מכריזים בזאת: אנשי רוח ותרבות קיימו בשעות הצהריים בשדרות רוטשילד בתל אביב, באותו מקום בו נערכה הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, אירוע מחאה בו הכריזו "על הקמת מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 1967", כך לפי הודעתם.
עשרות אנשי ימין שהגיעו למקום הפריעו לקיום האירוע וכינו את אנשי השמאל "בוגדים". כמה מהם צעקו לעבר השחקנית חנה מרון: "חבל שלא קטעו לך את שתי הרגליים". שוטרים הפרידו בין הצדדים, והסדר שב למקום. האירוע הסתיים כעבור זמן קצר.
חנה מרון: "כבר ניסו להרוג אותי ולא הצליחו"
אנשי השמאל טוענים כי מדובר באירוע מחאה לקראת ההצבעה הצפויה באו"ם בחודש ספטמבר בנושא. בין החותמים על "הצהרת העצמאות מהכיבוש", 17 חתני וכלות פרס ישראל. בין השאר חתמו: שולמית אלוני, פרופ' יהודה באואר, יאיר גרבוז, פרופ' מנחם יערי, אלכס ליבק, חנה מרון, ארי פולמן, פרופ' זאב שטרנהל ועוד.
לפי ההצהרה, "בארץ ישראל קם העם היהודי, בה עוצבה דמותו. בפלסטין קם העם הפלסטיני, בה עוצבה דמותו. לפני 63 שנים, ביום שישי, הוקראה במקום זה הכרזת העצמאות של ישראל. ההכרזה הבטיחה 'שוויון זכויות גמור ללא הבדל דת, גזע ומין'. ההכרזה הושיטה יד לשלום לכל שכנינו. ההכרזה נשענה על החלטת החלוקה של האומות המאוחדות, שקראה להקמת שתי מדינות בארץ ישראל - מדינת לאום דמוקרטית יהודית ומדינת לאום דמוקרטית ערבית. זו זכותם הטבעית של העמים היהודי והפלסטיני: 'להיות ככל עם ועם עומדים ברשות עצמם במדינתם הריבונית'".
עוד נכתב, "עצמאות שני העמים מחזקת זו את זו, היא צורך מוסרי וקיומי כאחד, והיא הבסיס לאפשרות לשכנות טובה. אנו קוראים לכל אזרחי ישראל, לכנסת, לממשלה, לכל האזרחים בעולם ולממשלותיהם להכיר בשתי המדינות, בהן צריכות להתבטא זכות ההגדרה העצמית של שני העמים, כמו גם העקרונות הכלליים של הדמוקרטיה והשוויון".
"יש אנשים שאני ביניהם שחושבים שצריך לנסות ולקדם את הדבר הזה, שתי מדינות לשני עמים, לכן אני כאן למרות שהיו כאלה שניסו להרוג אותי, אבל את זה כבר ניסו פעם ולא הצליחו", אמרה חנה מרון לחדשות 2. "הממשלה הזו ישנה כל כך חזק, הממשלה הזו אני בספק אם היא תתעורר".
יהושע סובול אמר: "עצמאות לפלסטין היא חופש לישראל, היא חופש משליטה על מיליוני פלסטינים משוללי זכויות אזרח. עצמאות לפלסטין היא ערובה לכך שלא תקום מדינה דו לאומית על חורבותיה של מדינת ישראל. הימין הישראלי מוליך לחורבן של מדינת ישראל ועל כך שתקום בו מדינת תוהו ובוהו שלל שני עמים שלא יוכלו לחיות ביחד".
"אם הימין הישראלי יתמכר להזיה שאפשר להקים מדינה בלי זכויות לפלסטינים, הוא יביא לכך שבעתיד הלא רחוק כיכר רבין תהפוך לכיכר א-תחריר הישראלית –פלסטינית כשמיליון פלסטינים יגדשו את הכיכר בדרישה לאזרחות מלאה וביטול תקנות החירום", הוסיף סובול. "זה אתם רוצים בימין? שכיכר רבין תהפוך לכיכר א-תחריר? הימין הישראלי הולך לחורבן".
חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) אמר: "באנו לומר לציבור הישראלי: הקמה של מדינה פלסטינית לצידה של ישראל זה קודם כל אינטרס של ישראל. אם לא יהיה שלום על בסיס שתי מדינות לשני עמים, האלטרנטיבה זה מלחמה נוספת באזור. למען העתיד של כולנו אנחנו חייבים להתקדם להסדר של שני הצדדים. אני פונה לכל אזרחי ואזרחיות ישראל להשמיע את הקול של ישראל האחרת".
בימין תוקפים: "אירוע מנותק מהמציאות"
שר התשתיות עוזי לנדאו מסר בתגובה להפגנה כי "מדובר באירוע מנותק מהמציאות. בעוד שברחבי המזרח התיכון בוערת שריפה, המדליקה את אש הפונדמנטליזם, בוחרת קבוצה של אנשים מתוכנו לזרוק גפרור נוסף לתוך האש הגדולה הזו כמה מאותם אנשים אמנם קיבלו את פרס ישראל, אבל הם לא קיבלו אותו על הבנה פוליטית או תבונה מדינית".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) הביעה תמיכה ביוזמה. "אם תומכים בפתרון של שתי מדינות, הרי שההצבעה באו"ם היא הזדמנות ולא איום. מי שמבין שאם לא נגמור עם הכיבוש, הכיבוש יגמור אותנו, יאמר כן למדינה פלסטינית".
גם שר הביטחון ברק התייחס למהומה היום, ואמר כי "אני קורא לכולנו לגלות אחריות. המדינה ניצבת בפני הכרעות גורליות וכולנו רוצים ישראל בטוחה וחזקה. יש בינינו מחלוקות. תמיד היו ותהיינה, אולם יש ללבן אותם בשיח ציבורי אחר, מתון ואחראי בלי המילה בגידה וללא אלימות. לפנינו אתגרים קשים, אולם עלינו לזכור שכולנו בסופו של יום אחים".
סגן שר החוץ, דני אילון, אמר לעומת זאת כי: "צעדים כאלה רק מרחיקים את הסיכוי לפיוס ולהקמת מדינה פלסטינית, ויוצרים תקוות שווא בקרב הפלסטינים על כך שיוכלו להקים מדינה בצעדים חד-צדדים ללא משא-ומתן עם ישראל. היה טוב יותר לו המפגינים היו משכנעים את ההנהגה הפלסטינית להגיע לשולחן המשא ומתן".