ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה היום (רביעי) במכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בבקשה לקבל את חוות דעתו המשפטית לאפשרות של הרחקה לרצועת עזה של בני משפחות מחבלים המסייעים לטרור.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"פעולות טרור רבות בחודשים האחרונים מבוצעות בידי טרוריסטים בפרופיל של 'מפגע בודד'", כתב נתניהו ליועמ"ש. "המפגעים הללו באים לעתים ממשפחות שמעודדות ומסייעות לפעולתם".
"אבקש את חוות דעתך המשפטית לאפשרות הליך הרחקת בני משפחות המסייעים לטרור ברצועת עזה", הוסיף ראש הממשלה. "אני סבור שהשימוש בכלי זה יביא לצמצום משמעותי בפעולות הטרור נגד מדינת ישראל, אזרחיה ותושביה".
במהלך השבועות האחרונים הציעו מספר שרים את האפשרות לגרש בני משפחות של מחבלים לרצועה. בגל"צ דווח כי הרעיון נפסל לאחרונה על ידי מנדלבליט, שקבע כי הרעיון נוגד את המשפט הישראלי ואת הדין הבינלאומי.
בריאיון לרינה מצליח בתכנית פגוש את העיתונות בסוף השבוע האחרון תקף שר התחבורה ישראל כץ את מנדלבליט על החלטתו: "יש כרגע בעיה עם המערכת המשפטית, אך חייבים להוסיף צעד של גירוש משפחות מחבלים כדי להרתיע את אותם מפגעים קטינים בודדים". בתגובה לדברי נתניהו היום, כתב השר כץ בעמוד הפייסבוק שלו כי הוא מברך על תמיכתו הפומבית של רה״מ ביוזמה לגירוש משפחות מחבלים.
"ביום שני הקרוב בכוונתי להגיש לכנסת, באמצעות חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, הצעה לשינוי החוק הישראלי על מנת לאפשר גירוש, או הרחקה של משפחות מחבלים לסוריה או לעזה. במידה ותינתן תמיכת הממשלה- צפוי ההליך להיות מהיר ומקוצר. כפי שאמרתי בעבר: נשנה את החוק הישראלי ונתמודד עם הלחץ הבינ"ל", כתב השר כץ.
היועמ"ש: בתי מחבלים שיוסגרו לא ייהרסו
בשבוע שעבר פורסם בחדשות 2 כי במהלך הדיונים על הריסת בתי המחבלים, הציג היועץ המשפטי לממשלה עמדה לפיה אין להרוס את ביתו של המחבל שרצח את יעקב ונתנאל ליטמן סמוך לעתניאל, לאחר שאביו הסגיר אותו לידי צה"ל. תחילה התנגדו בדרג המדיני בטענה שעלול להיווצר תקדים, אולם לבסוף הוחלט לאמץ את עמדת מנדלבליט, לפיה הסגרת מחבלים על ידי בני משפחותיהם תעניק למשפחות הגנה מפני הריסת הבתים.
כמו כן, אימץ הדרג המדיני את קביעתו של היועץ המשפטי לפיה במקרים שבהם לא ניתן להאשים ברצח, כמו במקרה של המחבל שיידה אבנים לעבר רכבו של אלכסנדר לבלוביץ' בערב ראש השנה וגרם למותו - במקרים אלה יבוצע איטום בלבד של הבית והוא לא ייהרס.
המשמעות של ההחלטה קובעת למעשה קו מפריד בין פיגועי אבנים לפיגועי דקירה וירי, בין היתר על רקע הקושי להאשים ולהרשיע את מבצעי הפיגועים ברצח - למרות שחלק גדול מהם מסתיימים במוות.