נסראללה. (צילום: רויטרס, חדשות)
לא מצייץ בינתיים. נסראללה | צילום: רויטרס, חדשות

השנה החולפת הייתה סוערת עבור אנשי יחידת חצב באגף המודיעין של צה"ל, שאוספים מודיעין בתקשורת הגלויה בעולם הערבי: אתרי אינטרנט, כלי תקשורת מסורתיים, פייסבוק, טוויטר, פורומים ועוד. את המידע שהם מפיקים, אנשי היחידה מנתחים ומעבירים לגורמי צה"ל השונים מסביב לשעון - 24 שעות ביממה, ושבעה ימים בשבוע. מה היה מיוחד השנה ברשתות בעולם הערבי? אנשי היחידה הסכימו לחשוף חלק מפעילותם עבור חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדבריהם, מה שהכי ניכר בשנה האחרונה היא המדיה החברתית - בעיקר הטוויטר - שהפך למקור חדשותי ומאוד התעצם. כיום למעשה כל אחד הוא עיתונאי, והציוצים מגיעים מהר יותר מהדיווחים מהשטח. הדבר נכון עוד יותר באזורים בהם הגישה מוגבלת, כגון האזורים בסוריה ובעירק בהם פועל ארגון דאע"ש.

ביחידה תמימי דעים לגבי הארגון שסחף את הרשת: "שנת 2014 זו השנה של דאע"ש", הכריז בשיחה עם חדשות 2 Online מפקד יחידת חצב, סא"ל צ'. "מדובר בתופעה שקמה ברשת החברתית והיא מימד לחימה, וגם היריבים שלהם מבינים את זה, הם מגויסים מהרשת ומציגים את שיטות הלחימה שלהם, זה משהו שלא ראינו".

עזה: מתקוות הפיוס ועד לגיוס לטרור

מבצע "צוק איתן" היה הסיפור הגדול של השנה שחלפה ברשתות העזתיות. לפני המבצע, הסוגיה שעמדה על סדר היום ברצועה הייתה שחרור האסירים והפיוס הפלסטיני בין פת"ח לחמאס. אחרי מבצע "צוק איתן" בעזה הפסיקו לדבר על הפיוס, אלא על האי-פיוס. המדיה החברתית הייתה גם מגויסת וגם גויסה: הארגונים ששולטים בעזה עשו שימוש משמעותי במדיה החברתית, כמו למשל חמאס בדף הפייסבוק שלו.

מבחינת תושבי עזה, ניתן לראות מצד אחד תמיכה בחמאס או בארגונים אך גם אדישות, פסימיות ותסכול. עם זאת, אין כמעט גולשים בעזה שיוצאים נגד החמאס, ככל הנראה מכיוון שהם יודעים שהארגונים עוקבים ויכולים לפגוע במי שיעז לצאת נגדם. הדבר המרכזי שצף ברשתות הוא הפסימיות על ההרס ברצועה, והתושבים מאשימים את ישראל.

יחידת חצב (צילום: דובר צה"ל)
יחידת חצב | צילום: דובר צה"ל

אירן: מדברים על מעמד האישה ולא על הגרעין

על פי המידע שנאסף ביחידה, השנה החולפת הייתה מאוד גורלית עבור המדינה, בעיקר סביב השאלה האם יהיה הסכם גרעין או לא. עם זאת, הציבור האירני מתעסק בעיקר בסוגיות פנים - כלכלה, חברה ומעמד האישה. ציבור הגולשים האירני הוא ברובו צעיר עם נטייה רפורמיסטית, למרות שיש גם נוכחות לשמרנים ברשת.

רוב העיסוק על פי אמ"ן הוא מעמד האישה, גובה הרעלה, מצב הכלכלה ועוד. ההיבט שמעסיק את האירנים בהקשר הגרעין הוא השפעת הסכם או אי-הסכם על המצב הכלכלי שלהם, בעקבות הסנקציות המערביות.

ההסתה ברשתות הפלסטיניות
ההסתה ברשתות הפלסטיניות | צילום:

יהודה ושומרון: הסתה עזה לטרור

התסיסה החלה בעיקר אחרי מבצע "צוק איתן" - הטרור העממי התגבר ועורר שיח רב ברשת. בתקופה האחרונה, אומרים באמ"ן, ניתן לראות מגמה של דעיכה - גם באירועים עצמם בשטח וגם ברשת. עם זאת, מוקדם לומר האם מדובר בשינוי גורף.

מנגד, בצה"ל זיהו קמפיין אלים וציני מצד גורמים שקשורים לחמאס ולג'יהאד האסלאמי. בין היתר הופצו ברשתות סרטונים ותמונות שקוראים לדקור אזרחים יהודים, וחיילים בפרט. מעבר לזה באיו"ש המגמה היא אדישות והרבה ציניות כלפי ההנהגה הפלסטינית ברמאללה וגם מול הפלגים,  שלא מצליחים להגיע לפיוס.

קמפיין אלים
קמפיין אלים | צילום:

סוריה: ג'יהאד אונליין

ארגוני הג'יהאד העולמי הם המנצחים הגדולים בסוריה מבחינת המדיה החברתית. גם את המורדים רואים ברשת, אבל הם מפגרים מאחור מבחינת השימוש במדיה החברתית ככלי לגיוס והאדרת ניצחונות. המשטר הסורי משתמש בזה לטובתו ומראה שהוא נלחם בטרוריסטים. באמ"ן הדגישו כי ההסתכלות על הציבור הסורי היא מורכבת - לדבריהם, כבר אי אפשר להגיד שיש ציבור מוגדר סורי שאינו מפולג.

מצרים: הנשיא הפך לכוכב

תופעה מעניינת במצרים היא ה"סיסימניה" - הערצה לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ברשת. סיסי נחשב למאוד פופולארי ברשת, וכך הוא ביסס את שלטונו בצורה מאוד משמעותית וניצח בבחירות השנה.

א-סיסי, ארכיון (צילום: רויטרס)
"סיסימניה". נשיא מצרים | צילום: רויטרס

השלטונות המצריים עוקבים אחרי המדיה החברתית, לאחר שהפיקו את הלקחים מימי מובארק. במצרים ניתן לראות את דאע"שיזציה בעיקר באזור סיני - העלאה לרשת של סרטוני זוועה, הוצאות להורג, תקיפות ועוד.

לבנון

ארגוני הטרור במדינה מנצלים את המדיה החברתית כדי לקדם את דרישותיהם, ומנסים להבהיל את הציבור שחרד לגורל החיילים שנחטפים. הפעילות הזו מייצרת מערבולת ניכרת ברשת בלבנון. עם זאת, חיזבאללה לא נמצא בשדה של המדיה החברתית - כך למשל לנסראללה אין חשבון טוויטר, כחלק מתפיסה שיעית חשאית שנועדה.

בהשוואה לארגונים אחרים, חיזבאללה "משחק את המשחק של שנות ה-90" ופועל בעיקר בערוצי התקשורת הרשמיים. ייתכן כי בשנת 2015, בחיזבאללה יבינו את המשמעות וייכנסו לזירת הרשתות החברתיות.

חמושי חמאס (צילום: רויטרס, חדשות)
שומרים על ביטחון מידע. חמאס | צילום: רויטרס, חדשות

חמאס שומר על ביטחון מידע

"החלק של הרשת הולך וגדל במעקב שלנו", הוסיף סא"ל צ'. "כבר כמה שנים שאנו לא קוראים עיתונים ערבים מודפסים, וכיום מחצית מהמודיעין מופק מהרשתות החברתיות". באמ"ן מציינים כי הם מפיקים הרבה יותר מודיעין מהמקורות הגלויים מבעבר, ושמדובר במקור בלתי נדלה שאי אפשר להקיף את כולו.

"חיזבאללה וחמאס מקפידים על ביטחון מידע מאוד והם בכללי פחות במשחק", אומרים בצה"ל. עם זאת, על אירוע חטיפת פקחי האו"ם למשל למדו בצה"ל מהטוויטר, לאחר שכתב של רשת אל-ג'זירה צייץ עליו ראשון.

"ההתפתחות של המדיה החברתית והכאוס במדינות ערב, תוך היחלשות של השלטונות המרכזיים, מביאה לתעוזה גדולה יותר של צעירים", הסבירו ביחידה. גורם נוסף שמגביר את שטף המידע הוא התפוצה של הסמאטרפונים בידי האזרחים - "זו מגמה שמגדילה את עושר המידע והמהירות בה אירועים מדווחיים".

אנשי הדסק ביחידת חצב, שעובדים ללא הפסקה, מדווחים מיד על האירועים במערכות שלהם - מידע שמגיע לבכירי הצבא לעיתים תוך שניות או דקות. סמ"ר ג', דסקאי בכיר ביחידה, מגיע כל בוקר ומנתב את עצמו בנבכי הרשת בתקווה למצוא ידיעות חשובות. "אף אחד לא יכול לעבור את הכל אבל יש דברים שאני לא מוכן לוותר עליהם, במיוחד אם זה נוגע לטרור בגבולות", הוא סיפר. רוב הידע שלו מבוסס על ניסיון שצבר. הסיסמא שלו: כל אחד יכול לקרוא את המודיעין הגלוי אבל מעטים הם אלה שיודעים להבין אותו באמת.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv