עלייה מדאיגה במספר ההתאבדויות בצה"ל בשנה האחרונה: מנתוני אגף כוח האדם בצה"ל שפורסמו היום (חמישי) עולה כי 15 חיילים שמו קץ לחייהם במהלך 2014 - פי 2 ממספר החיילים שהתאבדו ב-2013, אז היו 7 מקרים כאלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"השנה נהרגו 105 חיילים מסיבות שונות - בפעילות מבצעית ובפעילות אזרחית, 15 מהם בחש לאובדנות", אמר רמ"ט אכ"א, תא"ל גדי אגמון במהלך תדריך סיכום נפגעים של השנה החולפת.
"השנה הייתה עליה בהיקף המקרים של חשד לאובדנות. זה מוגדר כחשד כי אנחנו מנתחים כל מקרה לגופו - חקירת מצ״ח, ועדת חקירה בראשות אל״ם בכל פיקוד ובכל זרוע, בנוסף לוועדה שאני מרכז על כל מקרה ומקרה", הבהיר תא"ל אגמון.
לפני חמש שנים היו 30 מקרים של התאבדויות בצה"ל ובשנים האחרונות חלה ירידה - שבשנה שעברה הייתה חריגה מאוד. "לצערנו השנה אנחנו חוזרים למספר שהכרנו בשנים האחרונות של בין 17 ל-20 חיילים ששמים קץ לחייהם", אמר רמ"ט אכ"א.
לדבריו, בצה"ל מתבצעות מספר פעולות למניעת מקרים טרגיים שכאלה כמו הקטנת גישה לנשק והפעלת כלים לזיהוי מצוקות ביחידות השונות, באופן שייתן מענה לצורכי החיילים.
״צמצמנו את כלי הנשק ביחידות העורפיות, אך חייבים לזכור שהיו גם אירועי תלייה וקפיצות מבניינים גבוהים. אני מכנס בשבועות הקרובים את הוועדה המייעצת האזרחית שבוחנת מקרים בכלל בקרב בני נוער ומתבגרים וננסה לבחון את המשמעויות״, אמר תא"ל אגמון.
אין קשר ישיר בין מבצעים צבאיים לעלייה במספר ההתאבדויות
הוא הסביר כי לא נמצא קשר בין אירועים מבצעיים כמו מבצע "צוק איתן" לאובדנות: "כמובן שוועדות החקירות בוחנות כל מקרה לגופו וגם את הקשר בין המקרים".
לפחות שניים מבין 15 המקרים שהתרחשו במהלך השנה היו בקרב חיילים בודדים ובצה"ל מקדישים לנושא תשומת לב מיוחדת. "ערכנו דיון ממוקד עם מדור הבודדים על מנת לבדוק את שכיחות המקרים בקרב החיילים הללו. אין פה פער בטיפול הספציפי של המקרים, אבל זה בהחלט דורש המשך חקירה ובדיקה", אמר תא"ל אגמון.
במסגרת הטיפול של בצה"ל בתופעת ההתאבדויות נערכות שיחות עם המח"טים שמתבקשים לשים לב לנושא. "יש חטיבות וגדודים שבהם בריאות הנפש מטופלת עד כדי כך, שנעשות בדיקות עד רמת המחלקה. אנחנו פועלים במודלים פיקודיים ומדברים עם החיילים על העניין הזה".