פרסום ראשון: בעקבות תחקיר חדשות 2 ששודר אמש (חמישי), ממנו עלה כי ארגון "שוברים שתיקה" מקבל מידע מסווג מחיילים אותם הוא מראיין, הורה שר הביטחון משה יעלון (הליכוד) לפרקליט הצבאי הראשי, למשטרה הצבאית ולמחלקת ביטחון המידע של צה"ל לפתוח בחקירה לבדיקת התופעה. בעבר כבר הנחה יעלון לעצור שיתופי פעולה של הצבא עם הארגון.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"שר הביטחון יעלון הנחה את צה"ל לפתוח בחקירה לבדיקת הוצאת מידע מסווג מחיילים משוחררים על תקופת שירותם בצה"ל", נמסר מלשכת יעלון. את החקירה ינהלו הפרקליטות הצבאית, מחלקת ביטחון מידע ומצ"ח ובמסגרתה צפויים להיחקר חיילים.
שרת התרבות והספורט מירי רגב התייחסה הבוקר לתחקיר ואמרה כי הוא חושף את "הפנים האמיתיות של השמאל הרדיקלי והעוין". רגב כינתה את שוברים שתיקה "ארגון פשע" והוסיפה: "אני קוראת גם ליועמ"ש לפתוח בחקירה משום שיש חשש אמיתי שפועלים בישראל מאות מרגלים במסווה של ארגון זכויות אדם".
קודם לכן התייחסה גם שרת המשפטים איילת שקד לתחקיר ותקפה את פעילות הארגון. "אני סמוכה ובטוחה כי רשויות האכיפה יבחנו את המשמעויות של הדברים שהוצגו בתחקיר, ויבדקו האם יש היבטים פליליים בפעולתה של העמותה וכן יבצעו חקירת עומד באשר לגישה לחומרים רגישים אלו", אמרה. "ברור לכל רואה ושומע כי מי שאוסף מידע מסוג זה מנסה לפגוע במדינתו באמצעים לא כשרים, באופן שיכול אפילו להזכיר פעולות ריגול".
נתניהו: "הארגון חצה קו אדום נוסף"
אתמול התייחס גם ראש הממשלה בנימין נתניהו בחריפות לתחקיר. "ארגון 'שוברים שתיקה' חצה קו אדום נוסף", אמר נתניהו והבהיר כי גופי החקירה הביטחוניים בודקים את הנושא.
"ראש ממשלה ושר הביטחון הופכים את שירותי הביטחון של ישראל וצה"ל לכלי פוליטי - זו חציית הקו האדום האמיתית והמסוכנת, ואת זה צריך לחקור", מסרו בתגובה "שוברים שתיקה". לדבריהם, אין לארגון מה להסתיר או ממה לחשוש: "אנו מקפידים לפרסם אך ורק חומרים שאושרו על ידי הצנזורה הצבאית. ממשלת הימין מנסה להשתיק לוחמים ואזרחי מדינת ישראל שמתנגדים לכיבוש ולמדיניות הממשלה בשטחים, וזה צריך להדאיג מאוד את כל מי שחרד לדמוקרטיה ועתיד מדינת ישראל".
בתחקיר נראים מראיינים של "שוברים שתיקה" כשהם שואלים את הלוחמים המרואיינים שאלות על שגרת הלחימה ועל שלל כלים ונשקים בהם עשה שימוש. "אם לא הייתי יודע את הרקע, הייתי אומר שזה נראה כמו חקירת איסוף של מפעילי סוכנים", אמר ראש השב"כ לשעבר, חבר הכנסת אבי דיכטר (הליכוד), לאחר שצפה בהקלטות. האלוף במילואים אבי מזרחי, לשעבר אלוף פיקוד המרכז, אמר כי הוא "סבור שהחומרים האלה, כשהם מגיעים לידיים הלא נכונות, יכולים להשפיע עלינו גם בפעילות המבצעית וגם בחיי החיילים ומהפקדים שלנו שעושים את הפעילות כפי שהיא מתבצעת בשטח".
"שוברים שתיקה" בתגובה: "עובדים בצמוד לצנזורה"
על אף התיעוד, ב"שוברים שתיקה" מתנערים מהטענות לפיהן פעלו לאיסוף מידע מסווג ואף להצבת אנשיהם בתוך היחידות. "אנחנו לא אוספים חומר מסווג ולא עוקבים אחר היחידות", אמרה יולי נובק, מנכ"לית הארגון. "מדובר במספר ארגונים, יחד עם חברי כנסת מהליכוד והבית היהודי שפועלים להשתיק את מי שמבקש לבקר את הממשל והכיבוש. הם פועלים בשיטות לא ראויות של מעקבים ומצלמות נסתרות".
"המטרה שלנו לאסוף מידע מחיילים ששירתו בשטחים ולפרסם אותו", המשיכה נובק. "אנחנו עובדים בצמוד לצנזורה, הגוף היחיד המוסמך לקבוע מה מותר לפרסם או לא. "מה ששמענו בהקלטה הוא חמור, לא ראוי ולא הגון. קיבלתם את הפרשנות של 'עד כאן', שהאינטרסים שלה ברורים. יש גופים מוסמכים במדינה שעוסקים בהיתרים לפרסום המידע. התפקיד שלנו לאסוף מידע ולפרסם אותו בהתאם להנחיות הצנזורה".
יש לציין כי עד כה פירסם הארגון יותר מאלף עדויות מאז נוסד בשנת 2004 על ידי לוחמי גדוד 50 של הנח"ל. הלוחמים החליטו לחשוף בפני הציבור מידע על בעיות אתיקה ופגיעה בזכויות אדם שראו במהלך שירותם הצבאי. מרבית העדויות נותרות אנונימיות, ולא כל עדות שנגבית מפורסמת בסופו של דבר, אלא רק לאחר שעברה תהליך אימות והצלבה. ניסיונות קודמים "להשתיל" עדויות כוזבות בארגון לא צלחו.