רוני ג'קסון ונועה טיטל (צילום: דובר צהל)
טיטל וג'קסון | צילום: דובר צהל

לאחר שנרגעו מגודל המעמד המרגש, התפנו הוריה של רב"ט נועה טיטל להתייחס גם לניסוח השנוי במחלוקת של נימוקי הענקת מכתב ההערכה שבו זכתה על חלקה במבצע "צוק איתן". במכתב שקיבלו היא וסמלת רוני ג'קסון בחרו בצה"ל לציין כי הן "לא איבדו את העשתונות" - מה שגרר גל של תגובות זועמות שטענו לשובניזם. "צריך לשנות את זה, אבל בשקט, בלי רעש", אמר אביה לחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתגובה להדגשת התנהלותה השקולה וקרת הרוח של רב"ט טיטל בזיהוי חדירת המחבלים לקיבוץ זיקים, אמרו הוריה כי למרות שאין הדברים מעיבים על ההישג, ראוי בכל זאת לשנותם. "האותיות הקטנות בטלות בשישים", אמרה אמה קלריסה לחדשות 2 Online. "מצד שני, אם זה מרמז על אפליה וההתייחסות בין החיילים וחיילות יש לתת על זה את הדעת. בסופו של דבר אני בעד להתייחס לזה בפשטות הראויה. היא עשתה את העבודה שלה, אבל שווה לתקן את זה".
 
אביה של החיילת, גבריאל, לא הניח לניסוח התמוה לפגוע בגאוותו, אך ציין כי הוא מבין את הביקורת בנושא וכי השינוי הנדרש לתיקון הרושם הוא מינורי. "לא צריך לייחס הרבה חשיבות לניסוח, כי צה"ל בטח לא כיוון את האמירות", אמר. "כשרואים את המילים אפשר למצוא את חוסר הסימטריות בין נשים לגברים, אבל אנחנו לא היינו שותפים לפולמוס סביב הסוגיה. אני יכול להבין את הביקורת".

גם בסביבתה של סמלת רוני ג'קסון התקשו להתייחס לדברים בשוויון נפש. "הכי מגיע לה בעולם, אבל גם מגיע לה שלא יזלזלו בה", אמרה חברתה, גם היא חיילת בעצמה, לחדשות 2 Online. "הכיתוב הזה שוביניסטי ומעליב. צה"ל נשאר בשנות ה-70. מישהו צריך להרים את הכפפה ולשנות את זה, רק בשביל להראות שאכפת לו. אם תסתכלו על הרשימה, הרוב המכריע הם גברים כי הם נלחמו וזה מובן אבל לכתוב על אישה שלא איבדה את העשתונות? בחיים לא היו כותבים את זה על גבר. זה כמו לכתוב שהיא לא הייתה היסטרית. זה סטריאוטיפי".

צה"ל ישנה את נוסח המכתבים לחיילות (צילום: דובר צהל)
תעודת ההערכה של ג'קסון | צילום: דובר צהל

הערכה על צוק איתן

הדיון בנושא החל לאחר שמוקדם יותר הערב הציג צה"ל את רשימת עשרות הלוחמים והלוחמות שזכו לקבל צל"שים, עיטורים ואותות הערכה על חלקם בלחימה במבצע "צוק איתן", ובדברי השבח שנכתבו עליהם, הוחרגו שתיים מהחיילות בתיאור תפקודן במערכה.

בנימוק הענקת אות ההערכה לרב"ט טיטל נכתב: "למרות הקושי הרב הטמון בזיהוי אויב בשטח סבוך ומורכב, לא איבדה רב־טוראי נועה טיטל את עשתונותיה והזעיקה את מפקדיה". מש"קית התצפיות, סמלת רני ג'קסון, זכתה להערה דומה על תרומתה למערכה בזיהוי חדירת 13 מחבלים לשטח ישראל.

חברת הכנסת מירי רגב, דוברת צה"ל לשעבר, אמרה בתגובה לחדשות 2 Online כי "יש לנו עוד במה להשתפר, ישנן אמירות שמקומן לא מתאים לישראל שנת 2015. הנשים הוכיחו שהן מסוגלות להשתלב בצה״ל בתפקידים מבצעיים בדיוק כמו גברים, עוד הוסיפה הענקת צל״שים היום ל-53 לוחמים ולוחמות היא עוד הוכחה לכך".

"צר לי שבתעודות הערכה שקבלו רב״ט נועה טיטל וסמלת רני גקסון, נכתב כי הן 'לא איבדו עשתונות', כאילו איבוד עשתונות היא תכונה השמורה רק לנשים או שזה פשוט מה שמצפים מהן לעשות במצב מבצעי אמיתי", הוסיפה רגב. "אני גאה בחיילים ובחיילות שקבלו צל״ש כאחד, אך מצרה על הפער התפיסתי שעדיין קיים בצה״ל, בין המינים, פער גדול ויש עוד הרבה עבודה לעשות כדי לגשר על תפיסות מיושנות. אני מקווה שהרמטכ"ל יפעל לשינוי הנוסח עוד מחר, ולא אפנה לשר הביטחון ואבקש דיון בוועדת החוץ והביטחון בשבוע הבא. טעויות יש לתקן. יש לשמור על כבוד החיילים והחיילות".

"החלטה אומללה"

מועמדת העבודה עו"ד רויטל סוויד הגיבה בזעם. "הבנתי נכון? לחיילים אות הצטיינות על גבורה ולחיילות אותות על כך שלא אבדו עשתונות?!", כתבה בקבוצת הווייבר של חדשות 2 Online. "לחיילי וחיילות צבא הגנה לישראל היקרים שלחמו ותיפקדו תחת אש במצב לוחמה מגיעים אותות הצטיינות ללא אבחנה שבלשון המעטה אינה ראויה".

נועה טיטל (צילום: דובר צהל)
ניסוח המחלוקת | צילום: דובר צהל

גם ח"כ עליזה לביא מיש עתיד הגיבה לפרסום בחדשות 2 Online. "לצערי ההחלטה האומללה לתאר את גבורת החיילות כ'אי אובדן עשתונות' אינה ראויה ומפחיתה בכבוד החיילות, שהן לנו דוגמה ומופת", אמרה. "לצערי זוהי דוגמה נוספת המבטאת את ההפליה הגלויה והסמויה כלפי נשים, גם בצה״ל. גבורתן של חיילות אינה נמדדת לפי הצלחתן ש'לא לאבד את עשתונותיהן'. לא בכדי לא תוארה באותו אופן גבורת החיילים".

רחל עזריה ממפלגת כולנו הסתייגה אף היא מהניסוח. "כל הכבוד לסמלת רוני ג'קסון ורב"ט נועה טייטל שקיבלו צל"ש על כך שכתצפיתניות זיהו חדירה של מחבלים ובקור רוח מופתי הנחו את הכוחות אל עבר המחבלים עד ללכידתם", אמרה. "משום מה בחרו מנסחי ההסברים למתן האות במילים: 'לא איבדו את העשתונות'. קוראים לזה קור רוח. צל"שים ניתנים על קור רוח ואומץ. תזכרו לפעם הבאה".

יפעת שאשא ביטון מכולנו הצטערה לקרוא את הניסוחים. "כשאני מדברת על תהליך חינוכי-חברתי, לזה אני בדיוק מתכוונת", אמרה. "אופי השיח והניסוח אליהם נחשפים בני ובנות הנוער שלנו בפרט והחברה בכלל הוא שיח מקבע שמנציח את התפיסות הסטריאוטיפיות. גם כאשר הם לוחמים/ות זה ליד זו בוחרים בניסוח מעוות ובלתי שוויוני לתיאור פעילותם ותרומתם. חבל. זו מסוג ההזדמנויות בהן אנו, כעולם המבוגרים, יכולים לשמש "מודלינג" לנוער ושוב פספסנו".

"שיקוף מצב"

יו"ר נעמת גליה וולוך אמרה: "אני מצדיעה לסמלת רוני ג'קסון ולרב"ט נועה טיטל שקיבלו עיטור. אבל אי אפשר שלא להתקומם מהניסוח שבחר צה"ל לתיאור גבורתן - פרגון על אי איבוד עשתונות לעומת אומץ הלב והובלת הכוח של החיילים. בשנת 2015 מצופה היה מראשי צה"ל שיכירו ביכולותיהן של נשים ויזנחו את תיאורית סוף המאה ה-19 לפיה לנשים ייחסו היסטריה כמחלה רפואית".

חדירת מחבלים בצוק איתן (צילום: דובר צה"ל)
חדירת מחבלים בצוק איתן | צילום: דובר צה"ל

יפעת זמיר, לשעבר יו"ר עמותת כ"ן (כוח נשים) אמרה בתגובה לפרסום כי "למרות דוח שגב על שילוב נשים בצה"ל המקרה רק מוכיח את המרחק בין דוחות וביצוע בשטח. טרם שונה היחס הבסיסי לנשים בצה"ל, יכול להיות שחיילות ישרתו בתפקידים בכירים, אבל התפיסה הבסיסית עדיין מורכבת מסטריאוטיפים מביכים".

שי באב"ד מכולנו הביע עמדה שונה. "אני מסכים שהניסוח יכל להיות אחר, אך עדיין הלחימה של צה״ל בצוק איתן, כמו ביתר המלחמות והמבצעים, אינה שיוויונית בין גברים לנשים, וטוב שכך", כתב בווייבר של חדשות 2 Online. "זה לא הנצחת סטריאוטיפ, זה שיקוף של מצב קיים שבו למין הגברי יתרון פיזי מובהק. אני חושב שכחברה אנחנו צריכים לשאוף לשוויון מהותי בין גברים ונשים, ולא טכני".

ורד סויד, מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, דרשה גם היא לשנות את נוסח העיטורים לחיילות. לדבריה, "הצמדת המושג איבוד עשתונות לנשים מעידה על תפיסה סטראוטיפית המדירה נשים ומתייחסת אליהן בצורה פוגענית. האם ייתכן שימוש בקריטריונים שונים בין חיילות לחיילים?. תרומת נשים לצה"ל הינה משמעותית - יש להסיק מסקנות לניסוחים באופן שיכלול הטמעת חשיבה מגדרית והתייחסות שיוויונית".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv