ברוב של 67 חברי כנסת מול מתנגד אחד, אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק השוויון בנטל שגובש על ידי ועדת שקד. המתנגד היחיד לחוק היה ח"כ יוני שטבון ממפלגת הבית היהודי, שחשף כבר אתמול סדקים ראשונים במשמעת הקואליציונית כשהודיע שיצביע נגד. גם היום החליטו חברי האופוזיציה להחרים את ההצבעה ולא להגיע למליאת הכנסת. את ההצבעה העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החוק השנוי במחלוקת קובע כי גיוס החרדים ("תקופת הקבע") יחל בשנת 2017, לאחר תקופת הסתגלות. כלומר, בעוד ארבע שנים אי עמידה ביעדי הגיוס שיקבעו על ידי הממשלה תוביל לסנקציות פליליות. ועדת שקד הסמיכה למעשה את שר הביטחון לאשר את דחיית שירותו של מועמד חרדי לגיוס עד גיל 21, ובמידה ויעמדו ביעדים ניתן יהיה לדחות את שירותו עד גיל 26, אז יקבל פטור מלא.
הוועדה קבעה כי אם החרדים יעמדו ביעדי הגיוס שיוגדרו, 1,800 מהם יוגדרו כ"מתמידים" - תורתם אמונתם - שלא יגוייסו לשירות צבאי. בנוסף, הוועדה אישרה כי שירות הנשים בצה"ל לא יוארך לפני שנת 2016, וחסידי חב"ד שישרתו בחו"ל יוכלו לעשות זאת במסגרת שירות אזרחי.
ח"כ איילת שקד (הבית היהודי), שעמדה בראש הוועדה, שבה וקראה הבוקר לציבור החרדי להצטרף לשורות הצבא. "מי שלא לומד שיהיה אמיץ ויתגייס", אמרה. שקד ציינה כי השירות האזרחי הוא "פריבילגיה שניתנת רק לציבור החרדי, כי אנחנו חושבים שהם יכולים לתרום לא רק בצבא אלא גם בשירות אזרחי - למשטרה, למד"א ולמכבי אש".
שקד הדגישה בדיון במליאה כי הגיוס לצבא הוא רק חלק משילובם של החרדים, שיכולים לתרום רבות לשוק התעסוקה. "הציבור החרדי איכותי ומוכשר, ושוק התעסוקה צריך לעזור לחרדים להשתלב בו", אמרה.
בנט: "הגיע הזמן לאחדות"
"המתווה גובש תוך התחשבות מרבית בציבור החרדי", טענה שקד. "אין כל כוונה לצבא ההגנה לישראל לשנות את אורחות חייו של אף חייל. יש היום מסלולים מותאמים". שקד חזרה על עמדתה לפיה עדיפות סנקציות כלכליות על סנקציות פליליות, למרות שהוועדה בראשותה אישרה סעיף זה.
עם זאת, היא העריכה כי הסנקציות לא יופעלו, מכיוון ש"אני מאמינה בציבור החרדי שיעמוד ביעדים שהממשלה הציבה". כמו כן הצהירה שקד כי להבנתה החוק שנוסח בוועדה יעמוד במבחן בג"ץ - "גם אם החוק לא שוויוני ופוגע בערך השוויון הוא לתכלית ראויה".
שר החינוך, הרב שי פירון, אמר כי "כשהחרדים ישולבו בעולם העבודה, יוסרו המחיצות. בחוק הזה אין דחיקה לפינה - יש פה הזמנה לחידוש היחד המשותף של כולנו. השירות הצבאי והאזרחי הם סמל לציונות. ההשתמטות היא זריקת גט כריתות לחברה. מעתה לא יהיה אפשר להשתמש בתורה ובישיבה כתירוץ ומסווה לכל הציבור החרדי". פירון הדגיש כי החוק הוא "הזמנה לדיון", וטען כי מדובר בהזדמנות שאסור להחמיץ: "בשם הדורות הבאים אסור לנו לוותר. כי אם לא נעשה זאת עכשיו, יעלו הילדים שלנו על שתי ספינות נפרדות".
לאחר אישור החוק, שר המדע יעקב פרי בירך על ההישג וטען כי מדובר בחוק חשוב שעוסק בסוגייה שרבים התחמקו ממנה. "על כולנו מוטלת החובה ליישם ולהוציא לפועל את החוק ולשלב את החרדים בחברה הישראלית, אך השלב הראשון, הקשה והמורכב הוא מאחורינו", אמר.
בנימה אישית הוסיף פרי, שאמר בראש ועדת השרים שהייתה שותפה לגיבוש החוק, כי "כשקפצתי למים הפוליטיים, הזהירו אותי כי לא אזכה להרבה רגעי נחת, אך התחושה היום, אחרי עבודה ומאבק של שנה, היא תחושה של סיפוק שקשה להגדירה במספר מילים. כאן טמון סוד קסמה של השליחות הציבורית. באנו לשנות - והיום מתחיל השינוי".
יו"ר מפלגת הבית היהודי, ח"כ נפתלי בנט, בירך על אישור החוק: "חוק שקד עבר. עכשיו נפשיל שרוולים ונחבר את אחינו החרדים לכלכלה ולשירות הישראליים. הגיע הזמן לאחדות". שר האוצר לפיד פנה לתומכיו בעמוד הפייסבוק וחגג איתם את ההישג: "ל-543,458 אזרחי ישראל שהצביעו יש עתיד - העברתם היום את השיוויון בנטל".
האופוזיציה נעדרה, העבודה תומכת בחוק
האופוזיציה אמנם החרימה את הדיון וההצבעה, כפי שפעלה אתמול בעת אישור חוקי המשילות, אך מפלגת העבודה הודיעה כי "לו היינו משתתפים בהצבעה על חוק השוויון בנטל היינו מצביעים בעד". ייתכן כי אמירה זו נועדה לקדם את מועמדותו של ח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר לנשיאות, לאחר שמפלגת "יש עתיד" הודיעה כי לא תתמוך במועמד שלא יצביע בעד חוק השוויון בנטל.
עם זאת, סיעת העבודה הביעה הסתייגות מהתנהלות הקואליציה, "שבמקום לחפש את המכנה המשותף הרחב העדיפו להעמיק את המפריד וללבות את היצרים. נראה כי בקרב גורמים מסוימים הרצון בכותרת גבר על כל שיקול דעת ענייני".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר כי "למפלגת העבודה יש דעות ברורות וגם אם השבוע החלטנו כאקט מחאה להתנהלות הדורסנית של הקואליציה לא להגיע לדיוני המליאה לא הסתרנו ואיננו מסתירים את דעותינו לא מהציבור ולא משותפינו לאופוזיציה".
"הפגנת המיליון"
חוק השוויון בנטל, אותו קידמו מפלגות "יש עתיד" ו"הבית היהודי", עורר סערה גדולה ומחאות בציבור החרדי, ששיאן נרשם ב"הפגנת המיליון" שנערכה בשבוע שעבר בירושלים, בה נאספו כחצי מיליון חרדים בכניסה לירושלים למחאה המונית נגד הגיוס. המפגינים קראו פרקי תהילים, תקעו בשופרות, התפללו ויצאו בקריאה ברורה לכלל בחורי הישיבות: אל תתגייסו לצה"ל. בשל תנאי האובך הקשים והצפיפות, במהלך העצרת נפגעו 70 בני אדם. במשטרה טענו כי מספר המשתתפים הסתכם בכ-300 אלף.
אתמול מליאת הכנסת אישרה את חוק המשילות ללא מתנגדים, ברוב של 67 מול 0 בקריאה שנייה ושלישית. חברי האופוזיציה נעדרו מההצבעה בהפגנתיות בשל הפגיעה לכאורה בעקרונות הדמוקרטיה - ולכן היא עברה ללא מתנגדים או נמנעים.