שר הביטחון, אהוד ברק, היה אחד משלושת הבכירים שהכריזו אתמול על סיומו של מבצע "עמוד ענן" ברצועה. פחות מיממה אחר כך, אחרי שבקרב שכבות רבות בעם התקבלה הפסקת האש עם חמאס בזעם ובחצי ביקורת שנורו לעברו, הוא דחה על הסף את הטענות. בשיחה שקיים עם יונית לוי - כחודשיים לפני שיעמוד למבחן הבוחר - הוא הצהיר כי "אין מה להקשיב לציבור הישראלי בדברים כאלה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההנהגה היא זו שצריכה לקבל את ההחלטות", הסביר ברק - והוסיף: "אני זוכר מצבים שבהם 80% מהציבור הישראלי תמך בהחלטה מסוימת, ולאחר עשרה ימים התברר כי מדובר בכישלון כבד מאוד".
שר הביטחון המשיך ותמך בהחלטת הממשלה, ואמר כי "להנהגה יש את הכלים המתאימים. עדיין לא הגיע הזמן להיכנס לעזה במבצע רחב מאוד ולכבוש אותה".
ברק הבוקר: "לחמאס אין תיאבון להמשיך לתקוף"
בריאיון שהעניק הבוקר שר הביטחון למיכה פרידמן בתכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל, הביע שביעות רצון מהיקף הנפגעים המצומצם מהירי שהתבצע מהרצועה אחרי שהפסקת האש נכנסה לתוקף.
"'זנב' (טפטוף) הירי בדרך כלל יותר ארוך", אמר ברק. "אני מקווה שאחרי החוויה שעברו חמאס וג'יהאד בעזה, אין להם תיאבון להמשיך להתקיף. בכל פעם שהסבבים מתקצרים, כמו שהיה עכשיו, אין בעיה אלא לפעול. המטרה היא להרחיק ככל האפשר את הסבב הבא באמצעות מכה חזקה על הצד השני".
לדבריו, הפסקת האש כפי שנחתמה לא הייתה צפויה. "לא היה צפי שחמאס יירד על הברכיים", ציין שר הביטחון. "אף אחד לא הניח שהוא ייעלם בפעולה, חוץ מכניסה לעזה. כל מי שחולם בלילה על חוף עזה וסמטאות בית להיא - יש לו את הזכות לכך. אני לא מתגעגע. רק החזרת השלטון בעזה לישראל תמוטט את שלטון חמאס, אבל אני לא בטוח שזה יהיה חכם".
ברק הסביר שגיוס המילואים הנרחב לא היה לשווא. "היינו צריכים להיות מסוגלים לבצע, כי ב'עופרת יצוקה' גיוס המילואים נמשך זמן רב, וב-2006 גויסו המילואים רק אחרי שהכוחות הקרקעיים כבר נכנסו", אמר. "למדנו שהפעלת הכוחות צריכה להיות טלסקופית. כלומר, בעוד הכוח של שלב א' פועל, הכוח לשלב ב' כבר צריך להיות מוכן".