - מהמט אוזטרוק, פעיל דאע"ש בן 24. לצד איסוף המידע אודות העומדים מאחורי הרצח החבלני, נשאלת השאלה האם הנרצחים הישראלים יוכרו על ידי המדינה כנפגעי פעולות איבה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי חוק נפגעי פעולות איבה, זכאי להכרה כל אדם שנפגע באופן ישיר בפעולת איבה שבוצעה בארץ או בחו"ל, בתנאי שהרקע לאותה פעולה נבע מהסכסוך הישראלי-ערבי או שבוצעה על ידי ארגון טרור שמטרתו לפגוע בישראל.
במידה ומי שעמדה מאחורי מתקפת הטרור היא המחתרת הכורדית, יהיה קושי למדינה להכיר בנרצחים ובפצועים כנפגעי פעולות איבה, משום שאותו ארגון לא חרט על דגלו פגיעה בישראל או בישראלים. במידה ומאחורי הפיגוע עומד דאע"ש, יוכרו הנפגעים משום שהמדינה האסלאמית הוכרזה לא מכבר על ידי משרד הביטחון כארגון טרור הפועל נגד ישראל.
במשרד הביטחון הסבירו לבקשת חדשות 2 כי בשלב זה טרם ניתן לקבוע באופן חד משמעי האם הפצועים והנרצחים יזכו להכרה. "על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה ניתן להכיר בפגיעת איבה שאירעה מחוץ למדינת ישראל, אם מטרתה הראשית או המשנית הייתה פגיעה בישראל", ציינו במשרד.
"'הרשות המאשרת' במשרד הביטחון נמצאת בקשר שוטף עם הגורמים המוסמכים", הוסיפו במשרד הביטחון. "עד כה טרם התקבל מידע שיכול להצביע על מטרות הפיגוע. משרד הביטחון משתתף בצערן העמוק של משפחות הנרצחים בפיגוע באיסטנבול ומאחל החלמה מהירה לפצועים".
"הפיגוע כוון נגד תיירים מהמערב"
מוקדם יותר הבהירה סגנית הקונסול הכללי באיסטנבול, שירה בן ציון, כי אין אינדיקציה שהפיגוע כוון במכוון נגד ישראלים. "יש סברות שמחזקות את העובדה שהמסעדה שסמוך לה אירע הפיצוץ קולטת הרבה ישראלים, אבל החשד העיקרי הוא שזה פיגוע שכוון נגד קבוצה של תיירים מערביים", ציינה בן ציון בשיחה עם חדשות 2.
לדבריה, "המצב הביטחוני בטורקיה יכול להצביע על מגוון של גופים שיכולים לבצע פעולה כזו ושגרת החיים כאן במדינה מתוחה". בימים הקרובים צפויה אזהרת המסע לטורקיה לעלות מדרגה. ישראלים שבכל זאת נמצאים בטורקיה מתבקשים להיזהר: "אנחנו קוראים לישראלים שבכל זאת נמצאים במדינה לגלות משנה זהירות ולהימנע ממקומות הומי אדם או התקהלויות".
בתוך כך, הוטסו הבוקר גופות הנרצחים, שמחה דמרי, יונתן שור ואברהם גולדמן בחזרה לישראל. מלבדם פונו גם חמשת הישראלים שנפצעו באורח קשה בפיגוע, שיועברו להמשך טיפול רפואי בבתי חולים בארץ.
"ישראל עומדת בחזית המאבק נגד הטרור העולמי"
ראש הממשלה בנימין נתניהו שלח הבוקר את תנחומיו למשפחות הנרצחים. "אני מבקש לאחל החלמה לפצועים", אמר נתניהו, "מטוס חיל האוויר ובו משלחת צה"ל יצא לאיסטנבול הבוקר כדי להשיב ארצה את הפצועים ואת ארונות הנרצחים. אני מבקש לשבח את אנשי משרד החוץ על עבודתם המסורה והמקצועית, הן באיסטנבול והן בירושלים".
"הטרור זורע מוות והרס ברחבי העולם", הוסיף ראש הממשלה. "ישראל עומדת בחזית המאבק נגד הטרור העולמי. המאבק הזה הוא קודם כל צבאי, אבל לא פחות מכך הוא מוסרי. נקודת המפתח למאבק המוסרי בטרור היא להבהיר שהטרור, רצח חפים מפשע, אין לו שום הצדקה בשום מקום - לא באיסטנבול, לא בחוף השנהב וגם לא בירושלים. מי שלא מגנה טרור, תומך בטרור".