לראשונה בישראל הורשע ראש ממשלה לשעבר בעבירות שיש עמן קלון ועלול להישלח לכלא. במערכת הפוליטית לא נשארו אדישים להרשעתו של אהוד אולמרט, ותגובות להכרעה הדרמטית התקבלו מכל קצוות הקשת הפוליטית. "זהו יום עצוב למדינה שלי", אמר נשיא המדינה שמעון פרס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נשיא המדינה המבקר בוינה בירת אוסטריה הקפיד לעקוב אחר העדכונים מבית המשפט המחוזי בתל אביב והצטער לשמוע על הרשעתו של מי שעד זמן לא רב כיהן בתפקיד החשוב ביותר בפוליטיקה הישראלית. פרס הוסיף כי "שמעתי על החלטת בית המשפט אך טרם קרא את הכרעת הדין".
גם שר הכלכלה נפתלי בנט התייחס לפסיקת בית המשפט, והדגיש את חשיבות הכרעת השופט, שעשויה להרתיע אנשי ציבור נוספים בעתיד. "מדינת ישראל עשתה היום צעד גדול לקראת מנהיגות מוסרית יותר", כתב השר בעמוד הפייסבוק שלו. "מדינת ישראל מתנקה משחיתות".
"למנהיג מותר לטעות. כל מי שנכנס לזירת העשייה טועה. זה בסדר. למנהיג אסור להיות מושחת. שחיתות היא כאשר אתה מנצל את תפקידך הציבורי למען רווחים אישיים", הוסיף בנט. "ברגע שנבחר ציבור מפסיק לעבוד למען הציבור אלא למען עצמו, הציבור מפסיק להאמין לו, ומפסיק להאמין במדינה".
יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג תיאר את הכרעת הדין כאות של כבוד למערכת אכיפת החוק והמאבק בשחיתות. "גלגלי הצדק טוחנים לאט אבל בסוף טוחנים ומגיעים לחקר האמת. לפנינו התגלתה מסכת חמורה וקשה במיוחד של שחיתות ציבורית על חשבון אינטרס הציבור כשבראש המערכת ניצב מי שלימים הפך לראש הממשלה", הדגיש הרצוג.
עוד הוסיף כי "צר לי על אהוד אולמרט באופן אישי, אבל במקרה הזה בית המשפט לא מותיר ספק ביחס לחומרת מעשיו וקובע חד משמעית דגל שחור כנגד השחיתות השלטונית. מגדלי הולילנד עומדים להם כאנדרטת זיכרון לכל החומדים, המשחיתים והפוגעים בחובה לשמור על טוהר המידות בשירות הציבורי".
"אולמרט - הפוליטיקאי המושחת והמשחית ביותר"
חבר מפלגתו של הרצוג, ח"כ מיקי רוזנטל כינה את פסק הדין מכונן, אבל טען כי לא מדובר בפעולה מספקת למיגור השחיתות. "היא חושפת עד כמה עמוקה השחיתות בישראל וכיצד צמרת שלטונית ופקידותית שלמה מכרה את האינטרס הציבורי לטובת בצע הכסף", כתב רוזנטל.
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון אמרה כי "שופט בית המשפט המחוזי רוזן, בהכרעה אמיצה, לא קנה את הספינים התקשורתיים של אהוד אולמרט ומקורביו ועשה היום ניתוח לב פתוח בלי הרדמה לפוליטיקאי המושחת והמשחית ביותר שהיה כאן".
"שלא יהיו טעויות, שחיתות אינה עבירה ללא קרבן - בשחיתות שלטונית הקורבן הוא כולנו, הציבור, שסובלים מהנהגה שעסוקה בלעשות לביתה על חשבון כולנו", הדגישה ח"כ גלאון. ההתנהלות של אולמרט מכעיסה ועצובה, כמו אחרון העבריינים הוא השתמש בשררה ובמעמדו הציבורי כדי להעשיר את עצמו ומקורביו, אף פעם לא הספיק לו, הוא רצה עוד ועוד ועוד".
השופט קבע: אולמרט שיקר על דוכן העדים
הבוקר, שנתיים ושלושה חודשים לאחר תחילת משפט הולילנד, החליט השופט רוזן שלא לעכב את הכרעת הדין והרשיע את מרבית הנאשמים - ובראשם את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט - שלדבריו שיקר והונה את בית המשפט במהלך עדותו. "עד המדינה קנה את שירותיו של אולמרט", ציין השופט והוסיף שאולמרט היה בבחינת "מי שלא יודע ולא שומע". הוא קבע כי הטיעונים לעונש יימסרו ב-28 באפריל, ועיכב עד אז את יציאתם מהארץ של המורשעים.
השופט רוזן דחה מכל וכל את עדותו של ראש הממשלה לשעבר ואף טען כי אולמרט שיקר על דוכן העדים. לדבריו, אולמרט טען כי עד המדינה שמואל דכנר היה "מאכער" ואף תיאר אותו כ"יהודי עם מקל" וכ"קמצן", תיאורים שאינם משקפים את המציאות. "נאשם 8 (אולמרט) ניחן בראייה חדה ומפוכחת מאין כמותה, הוא ביקש לבטל ולהנמיך את עד המדינה, גם במחיר של אמירת שקר בבית המשפט", קבע השופט.
לאורך דקות ארוכות, תיאר השופט רוזן את קו ההגנה של אולמרט כנלעג ותקף את התנהלות עורכי דינו. ראש הממשלה לשעבר נותר בפנים חתומות לאורך הקראת הדברים הקשים, שיגר מסרונים למקורביו ונמנע מכל מגע עם ראש לשכתו לשעבר שולה זקן, שרק לאחרונה הסכימה להעיד נגדו. על פי הכרעת הדין, ראש הממשלה לשעבר קיבל שוחד באמצעות כספים שהועברו לכיסוי גירעונות של אחיו יוסי אולמרט. "לאחר שהוסבר לו שיש עדויות, יוסי אולמרט אישר דברים עיקריים בעדות עד המדינה. הכסף הועבר לו באמצעות 6 צ'קים דחויים", הדגיש השופט. "עד המדינה העביר ליוסי אולמרט סכום גדול, 500 אלף שקלים".
לדברי השופט, יוסי אולמרט לא הכיר כלל את עד המדינה שמואל דכנר ולא סביר שדכנר, שנהג להסתובב במסדרונות עיריית ירושלים בזמן שאולמרט כיהן כראש העייריה, לא עדכן את האחרון בכספים שהועברו. "הוסכם כי הכסף לא ניתן מטעמי צדיקות, אלא כדי להניע אותו בקידום הפרוייקטים המקודמים על ידיו. עד המדינה סיפר בחופשיות וללא מורא וגם לנאשמת 9 (שולה זקן) על ההעברות", פסק השופט. עוד קבע רוזן כי דכנר העביר את הכספים לא מטוב לבו, אלא בשל אינטרסים אישיים וכלכליים ברורים. "הוא ראה לנגד עיניו את התועלת הצומחת לו מהשקעה זאת. עד המדינה קנה את שירותיו של אולמרט. הוא לא התחבר בקשרי רעות - זה היה קשר עסקי", פסק השופט רוזן.
אולמרט הורשע בקבלת שוחד - סיקור מיוחד:
פרשת הולילנד: תקציר הכרעת הדין
ההכרעה בתיק הולילנד: אולמרט הורשע בשוחד
אולמרט נגד אולמרט: התקציב יילקח?