אירן מתכננת לשגר לוויין לחלל: גורמי ביון במערב מעריכים כי הרפובליקה האסלאמית תשגר בקרוב לוויין לחלל על גבי טיל מסוג "סימורג". מעבר ליכולות המודיעניות שהלוויין יספק לטהרן, במערב חוששים כי טיל השיגור ישמש למטרות צבאיות וזאת בשל האפשרות להרכיב עליו ראש נפץ גרעיני, שיוכל להגיע לעומקה של אירופה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מספר שבועות לאחר שצפון קוריאה שיגרה בהצלחה לוויין לחלל, איראן נערכת לשיגור לוויין משלה - מה שעל פי ההערכות ייקרה תוך ימים אחדים. גורמי הביון המערביים נסמכים על תמונות לוויין שחושפות כי אתר השיגור שנמצא בעיר סמנאן כבר מוכן. כמו כן, סוכנות החלל האירנית כבר פרסמה התראה על שיגור אפשרי.
בצילומי הלוויינים המערביים נראים כלי רכב רבים שכבר מסתובבים באזור אתר השיגור שנמצא כ-200 קילומטרים מהבירה טהרן. במערב מעריכים כי על כלי הרכב נמצאים חלקים של טיל ה"סימורג".
"סימורג" הוא הטיל הדו-שלבי, הגדול ביותר שפותח בידי האירנים. טל ענבר, ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר, מציין כי על פי נתוני האירנים, ל"סימורג" כושר הרמה לחלל של 350 ק"ג ולא של 100 ק"ג כפי שהוצהר בהתחלה - מה שמאפשר להם לשגר לחלל לוויינים כבדים יותר בעלי יכולות צילום באיכות גבוהה.
מלבד יכולות המודיעין של הלויין שיישא הטיל, במערב סבורים כי היכולת לפתח טילים גדולים כמו ה"סימורג" תאפשר לטהרן לפתח גם טילים בליסטיים בין יבשתיים לטווחים של יותר מ-2000 ק"מ. על טילים מסוג זה יוכלו האירנים להרכיב לא רק לוויינים, אלא גם ראשי נפץ גרעיניים שיכולים להגיע לעומק אירופה.
מרוץ החימוש האירני החל מיד לאחר חתימת הסכם הגרעין בווינה, אז ביצעה אירן ניסוי שיגור של מספר טילים ארוכי טווח מסוג חדש. הניסוי האירני עבר על כמה סעיפים של הסכם הגרעין, אך הפרה זו לא זכתה לתגובה חריפה מצד המעצמות.
על תכנית הטילים של אירן הוטלו הגבלות רבות לפיהן היא לא תוכל לפתח כל סוג של טיל. כמו כן, האמברגו על מכירת חלקי טילים לאירן נותר בתוקפו למשך השנים הקרובות. לכן, עדיין לא ברור האם וכיצד פיתחה אירן את הטיל החדש והאם הוא עובר על פרטי הסכם הגרעין. השאלה הגדולה שעומדת כעת: אם אכן תשגר טהרן לוויין לחלל, כיצד יגיבו המעצמות.