קשה להיזכר במוסד מבקר המדינה לפני עידן מיכה לינדנשטראוס. נראה שאין פרשה או פוליטיקאי שלא עברו תחת זכוכית המגדלת של המבקר הפעלתן, ויש שיאמרו אפילו פעלתן מדי, שהפך את ביקורת המדינה לאימפריה שנמצאת תמיד בראש הכותרות.
אחרי חמש שנים בהן הצליף בכולם - ראשי ממשלה, שרים, ובכירים בשירות הציבורי עכשיו הוא זה שסופג את חיצי הביקורת שמגיעים הפעם מתוך המשרד שלו. יצאנו לפגוש אותו בלשכתו כדי להציג את גרסת המבקר.
פרשת המשט: צריך לבדוק אחריות אישית
לינדנשטראוס דיבר על המשט לעזב וועדת טירקל: "אנחנו היינו בדעה שצריך לבדוק גם את האחריות האישית של אלו שהיו מעורבים בנושא. לבדוק אם הייתה אחריות אישית - או לא הייתה. אם צריכים להסיק מסקנות כלשהן בעניין הזה", אמר המבקר והוסיף: "אני עדיין לא יודע אם אזמן את ראש הממשלה לחקירה, אבל מניח שכן".
"הגענו למסקנה שאנחנו צריכים לעשות דוחות מעקב אחרי דוחות קודמים שלנו שעסקו בסוגיות דומות (של קבלת החלטות), מאחר שהדברים לא בוצעו על פי המסקנות שלנו", אמר המבקר.
כשנשאל אם המבוקרים שלוקחים עו"ד לוועדת טירקל, כדאי שיתנו לו עוד מנדט לוועדה החדשה של המבקר, השיב לינדנשטראוס: "המבוקרים צריכים להחליט, אני לא יכול להחליט בשבילם מה כדאי להם ומה אסור".
האזנות הסתר בתיק רמון
המבקר התייחס גם לפרשת רמון: "לא היה זדון או תכנון שהיה יכול להביא למשפט פלילי, אבל הייתה רשלנות ממשית ומשמעותית שצריכה להיבדק בצורה יסודית ביותר. יש להסיק מסקנות לגבי אלו שהתרשלו באופן ממשי בביצוע תפקידם", אמר.
לדבריו, "אני מניח שהשלטונות נותנים את דעתם לדוח כל כך יסודי ורציני בעניין האזנות סתר, אבל אם הדבר היה תלוי בי - על רשלנות ממשית יש צורך בהסקת מסקנות על ידי היועץ המשפטי".
סמכויות ביצועיות ומאבק בשחיתות
"המבקר צריך סמכויות ביצועיות. עד עכשיו לא הצלחתי לשכנע את הכנסת", אמר המבקר שרוצה גיבוי ציבורי בעניין זה. "דרוש לי גיבוי ציבורי ואני אקבל אותו בעזרת התקשורת", אמר.
"המאבק בשחיתות זה לא הופ וגמרנו. זה קשה. להערכתי, אני חושב שהצלחנו בכך שהבאנו את העניין לתודעת הציבור, גרמנו לכתבי אישום, שר בכיר נמצא בבית הסוהר. זה בוצע בצורה מעבר למניחה את הדעת".