כשבועיים לאחר שפשט את המדים כרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, הדף גנץ את הביקורות שהשמיעו נגדו פוליטיקאים במהלך מבצע "צוק איתן" ובהם גם השר נפתלי בנט. "הדלפות תדריכים מהקבינט זה דבר חמור. מלחמה זה לא פוליטיקה. אף אחד לא צריך להסביר את דעתו בחוץ", אמר גנץ בריאיון לאילנה דיין ב"עובדה"
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גנץ מחה על הביקורות שהוטחו בו על כך שהדרג הצבאי תחת פיקודו לא דחף להכרעה ברורה. "אתה עסוק בלהילחם באויביך מבחוץ ואתה חוטף אש ממי שהוא כביכול אוהביך מבפנים, ומרגישים את הכול. מדקירות קטנות, דרך ביטויים קשים, דרך ויכוחים שאין להם מקום".
הוא הוסיף ומתח ביקורת על הגורמים במערכת הפוליטית ועל ההדלפות שאפיינו את ימי הלחימה. "אתה צריך לשאול את עצמך מה אתה עכשיו, דרג מדיני? מנהל מלחמה? מנחה את הצבא? ככה זה עובד. זה לא עניין, לא לפוסט הזה ולא לדיבור ההוא. זה לא רלוונטי למקום הזה".
הרמטכ"ל היוצא התנער מאמירותיו של השר בנט בנוגע לאופן שבו התייחס הדרג הצבאי למנהרות בעזה, ואף הצהיר שהאיום היה מטופל על ידי צה"ל ללא קשר לאמירותיו של השר בנט. "יש הבדל בין לסייר בשטח ולהתרשם, לבין לעשות פעילות חתרנית כאילו מהמקום שבו אתה לא שומע או כן. אני מבין שהוא לא מאמין למה שאנחנו אומרים לו, וזה בסדר גמור... הכלים בלקדם את זה לא יכולים להיות כלים פוליטיים, כלים שהם בגדר מניפולציה. להדליף דברים זה שיטה? לקחת דברים ולהדליף אותם החוצה, זה מעשה נבון מבחינה מנהיגותית, מדינית ביטחונית"?
גנץ הסביר כי כבר בעת תכנון המערכה בעזה - הבין כי ההשלכות עלולות להיות כבדות. כשנשאל אם חשב שיעמוד בראש מערכה שייפלו בה כל כך הרבה חיילים ענה בחיוב. "חשבתי שכשאנחנו יוצאים למהלך יבשתי ברצועת עזה יהיה לכך מבחינת נפגעים. 67 חיילים הרוגים זה מחיר כבד מאוד, שמונה חיילים זה מחיר כבד מאוד, שלושה חיילים זה מחיר כבד מאוד. אני לא סופר מלחמה במונחים של המחירים של החללים שנפגעו. אנשים מחפשים סוג של פנטזיות שגם אני הייתי שמח למצוא אותם. עברו כבר המון שנים מ-1973, כשקרנפים נוחתים בחושך ופושטים על בסיס שמודיע מראש איפה נמצאות המטרות. מלחמות זה דבר לא טוב. זה הכורח שלנו, ואני מציע שנשאיר את המלחמות לרגעי הכורח".
על העימות עם שב"כ: לא היתה ידיעה מודיעינית
בריאיון תקף גנץ בחריפות את טענת השב"כ כאילו העביר התרעות על מלחמה שעומדת לפרוץ בעזה ביולי 2014, חצי שנה לפני שפרצה. "אני לא חושב שאני רשלן או שאלוף פיקוד הדרום הוא רשלן, שראש אמ"ן הוא רשלן, שמפקד אוגדת עזה הוא רשלן, שהמח"טים שלנו הם רשלנים. מישהו מעלה בדעתו שאנחנו לא נפרוס את עצמנו למלחמה כשיש התרעה שכזו?! לא שמעתי את ראש השב"כ, קם, הופך שולחן ואומר 'שניה, אנחנו טועים פה. אנחנו הולכים עם שלוש חטיבות לאיו"ש כשעוד שניה מלחמה בעזה!'. איך זה לא קרה, אם היתה ידיעה מודיעינית, היתה הערכה שב"כית? אז כנראה שלא היתה ידיעה מודיעינית".
"בדקנו את טענות שב"כ", המשיך גנץ. "א הייתה ידיעה שמובילה למלחמה אלא ידיעות על התרעות פח"ע... וגם כשיורם (כהן, ראש השב"כ), ואביב (כוכבי) כאילו התווכחו ביניהם בקבינט, הושבתי אותם ואחר כך אמרתי 'אתם לא מדברים על אותם מושגים בכלל ולכן אתם מטעים פה את כולם'. לא היתה התרעה למלחמה. ראש השב"כ לא יכול לבוא אחרי המלחמה ולספר על התרעה מלפני המלחמה".
על התהליך המדיני: "שישראל תעמוד בהצהרותיה"
במהלך הריאיון התייחס גנץ גם לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים ואף מתח ביקורת על הקיפאון בתהליך המדיני. "זה משהו שממשלת ישראל אמרה שהיא רוצה לקדם אותו ואני חושב שהיא צודקת שהיא אמרה את זה. ככל שהזמן חולף ודברים לא מתקדמים, דברים יכולים להידרדר עד כדי בעיות בתחום של התיאום הביטחוני".
"מדינת ישראל יכולה לבחור את הכיוון הזה, זה לגיטימי, אבל שיעשו את השיקולים. שיעשו את השיקולים. אני חושב שחשוב שמדינת ישראל תמשיך לחתור כל הזמן - כמו שהיא אומרת שהיא עושה - שהיא תעשה את מה שהיא אומרת, זה הכול", חתם.