עכשיו זה סופי: יו"ר הכנסת, יואל (יולי) אדלשטיין, החליט בצהריים (א') כי הבחירות לנשיאות המדינה לא יידחו אלא יתקיימו ביום ג', כפי שנקבע מראש. אדלשטיין נועד הבוקר עם היועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון לאחר פרישתו הדרמטית של ח"כ בנימין (פואד) בן-אליעזר אתמול בעקבות החשדות נגדו ולאחר הפגישה הוא פנה להתייעצויות עם ראשי הסיעות בכנסת, אך לבסוף החליט להשאיר את תאריך הבחירות על כנו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אדלשטיין אמר לקראת הדיון עם היועץ המשפטי של הכנסת כי ביממה האחרונה הוא קיבל פניות רבות מחברי כנסת ומשפטנים שהשמיעו באוזניו עצות רבות, ובהן הצעות לדחות את הבחירות. "האווירה הקשה שממשיכה ואופפת את המירוץ מעוררת חוסר שביעות רצון מהתהליך ומטילה צל כבד על המתמודדים ועל הכנסת", אמר אדלשטיין. "האזרח מס' 1 צריך להיות מס' 1 בניקיון כפיו, באמינותו ובמוסריותו, ולהגיע לתפקיד נשיא המדינה בדרך הישרה והנקייה ביותר. עלינו מוטלת חובה לעשות הכול שכך אכן יהיה".
יו"ר הכנסת לא הסתיר את אכזבתו מהמרוץ הנוכחי. "לצערי הרב, לא ניתן להתכחש לכך שבאווירה הקיימת הבחירות שתתקיימנה לנשיאות תהיינה נטולות כל מימד של חגיגיות ומכובדות - כפי שהן אמורות להיות", אמר. "אך עם זאת, בחשש כבד מצפונות העתיד, החלטתי להשאיר את תאריך הבחירות המקורי על כנו".
אמש ניסה אדלשטיין להוביל יוזמה של הרגע האחרון לדחות את הבחירות, אך מהלך נתקל בהתנגדות בקרב רוב הסיעות בכנסת, בהן יש עתיד והתנועה. אתמול קראו שני שרים בכירים בליכוד לאדלשטיין לקיים את הבחירות במועדן מחשש לפגיעה במעמד הכנסת ובמוסד הנשיאות.
אחרי פרישתו של בן אליעזר בעקבות החקירה נגדו, הגיעו לקו הגמר חמישה מועמדים: ח"כ ראובן ריבלין, ח"כ מאיר שטרית, ח"כ לשעבר דליה איציק, פרופ' דן שכטמן והשופטת בדימוס דליה דורנר.
במי תתמוך מפלגת העבודה?
במקביל, במערכת הפוליטית מצפים לשמוע במי צפויים לתמוך חברי הכנסת של העבודה, זאת לאחר שמועמד המפלגה פרש מהמרוץ. ח"כ בן אליעזר היה מועמד העבודה עד אתמול, וכעת על הסיעה להחליט האם הם תומכים במועמד אחר, או מעניקים ל-14 הח"כים של המפלגה (מלבד יחימוביץ', שהודיעה שתצביע לריבלין) חופש הצבעה, בדומה לסיעות ש"ס ויש עתיד.
אמש (שבת) ערכה סיעת העבודה ישיבה בעניין הבחירות לנשיאות, שנמשכה עד אחרי חצות. עם סיומה, הודיע יו"ר המפלגה יצחק (בוז'י) הרצוג כי הוא "מתכוון לקיים התייעצויות ולבדוק האם ניתן לבקש עמדת אופוזיציה אחידה בתהליך הזה". ההערכות הן שהמועמדים מאיר שטרית, דליה איציק ודליה דורנר יזכו לתמיכת חברי הכנסת שהתכוונו להצביע לבן אליעזר.
"הכי חשוב זה לשמור על תהליך הבחירות של נשיא המדינה בצורה מכובדת, אחראית ורצינית כפי שעשינו עד כה", הוסיף הרצוג. "עברנו יממה סוערת ומטלטלת: אני רוצה לאחל לחברנו בנימין בן אליעזר שייצא מהצרה והמצוקה שהוא נמצא בה. שוחחתי איתו אתמול לאחר יציאתו מן החקירה ושוחחתי עמו היום ואני חושב שהוא העלה עמדת מפוכחת ואני מכבד את החלטתו".
הרצוג אמר כי "אנחנו עובדים כקבוצה, וחשוב לנו כסיעה להמשיך לקיים הידברות בין כל חברי וחברות הסיעה. לכולם יש עמדה". בסביבתו של הרצוג דיווחו הערב כי כל המתמודדים הנותרים, מלבד ח"כ ריבלין, פנו להרצוג בבקשה להיפגש עמו לנוכח המצב החדש.